Κόσμος|14.09.2022 13:10

Η Ουκρανία συνεχίζει την αντεπίθεση και στοχεύει ανατολικά - Είναι πιθανή μία νίκη του Κιέβου στον πόλεμο;

Newsroom

Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι στοχοποιούν πόλεις στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς μετά από μια σειρά από κερδισμένα εδάφη που ήρθαν ως αποτέλεσμα της ταχείας αντεπίθεσής τους.

Τις τελευταίες ημέρες ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε εκτάσεις κατεχόμενων εδαφών, αναγκάζοντας τα ρωσικά στρατεύματα να υποχωρήσουν. Μάλιστα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι δυνάμεις του ενισχύουν την κατοχή τους σε 8.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (3.088 τετραγωνικά μίλια) ανακαταληφθέντων εδαφών στην περιοχή του Χάρκοβο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του αναγνώρισε ότι η Ουκρανία έχει σημειώσει «σημαντικά» κέρδη. Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι είναι «σαφές» ότι η προέλαση είχε επιτυχία, αλλά προειδοποίησε ότι η επίθεση «θα μπορούσε να είναι μια μακρά διαδρομή».

Η Ρωσία στοχεύει στο Ντονμπάς

Ενώ η Ρωσία εξακολουθεί να ελέγχει περίπου το ένα πέμπτο του εδάφους της Ουκρανίας, οι πόλεις στο Ντονμπάς που έπεσαν στις αρχές του πολέμου απειλούνται τώρα από τις προελαύνουσες δυνάμεις του Κιέβου.

Αφού απέτυχε να καταλάβει πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου, η Ρωσία έχει επικεντρωθεί στο Ντονμπάς, τμήματα του οποίου βρίσκονταν ήδη υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία πριν η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της φέτος.

Ο Serhiy Hayday, εξόριστος Ουκρανός επικεφαλής της περιφέρειας του Λουχάνσκ -μία από τις δύο επαρχίες που αποτελούν το Ντονμπάς- δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν φτάσει στη στρατηγικής σημασίας πόλη Λίμαν (Lyman). «Υπάρχουν σφοδρές μάχες στη Λίμαν τώρα, οι οποίες νομίζω ότι θα διαρκέσουν μερικές ημέρες ακόμη», δήλωσε ο κ. Hayday σε ανάρτηση στο Telegram. Η Λίμαν έπεσε στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων μετά από μάχη στα τέλη Μαΐου. Βρίσκεται μόλις 50 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη Ντονέτσκ, την πρωτεύουσα της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Οι Ουκρανοί στα ρωσικά σύνορα

Σε άλλες περιοχές, οι ουκρανικές δυνάμεις φέρονται να έχουν φτάσει στα ρωσικά σύνορα και ο κ. Hayday δήλωσε ότι η κατάληψη δύο πόλεων - του Izyum και του Kupiansk - θα μπορούσε να αποκόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού προς τις πόλεις Severodonetsk και Lysychansk που ελέγχονται από τη Ρωσία.

Καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου κινούνται σε προηγουμένως κατεχόμενες περιοχές, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ισχυρισμοί για ρωσικά εγκλήματα πολέμου.

Κάτοικοι της πόλης Balakliya δήλωσαν στο BBC ότι τα ρωσικά στρατεύματα βασάνισαν πολίτες στο αστυνομικό τμήμα της πόλης κατά τη διάρκεια της κατοχής τους, ενώ άλλοι διηγήθηκαν ότι υπέστησαν ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια της κράτησής τους. Το Κρεμλίνο παραδέχθηκε ότι οι δυνάμεις του έχουν απομακρυνθεί από ορισμένες ανατολικές πόλεις, αλλά αρνήθηκε να το αποκαλέσει υποχώρηση, επιμένοντας ότι οι δυνάμεις του ανασυντάσσονται.

Αιφνιδιάστηκαν οι Ρώσοι

Τη Δευτέρα, η Μόσχα επέμεινε ότι θα συνεχίσει την εισβολή της «μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι που είχαν αρχικά τεθεί». Όμως ο ρυθμός της ουκρανικής προέλασης φαίνεται ότι αιφνιδίασε τις ρωσικές δυνάμεις, με αναφορές ότι ορισμένες από τις δυνάμεις της Μόσχας εγκατέλειψαν τις στολές τους για να αναμειχθούν με τους αμάχους.

Σε ορισμένες περιοχές, Ρώσοι εκπαιδευτικοί που μετακινήθηκαν σε ουκρανικές πόλεις μετά την κατάληψη του ελέγχου από τη Μόσχα, έμειναν πίσω από τα στρατεύματα που υποχωρούσαν. Ένας απροσδιόριστος αριθμός έχει πλέον συλληφθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Iryna Vereshchuk προειδοποίησε ότι θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες.

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προέτρεψε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία το συντομότερο δυνατό κατά τη διάρκεια μιας 90λεπτης τηλεφωνικής συνομιλίας την Τρίτη.

Ο κ. Σολτς προέτρεψε τον κ. Πούτιν «να βρει μια διπλωματική λύση το συντομότερο δυνατό, με βάση την κατάπαυση του πυρός, την πλήρη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας».

Είναι πιθανή μία νίκη της Ουκρανίας;

Οι δυτικοί αξιωματούχοι είναι επιφυλακτικοί για ένα σημείο καμπής στον πόλεμο, αλλά ο Τζάστιν Μπρονκ του βρετανικού thnink tank RUSI (Royal United Services Institute), δήλωσε: «Μέσα στο χειμώνα, ανεξάρτητα από το πόσα εδάφη θα καταλάβει η Ουκρανία πριν ο καιρός παγώσει τα εδάφη τον Νοέμβριο, δεν μπορεί να υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο, αν στην στηρίξουν σωστά. Το επιχείρημα ότι δεν αξίζει να συνεχίσουμε να προμηθεύουμε την Ουκρανία επειδή παρατείνει το αδιέξοδο δεν αποτελεί πλέον επιχείρημα. Η νίκη είναι πλέον ορατή και αξιόπιστη», αναφέρει ο Guardian.

H Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, μιλώντας στο Κίεβο για τον αντίκτυπο της ουκρανικής αντεπίθεσης, έκανε λόγο για «στιγμή ελπίδας», ενώ o πρέσβης της Γαλλίας στην Ουκρανία, Ετιέν ντε Πονσίνς, υπαινίχθηκε ότι το φθινόπωρο μπορεί να είναι η «εποχή της νίκης».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουκρανίαειδήσεις τώραΒλαντίμιρ ΠούτινΡωσίαΧάρκοβο