Κόσμος|15.09.2022 07:55

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η κατάρα του θρυλικού πολύτιμου λίθου που τρομάζει τον Κάρολο – Ινδία, Πακιστάν και Νότια Αφρική ζητούν τώρα πίσω τα διαμάντια τους

Newsroom

Η Βασίλισσα Ελισάβετ θα περιφέρεται για λίγο ακόμα μέσα στο ακριβό κιβούρι της, μέχρι να αναπαυθεί την επόμενη εβδομάδα στο Κάστρο του Ουΐνδσορ και να σταματήσουν οι θρήνοι των Βρετανών και ν’ αρχίσουν τα «ζήτω» για τον νέο Βασιλιά… Α, και να ταφεί πια και ο φουκαράς ο Φίλιππος που έχει στοιχειώσει περιμένοντας τη σειρά του…

Κι εν τω μεταξύ κάποιοι στη Βρετανία θυμήθηκαν κατάρα του θρυλικού πολύτιμου λίθου του στέμματος, τον Κάρολο που δεν πρέπει να το… φορέσει και κάποιοι άλλοι – Ινδία, Πακιστάν και Νότια Αφρική – απαιτούν τα διαμάντια τους πίσω…

Η βασίλισσα της Αγγλίας, λοιπόν, είχε στην κατοχή της.. ένα ολόκληρο κοσμηματοπωλείο αξίας περίπου 120 εκατομμυρίων ευρώ! Μετά τον θάνατό της Ελισάβετ, εκτός από οιμωγές αφελών Βρετανών ακούστηκαν και «φωνές» από τις πρώην βρετανικές αποικίες, που έσπευσαν να ζητήσουν την επιστροφή κάποιων κοσμημάτων, που αφαιρέθηκαν - κλάπηκαν ακριβέστερα - όσο τους εξουσίαζε η Μεγάλη Βρετανία. Θα τα πάρουν, όπως η Ελλάδα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα…

Το θρυλικό διαμάντι Κοχ - ι - Νουρ

Κι ανάμεσα στα πανάκριβα πετράδια και κοσμήματα της Βασίλισσας είναι και το θρυλικό διαμάντι Κοχ - ι - Νουρ, το οποίο από χρόνια διεκδικούν να πάρουν πίσω η Ινδία, αλλά και το Πακιστάν!

Το διαμάντι των 105,6 καρατίων είχε φορέσει για τελευταία φορά το 1953 η βασιλομήτωρ Ελισάβετ για τη στέψη της κόρης της, της βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Το διαμάντι θρύλος φορέθηκε μοναχά από δύο γυναίκες της βασιλικής οικογένειας γιατί οι άνδρες το αποφεύγουν, όπως ο διάβολος το λιβάνι, που λένε… Επίσης το στέμμα με το θρυλικό διαμάντι τοποθετήθηκε πάνω από το φέρετρο της Βασιλομήτωρος (βασική φωτογραφία).

Ο θρύλος, λοιπόν, λέει ότι όλοι οι άνδρες που κατείχαν το Κοχ - ι - Νουρ (βουνό του φωτός) έχουν χτυπηθεί από κατάρα βαριά! Σε ένα ινδουιστικό χειρόγραφο του 14ου αιώνα αναγράφεται ότι «όποιος έχει αυτό το διαμάντι θα κυριαρχήσει στον κόσμο, αλλά θα γνωρίζει και όλες τις κακοτυχίες της Γης. Μόνο ο Θεός ή μια γυναίκα μπορεί να το φορέσει δίχως τιμωρία».
Ουδείς τόλμησε να αψηφήσει την προφητεία τους τελευταίους αιώνες, αλλά τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν, αφού δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις του Καρόλου, που κληρονόμησε τον θρόνο και τα… παρελκόμενά του και δείχνει άγνοια κινδύνου.

Πόλεμοι για το διαμάντι

Το Κοχ-ι-Nουρ είναι ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια στον κόσμο. Πόλεμοι έχουν γίνει για την απόκτησή του· εξορύχτηκε από τα ορυχεία Γκολκόντα στη νότια Ινδία και το διαμάντι βρέθηκε στην ιδιοκτησία μογγόλων πριγκίπων, περσών πολεμιστών, αφγανών μοναρχών και μαχαραγιάδων. Το 1877, το «καταραμένο» διαμάντι πέρασε στα χέρια της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, όταν η βασίλισσα Βικτώρια έλαβε τον τίτλο της Αυτοκράτειρας της Ινδίας. Το εντυπωσιακό διαμάντι τοποθετήθηκε στο κέντρο του λεγόμενου στέμματος της βασίλισσας Ελισάβετ, το οποίο έχει πλέον κληρονομήσει ο νέος βασιλιάς.

Πολλοί ελπίζουν ότι δεν θα είναι αυτός που θα το φορέσει και ότι, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση - ή δεισιδαιμονία αν θέλετε - θα το δώσει στη σύζυγό του, την βασίλισσα (πλέον) Καμίλα. Στην Ινδία και στο Πακιστάν όμως περιμένουν κάτι άλλο…
Ο θάνατος της Ελισάβετ έχει αναμοχλεύσει μια παλιά διεθνή διαμάχη. Οι Ινδοί πιστεύουν ότι η συνεχιζόμενη παρουσία αυτού του «εθνικού κοσμήματος» στο βρετανικό στέμμα είναι σύμβολο του σκληρού αποικιακού ζυγού· διαβεβαιώνουν δε ότι το διαμάντι κλάπηκε από τη βρετανική βασιλική οικογένεια και με κανέναν τρόπο δεν της χαρίστηκε!
Και οι διαμάχες έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου το όνομα του κοσμήματος έγινε viral, μόλις ανακοινώθηκε ο θάνατος της Βασίλισσας.

Η Ινδία - αντίμαχόμενη του Πακιστάν, που το απαιτεί επίσης - έχει ζητήσει επανειλημμένως το διαμάντι, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί τμήμα της ιστορίας της και του πολιτισμού της. Προσωπικότητες της Ινδίας, μάλιστα, ταξίδεψαν στα τέλη του 2015 στο Λονδίνο για να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας προσφυγής στη δικαιοσύνη.

Η διαμάχη για το διαμάντι έχει αρχίσε χρόνια πριν: Το 2010, ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, αναφέρθηκε στο θέμα από την ινδική τηλεόραση με μια δήλωση που έκανε τον γύρο του κόσμου: «Αν ικανοποιούσαμε όλα τα αιτήματα, το Βρετανικό Μουσείο θα ήταν άδειο»! Κλεμμένα όλα!

Το 1976, ο πακιστανός πρωθυπουργός Ζουλφικάρ Άλι Μπούτο είχε ζητήσει μάταια από τον βρετανό ομόλογό του Τζέιμς Κάλαχαν την επιστροφή του Κοχ-ι-Νουρ στο Πακιστάν.
Ο πολύτιμος λίθος εκτίθεται σήμερα στον Πύργο του Λονδίνου, με τα όλα τα υπόλοιπα κοσμήματα του στέμματος.
Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο τον Πύργο του Λονδίνου. Το Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου του Ομολογητή, το Αυτοκρατορικό Στέμμα, το Στέμμα της Ινδίας, το Κρατικό Διάδημα, το Μικρό Στέμμα της Βασίλισσας Βικτωρίας, αυτό της Βασίλισσας Ελισάβετ, εκείνο του Γεωργίου, πρίγκιπα της Ουαλίας...

Ανήκουν όλα στον θεσμό και όχι στην Ελισάβετ, από την οποία όμως έχουν περάσει αυτόματα στον νέο βασιλιά ο οποίος μπορεί να τα παραχωρήσει σε άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, όπως έκανε ήδη η μητέρα του.
Η Κέιτ Μίντλετον έχει φορέσει τιάρες, καρφίτσες και κολιέ τσόκερ που ανήκουν στη βασιλική οικογένεια· η Καμίλα επίσης. Ακόμη και η Μέγκαν Μαρκλ, πριν απομακρυνθεί από την βασιλικη οικογένεια, τα φορούσε σε εξαιρετικές εκδηλώσεις όπως ο γάμος της με τον πρίγκιπα Χάρι . Συνήθως, αυτά τα κομμάτια χρησιμοποιούνται μόνο για τη στέψη ενός μονάρχη, για τη δημιουργία επίσημων πορτρέτων και σε ιδιαίτερες περιστάσεις.

Με τι κοσμήματα θα ταφεί η βασίλισσα;

Μια κηδεία ενός βασιλιά και μια στέψη είναι δύο αρκετά σοβαρές τελετουργικέςυποθέσεις, οπότε οι εικασίες για τα κοσμήματα που θα φορέσουν οι πρωταγωνιστές τους, δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες ημέρες. Κατά τη διάρκεια της κηδείας πάνω στο φέρετρο της Ελισάβετ Β' θα υπάρχει (και) το αυτοκρατορικό στέμμα.

Το τελευταίο έχει ενσωματωμένους περισσότερους από 3.000 πολύτιμους λίθους, αλλά υπάρχει και ένας που ξεχωρίζει και που έχει τραβήξει την προσοχή του Τύπου: το διαμάντι Culligan I, γνωστό ως το Μεγάλο Αστέρι της Αφρικής· βρέθηκε στη Νότια Αφρική το 1905. Ένας στρατηγός των Μπόερς αγόρασε το πετράδι και το έδωσε στον Εδουάρδο Ζ', βασιλιά της Αγγλίας εκείνη την εποχή, ως ένδειξη της πίστης των Μπόερς, λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο μεταξύ της Αγγλίας και των αποίκων της.

Η χειρονομία θεωρήθηκε ως «πράξη δουλείας» ακόμη και εκείνη την εποχή και ακόμη και σήμερα πολλοί Νοτιοαφρικανοί ζητούν να τους επιστραφεί το διαμάντι.

Κι ενώ στην Ελισάβετ δεν καίγεται καρφί πια ούτε για τα διαμάντια, ούτε για τις φωνές των αδικημένων, ούτε για τον Κάρολο - γι αυτόν δεν της καιγόταν και όσο ζούσε - η Βρετανία ολοένα και βρίσκεται αντιμέτωπη με απαιτήσεις των λαών που μακέλεψε. Άλλωστε η ματαιοδοξία των ανθρώπων χαράζεται (και) με διαμάντια και η (πάλαι ποτέ) Μεγάλη Βρετανία το ξέρει καλά και πάντα προτιμούσε να έχει έναν λερωμένο με άιμα πολύτιμο λίθο στην κατοχή της παρά μια σκονισμένη πέτρα...

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠακιστάνδιαμάντιΒασίλισσα Ελισάβετειδήσεις τώραβασίλισσα ΒικτωρίαΙνδίαΝότια Αφρική