Ένα ενδιαφέρον πείραμα στο Βέλγιο: Δικαστές θα περάσουν δύο μέρες σε φυλακή - Θα έχουν την ίδια μεταχείριση με κρατούμενους
NewsroomΣυνολικά 55 δικαστές στο Βέλγιο επέλεξαν να περάσουν ένα... διαφορετικό Σαββατοκύριακο: κλείστηκαν εθελοντικά σε μία φυλακή στην περιφέρεια των Βρυξελλών για να δουν για δύο ημέρες και μία νύχτα πώς είναι η ζωή ενός κρατούμενου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Βενσάν βαν Κουίνκενμπορν.
Οι δικαστές έφθασαν σήμερα, Σάββατο, το πρωί στη νέα φυλακή του Χάρεν, που μπορεί να φιλοξενήσει 1.190 κρατούμενους και η οποία είναι προγραμματισμένο να ανοίξει τις πόρτες της στις 30 Σεπτεμβρίου, όπως εξήγησε στο AFP μια εκπρόσωπος των σωφρονιστικών Αρχών.
Οι δικαστές θα έχουν την ίδια μεταχείριση με τους κρατούμενους μέχρι τη λήξη του «πειράματος» την Κυριακή, όπως διευκρίνισε η ίδια.
«Οι δικαστές προφανώς γνωρίζουν πώς είναι η κατάσταση μέσα σε μια φυλακή αλλά το να αποκτήσουν οι ίδιοι την εμπειρία τους παρέχει μια μοναδική ευκαιρία, η οποία θα μπορούσε να τους βοηθήσει να επιβάλλουν τις ποινές με πλήρη επίγνωση», συνέχισε ο υπουργός.
Θα τηρήσουν το καθημερινό πρόγραμμα των κρατούμενων, δεν θα τους επιτρέπεται η χρήση των κινητών τηλεφώνων τους, θα ακολουθήσουν το ίδιο πρόγραμμα διατροφής και θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τους κρατούμενους. Μεταξύ άλλων, θα απασχοληθούν στην κουζίνα και στα πλυντήρια, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.
Σε περίπτωση που ζοριστούν ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, οι δικαστές θα έχουν ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να διακόψουν το πείραμα.
«Αυτό αναμφίβολα θα τους βοηθήσει να σκεφτούν αν η στέρηση της ελευθερίας είναι η καλύτερη λύση για κάποιον που έχει κάνει κάποιο λάθος στη ζωή του», είπε ο υπουργός.
Επιπλέον, είναι και μια καλή «πρόβα» για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους καθώς η φυλακή θα εγκαινιαστεί σε δύο εβδομάδες. Η πρωτοβουλία ανήκει από κοινού στον υπουργό Δικαιοσύνης, την Σωφρονιστική Υπηρεσία και το Ινστιτούτο Κατάρτισης Δικαστικών Λειτουργών.
Η νέα φυλακή στο Χάρεν θα αντικαταστήσει τις φυλακές Βορστ, Σεντ-Ζιλί και Μπέρκεντελ με τη βασική διαφορά ότι είναι ουσιαστικά ένα σωφρονιστικό χωριό με μικρότερα κτίρια και ξεχωριστούς θαλάμους για τους κρατούμενους το καθένα εκ των οποίων χωράει περίπου 30. Με αυτό τον τρόπο οι κρατούμενοι θα χωρίζονται ανάλογα με την ηλικία και την φύση του αδικήματός τους.
- Οργισμένη αντίδραση από την Τουρκία: Οι ΗΠΑ «να επανεξετάσουν» την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο
- Η στιγμή που πέφτουν χημικά στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου - «Σκαρφάλωναν για να μην ποδοπατηθούν»
- Εξωδικαστικός: Χρέη άνω του 1 δισ. θα ρυθμιστούν το επόμενο 5μηνο - Τι άλλαξε
- Έλληνας χορευτής με σύνδρομο Down γνώρισε την αποθέωση στην όπερα του Καΐρου μαζί με τη μητέρα του
- «Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα λόγω ανέμων
- Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
- Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
- Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;