Κόσμος|19.09.2022 17:06

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ποια είναι πλέον η μακροβιότερη μονάρχης και μοναδική γυναίκα σε θρόνο

Newsroom

Η βασίλισσα Μαργαρίτα Β' της Δανίας, η πλέον μακροβιότερη μονάρχης της Ευρώπης και μοναδική βασίλισσα που βασιλεύει μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β', γιόρτασε το ιωβηλαίο της με μια σειρά εορτασμών χαμηλών τόνων σε ένδειξη σεβασμού προς την τρίτη ξαδέλφη της.

Η 82χρονη βασίλισσα Μαργαρίτα, μια εξαιρετικά δημοφιλής μονάρχης γνωστή για την καλλιτεχνική της φλέβα καθώς και για το... κάπνισμα, λέγεται ότι έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση με δική της πρωτοβουλία. Αν και αναμενόταν να πραγματοποιηθούν πλήρεις και εντυπωσιακοί εορτασμοί σε ολόκληρη τη χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο, τελικά μετριάστηκαν μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ την Πέμπτη.

Το παλάτι δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη «κατόπιν αιτήματος της ίδιας της βασίλισσας», ανέφεραν τα δανικά μέσα ενημέρωσης και μεταδίδει η Guardian.

Σε συλλυπητήρια επιστολή προς τον βασιλιά Κάρολο Γ', η Μαργαρίτα Β' αποκάλεσε τη βασίλισσα Ελισάβετ «μία εξέχουσα φυσιογνωμία μεταξύ των Ευρωπαίων μοναρχών και μία μεγάλη έμπνευση για όλους μας. Θα μας λείψει τρομερά».

Μόνο το 45% των Δανών ήταν υπέρ της βασιλικής οικογένειας

«Μετά από 50 χρόνια στον θρόνο, η βασίλισσα Μαργαρίτα είναι πλέον η μακροβιότερη εν ζωή μονάρχης στον κόσμο μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ», έγραψε την Παρασκευή η δανική εφημερίδα Berlingske.

Η Μαργαρίτα στέφθηκε βασίλισσα σε ηλικία 31 ετών στις 14 Ιανουαρίου 1972.

Την εποχή της ενθρόνισής της, μόνο το 45% των Δανών ήταν υπέρ της βασιλικής οικογένειας, αντιδρώντας στη θέση που κατείχε σε μία σύγχρονη δημοκρατία. Σήμερα, βέβαια, απολαμβάνει την υποστήριξη άνω του 80% του πληθυσμού.

Η Μαργαρίτα, η οποία έχασε τον σύζυγό της το 2018, είναι υπέρ του εκσυγχρονισμού του θεσμού και ενθάρρυνε τον γάμο των δύο από τους γιους της με μη ευγενείς. Μάλιστα, την επαινούν επειδή παρέμεινε απαλλαγμένη από σκάνδαλα.

Η Μαργαρίτα Β' έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα παραμείνει στον θρόνο μέχρι να πεθάνει. Το 2019 δήλωσε στη σουηδική εφημερίδα Expressen: «Σκοπεύω να παραμείνω στη θέση μου όσο ζω. Η αποστολή μου είναι ισόβια». Είπε ότι η παραίτηση θα ετίθετο υπό συζήτηση μόνο αν αρρώσταινε σοβαρά.

Ο γιος της, ο πρίγκιπας διάδοχος Φρέντερικ, 54 ετών, πρόκειται να τη διαδεχθεί.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔανίαμοναρχίαΒασίλισσα Ελισάβετειδήσεις τώραβασίλισσα