Κόσμος|23.09.2022 16:54

Εκλογές στην Ιταλία: Η χώρα ετοιμάζεται να εκλέξει τον πρώτο ακροδεξιό ηγέτη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - Ο ρόλος της Τζόρτζια Μελόνι και 5 κρίσιμα ερωτήματα

Κυριακή Αξιώτη

Περίπου δύο 24ωρα έχουν απομείνει για τις πρόωρες εκλογές στην Ιταλία και όπως όλα δείχνουν, το γεγονός πρόκειται να σηματοδοτήσει μια μεγάλη ανατροπή για τη χώρα, καθώς μετά την αποχώρηση του Μάριο Ντράγκι από τη διακυβέρνηση, τα κυβερνητικά επιτελεία στην Ευρώπη προσπαθούν να προετοιμαστούν για τις πιθανές πολιτικές που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, η οποία, όπως αποδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις, είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη νίκη και την ανάληψη εξουσίας.

Το ακροδεξιό παρελθόν και οι αναρτήσεις για τον Χίτλερ

Σημειώνεται ότι το κόμμα Αδέρφια της Ιταλίας, το οποίο αναμένεται να κερδίσει τις εθνικές εκλογές που διεξάγονται στις 25 Σεπτεμβρίου αφαίρεσε από τα ψηφοδέλτιά του έναν εκ των υποψηφίων του, καθώς επαινούσε τον Αδόλφο Χίτλερ σε διαδικτυακές αναρτήσεις. Το κόμμα έχει τις ρίζες του σε μια νεοφασιστική ομάδα που δημιουργήθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά η ηγέτιδα του, η γνωστή Τζόρτζια Μελόνι, που αναμένεται να είναι η επόμενη πρωθυπουργός της Ιταλίας, προεκλογικά προσπαθεί να απομακρυνθεί από οποιαδήποτε σχέση με την ακροδεξιά και ισχυρίζεται ότι το κόμμα της είναι συστημικό και συντηρητικό.

Οι επικριτές της, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι οι συμπαθούντες των φασιστών εξακολουθούν να ανθίζουν στις τάξεις της. Η εφημερίδα La Repubblica, πριν από μερικές ημέρες, δημοσίευσε ένα σχόλιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δημοσιεύτηκε πριν από οκτώ χρόνια από τον υποψήφιο του κόμματος Καρολέγκο Πιζάνο ο οποίος εκθείαζε τον Χίτλερ χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα «μεγάλο πολιτικό». Ο Πιζάνο, ο οποίος ήταν υποψήφιος για τις εκλογές στο νησί της Σικελίας, επίσης σε μια ανάρτησή του το 2016 επαινούσε κάποιον που χαρακτήριζε την Μελόνι ως «μοντέρνα φασίστρια», σχολιάζοντας πως τα Αδέρφια της Ιταλίας «δεν έκρυψαν ποτέ τα πραγματικά τους ιδανικά».

Η αποκάλυψη των εν λόγω αναρτήσεων προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις στους Εβραίους στην Ιταλία, ενώ η επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας στη Ρώμη, Ρουθ Ντουρεγέλο έγραψε στο twitter: «Η ιδέα ότι όσοι επαινούν τον Χίτλερ μπορούν να κάθονται στο επόμενο κοινοβούλιο είναι απαράδεκτη». Απαντώντας τα Αδέρφια της Ιταλίας ανακοίνωσαν πως ο Πιζάνο δεν θα είναι υποψήφιος και τόνισαν πως «Από αυτή τη στιγμή, δεν εκπροσωπεί πλέον (το κόμμα) σε κανένα επίπεδο».

Ο ίδιος, προσπαθώντας να χαλαρώσει τα πνεύματα, ζήτησε συγνώμη κι είπε: «Πριν από χρόνια, έγραψα πράγματα που ήταν πολύ λάθος», προσθέτοντας ότι είχε αφαιρέσει τις αναρτήσεις πριν από καιρό. Τα Αδέρφια της Ιταλίας στις εκλογές αναμένεται να αναδειχθούν ως το μεγαλύτερο ενιαίο κόμμα της χώρας, ενώ ηγούνται μιας συμμαχίας δεξιών κομμάτων (Λίγκα και Φορτσα Ιτάλια) που φαίνεται να εξασφαλίζει μια άνετη νίκη.

Παγκόσμια ανησυχία και πέντε κρίσιμα ερωτήματα

Με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές και τις ανησυχίες που καταγράφονται σε διεθνές επίπεδο, το Politico σε δημοσίευμά του θέτει το ερώτημα αν μπορεί η Ευρωζώνη να αισθάνεται ασφαλής με τις πατριωτικές οικονομικές θέσεις της Τζόρτζια Μελόνι. «Αυτή είναι η γυναίκα η οποία προκαλεί ανασφάλεια σε επενδυτές και αγορές, καθώς η Ιταλία μετατρέπεται σε παράγοντα κινδύνου», σημείωνε πρόσφατα η γερμανική Handelsblatt.

Το πρακτορείο Reuters, πηγαίνει τους προβληματισμούς ένα βήμα παρακάτω, θέτοντας πέντε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με τη νέα πιθανή κυβέρνηση της Ιταλίας και την πολιτική στάση που αυτή θα υιοθετήσει. Ποια θα είναι η αντίδραση των αγορών; Μπορεί να αναθεωρηθεί το σχέδιο της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της Ιταλίας; Πώς θα αντιμετωπίσει η ιταλική κυβέρνηση το ιταλικό χρέος; Θα ενεργοποιήσει η ΕΚΤ το νέο της εργαλείο και τέλος ποιες θα είναι οι συνέπειες για τις τράπεζες της Ιταλίας;

O όμιλος ING σχολιάζει σε έκθεσή του χαρακτηριστικά: «Πιστεύουμε, σε γενικές γραμμές, ότι μια κυβέρνηση υπό την Μελόνι θα αρχίσει τη θητεία της με στόχο να ενισχύσει την αξιοπιστία της, προσπαθώντας να αποφύγει συγκρούσεις με τα βασικά μέλη της Ευρωζώνης και τους θεσμούς της ΕΕ. Το κατά πόσο αυτή η τάση θα διαρκέσει θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της εικόνας στην οικονομία και την απάντηση της ΕΕ».

Πώς θα κινηθεί στις λεπτές ισορροπίες;

Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν πως το επόμενο διάστημα η Τζόρτζια Μελόνι, εφόσον γίνει πρωθυπουργός, θα κληθεί να διαχειριστεί μια κατάσταση πολύ λεπτών και επικίνδυνων πολιτικών και οικονομικών ισορροπιών. Το πρώτο της στοίχημα είναι να μην έρθει σε απευθείας ρήξη ούτε με τους εταίρους της Ιταλίας στην ΕΕ ούτε με εκείνους στην κυβέρνησή της - και κυρίως τον Σαλβίνι. Από την άλλη, θα κληθεί να εξισορροπήσει τις επιδιώξεις εκείνων που την ψήφισαν και των οικονομικά ισχυρών της Ιταλίας από τους οποίους γνωρίζει ότι εξαρτάται η επιβίωσή της, κάτι που όπως δείχνει και η εμπειρία, δεν είναι καθόλου εύκολο.

Την Πέμπτη η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ερωτηθείσα για τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής στην Ιταλία, μετά την ομιλία της στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον στις ΗΠΑ, διευκρίνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί με όποια δημοκρατική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δουλέψει μαζί της. «Η δημοκρατία είναι μία συνεχής διεργασία σε εξέλιξη. Ποτέ δεν τελειώνει, ποτέ δεν είναι ασφαλής, δεν είναι ποτέ σαν να τη βάζεις σε ένα κουτί και να την κρατάς εκεί. To θέμα είναι πώς οι πολίτες υπερασπίζονται τη δημοκρατία. Θα δούμε το αποτέλεσμα των εκλογών, είχαμε εκλογές και στη Σουηδία», είπε με νόημα, παραπέμποντας στην άνοδο της σουηδικής Ακροδεξιάς, για να προσθέσει: «Η προσέγγισή μου είναι ότι με όποια δημοκρατική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δουλέψει μαζί μας, θα συνεργαστούμε». 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εκλογέςΙταλίαΤζόρτζια ΜελόνιακροδεξιάΜατέο Σαλβίνιειδήσεις τώραΜάριο Ντράγκι