Κόσμος|19.02.2019 08:15

Αντιπολίτευση κατά Ερντογάν: «Ούτε έναν κουβά πετρέλαιο δεν βρήκες»

Newsroom

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν ασκεί η τουρκική αντιπολίτευση για τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Open Tv Μαρία Ζαχαράκη, ο βουλευτής Μερσίνας, Αλί Μαχίρ Μπασαρίρ, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν ότι έχει αγοράσει μέχρι στιγμής τρία πλοία από τη Νορβηγία για έρευνες και γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, αλλά μέχρι στιγμής «δεν έχουν βρει ούτε ένα κουβά πετρέλαιο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος βουλευτής παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση έχει ξοδέψει και θα ξοδέψει τεράστια ποσά χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι θα βρεθεί πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στη Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει ο Μπασασίρ, εδώ και 100 ημέρες συνεχίζονται να γίνονται γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα ανοιχτά της Μερσίνας χωρίς αποτέλεσμα και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην Αλάνια, ανοιχτά της Αττάλειας, με το κόστος καθημερινά για κάθε ένα από τα τρία πλοία να αγγίζει τα 50 χιλιάδες δολάρια.

Ο Μπασαρίρ ζητά επίσης να μάθει αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί ότι ο «Πορθητής» εδώ και 40 ημέρες παραμένει αδρανής στα ανοιχτά της Αττάλειας, επειδή δεν διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό και ότι όσο το πλοίο περιμένει εκεί κοστίζει περίπου 50 χιλιάδες δολάρια την ημέρα.

Αλλά και στο οικόπεδο Ερντεμλί-1 –σύμφωνα με τις καταγγελίες του Τούρκου βουλευτή της αντιπολίτευσης- πετάχτηκαν στον αέρα 2 εκατ. δολάρια, γιατί οι έρευνες που έγιναν επί 40 ημέρες δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα.

Ο Μπασαρίρ υπολογίζει ότι μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες και οι γεωτρήσεις σε 6 συνολικά πηγάδια που έχει προγραμματίσει η Τουρκία, θα έχουν θαφτεί στα νερά της Μεσογείου 2 δισ. δολάρια.

Η αντιπολίτευση, επομένως, ζητά από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, να απαντήσει γραπτώς σε μία σειρά ερωτήσεων που έχουν σχέση με τις γεωτρήσεις της Τουρκίας, ανάμεσα στις οποίες και αν οι έρευνες στη Μεσόγειο ξεκίνησαν προκειμένου να γίνει επίδειξη δύναμης έναντι του Ισραήλ και της Κύπρου:

-πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν για το κάθε πλοίο ξεχωριστά;

-πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν στα ναυπηγεία για να ετοιμαστούν αυτά τα πλοία;

-έχουν πραγματοποιηθεί σχετικοί διαγωνισμοί; Ποιες εταιρείες συμμετείχαν;

-πόσο στοίχισαν οι έρευνες στο Ερντεμλί της Μερσίνας, από την οποία δεν βγήκε τίποτα;

-μέχρι πότε θα συνεχιστούν οι γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα ανοιχτά της Αττάλειας;

-ποιο θα είναι το συνολικό κόστος σε δολάρια από τη γεώτρηση στην Αττάλεια που πλησιάζει στο τέλος της;

-αληθεύει ότι επί 40 μέρες το πλοίο ‘Πορθητής’ περίμενε στην Αλάνια χωρίς να κάνει τίποτα;

-πού αλλού θα γίνουν γεωτρήσεις; Έχουν γίνει έρευνες σε εκείνες τις περιοχές; Αν έγιναν τί αποτελέσματα υπήρξαν;

-τι στοιχεία έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής από τις έρευνες;

-αληθεύει ότι νοικιάστηκε ελικόπτερο για 40 χιλιάδες δολάρια την ημέρα για να πηγαινοέρχεται στις περιοχές που γίνονται γεωτρήσεις στη Μεσόγειο; Την ώρα που έχουν ληφθεί μέτρα για την οικονομία, γιατί δεν προτιμήθηκε η θαλάσσια οδός και ενοικιάστηκε ελικόπτερο για να πηγαίνει στις πλατφόρμες;

-οι έρευνες στη Μεσόγειο ξεκίνησαν προκειμένου να γίνει επίδειξη δύναμης έναντι του Ισραήλ και της Κύπρου;

Ο Τούρκος βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτά επίσης, αν το αεροπλάνο αξίας 400 εκατ. δολαρίων που πρόσφερε ως δώρο το Κατάρ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί το αντάλλαγμα για την πώληση της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίων ΤΡΑΟ στην Ντόχα.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

αντιπολίτευσηΤουρκίαγεωτρήσεις