Διάγγελμα Πούτιν: Μερική επιστράτευση στη Ρωσία κήρυξε ο Ρώσος πρόεδρος
NewsroomΟ Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την πρώτη μερική επιστράτευση στη Ρωσία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με στόχο την απελευθέρωση του Ντονμπάς, κατηγορώντας τη Δύση ότι σκοπεύει να καταστρέψει τη Ρωσία κι ότι προσπάθησε να μετατρέψει τον λαό της Ουκρανίας σε «τροφή για κανόνια».
Ο Πούτιν είπε ότι η μερική επιστράτευση θα ξεκινήσει από σήμερα και ότι ήταν αναγκαίο να ληφθεί μια επείγουσα απόφαση «για να προστατεύσουμε την πατρίδα, την κυριαρχία της (…) θεωρώ απαραίτητο να στηρίξω την απόφαση του γενικού επιτελείου στρατού για μερική επιστράτευση των εφέδρων, όσων έχουν ήδη υπηρετήσει στον στρατό (…) και έχουν μια κατάλληλη εμπειρία», σημείωσε ο Πούτιν. Όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος, το σχετικό διάταγμα έχει ήδη υπογραφεί.
«Δεν μπλοφάρω για τα πυρηνικά»
Στο πολυαναμενόμενο διάγγελμα ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση ότι επιδίδεται σε πυρηνικό εκβιασμό σε βάρος της χώρας του. Ο Πούτιν επισήμανε ότι η Ρωσία διαθέτει «πολλά όπλα για να απαντήσει» στις, όπως τις αποκάλεσε, απειλές της Δύσης, τονίζοντας ότι «δεν μπλοφάρει». Εξάλλου ζήτησε να αυξηθεί η χρηματοδότηση προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή όπλων στη Ρωσία.
«Θα συζητήσουμε για τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να προστατεύσουμε την κυριαρχία μας και να στηρίξουμε την θέληση και την επιθυμία των πολιτών στο Ντονμπάς να αποφασίζουν για τους εαυτούς τους», σημείωσε ο Πούτιν.
Όπως εξήγησε οι χώρες της Δύσης προσπαθούν «να μπλοκάρουν» κάθε πιθανότητα ανεξαρτησίας και ανάπτυξης. «Πρόθεση της Δύσης είναι να μας αποδυναμώσουν και να μας καταστρέψουν, το λένε ανοιχτά αυτό»
Ο βασικός μας στόχος για την απελευθέρωση του λαού του Ντονμπάς παραμένει αναλλοίωτος, τόνισε, επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας, δηλαδή στο Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Χερσώνα και μέρος της Ζαπορίζια, με ερώτημα την ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
«Στηρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους», τόνισε. «Σκοπός μας είναι να απελευθερώσουμε το Ντονμπάς και δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους αυτούς», πρόσθεσε.
Κατά το διάγγελμά του, έδωσε εντολή να εξισωθεί το νομικό καθεστώς των εθελοντών στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας με το κανονικό στρατιωτικό προσωπικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κάτι που ουσιαστικά αποτελεί απορρόφηση των φιλορώσων αυτονομιστών στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Μίλησε για νεοναζιστές στην Ουκρανία και ισχυρίστηκε ότι το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί αναγνωρίσεις σε όλη τη Νότια Ρωσία μέσω των μυστικών υπηρεσιών του. «Η Δύση δεν επιθυμεί την ειρήνη μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας», είπε ο κ. Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση θα αυξήσει τα κονδύλια για την παραγωγή όπλων, με τόνο που θύμισε τον Στάλιν κατά τη χιτλερική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση το 1941.
300.000 θα επιστρατευθούν
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι το προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση προβλέπει την κινητοποίηση επιπλέον 300.000 ανδρών για να συμμετάσχουν στην στρατιωτική επιχείρηση, όπως την αποκαλεί η Μόσχα, στην Ουκρανία.
Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας ο Σοϊγκού διευκρίνισε ότι δεν θα επιστρατευθούν φοιτητές και όσοι υπηρέτησαν ως κληρωτοί και ότι η πλειονότητα των ρώσων εφέδρων, που αριθμούν ένα εκατομμύριο, επίσης δεν θα στρατολογηθούν.
Ο υπουργός τόνισε ότι η Ρωσία έχει τη δυνατότητα επιστράτευσης περίπου 25 εκατομμυρίων ανδρών και η μερική επιστράτευση αφορά το 1% από αυτούς. Ο Σοϊγκού είπε ακόμη ότι η Ρωσία δεν πολεμάει στο ουκρανικό έδαφος τόσο εναντίον της Ουκρανίας όσο εναντίον της Δύσης.
Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας έδωσε επίσης στην δημοσιότητα τον αριθμό των νεκρών Ρώσων στρατιωτών από την έναρξη του πολέμου. Είπε ότι 5.937 Ρώσοι στρατιώτες έχουν πεθάνει στην Ουκρανία, από 1.351 που ήταν η τελευταία επίσημη ενημέρωση της Ρωσίας στις 25 Μαρτίου. Η Δύση υποστηρίζει ότι ο πραγματικός αριθμός των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη μάχη είναι πολύ υψηλότερος.
Ποντόλιακ: Η επιστράτευση δείχνει ότι ο πόλεμος δεν εξελίσσεται όπως θέλει η Μόσχα
«Η κινητοποίηση της Ρωσίας ήταν ένα προβλέψιμο βήμα που θα αποδειχθεί εξαιρετικά αντιδημοφιλές και δείχνει ότι ο πόλεμος δεν εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο της Μόσχας», δήλωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλ Ποντόλιακ.
«Απολύτως προβλέψιμη έκκληση, η οποία μοιάζει περισσότερο με προσπάθεια να δικαιολογήσει τη δική του αποτυχία», δήλωσε ο κ. Podolyak, στην πρώτη αντίδραση από το προεδρικό γραφείο της Ουκρανίας.
Ο Ποντόλιακ δήλωσε στο Reuters ότι ο Πούτιν προσπαθεί να μεταθέσει την ευθύνη για την έναρξη ενός "απρόκλητου πολέμου" και την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της Ρωσίας στη Δύση.
Αντιδράσεις για το διάγγελμα
Το διάγγελμα του Πούτιν αποτελεί ανησυχητική κλιμάκωση και οι απειλές που διατυπώνει πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν, δήλωσε στο Sky News η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γκίλιαν Κίγκαν.
«Είναι σαφές ότι είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπ' όψιν, διότι, ξέρετε, δεν έχουμε τον έλεγχο - δεν είμαι βέβαιη ότι και αυτός έχει τον έλεγχο, στην πραγματικότητα. Είναι προφανές ότι πρόκειται για κλιμάκωση», είπε.
Η ανακοίνωση από τη Μόσχα της μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία και της διενέργειας δημοψηφισμάτων για προσάρτηση ουκρανικών εδαφών είναι «ενδείξεις αδυναμίας, (ενδείξεις) της ρωσικής αποτυχίας», δήλωσε από την πλευρά της η αμερικανίδα πρεσβευτής στην Ουκρανία Μπρίτζετ Μπρινκ.
«Παρωδίες δημοψηφισμάτων και μια επιστράτευση αποτελουν ενδείξεις αδυναμίας, της ρωσικής αποτυχίας», έγραψε στο Twitter η Μπρινκ διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η χώρα της θα συνεχίσει να «υποστηρίζει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί».
Στο Πεκίνο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε όλα τα μέρη να συμμετάσχουν σε διάλογο και διαβουλεύσεις και να βρουν ένα τρόπο για να απαντήσουν στις ανησυχίες όλων των μερών για την ασφάλεια, μετά την προειδοποίηση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προς τη Δύση γι' αυτό που αποκάλεσε «πυρηνικό εκβιασμό». Η θέση της Κίνας στο ζήτημα της Ουκρανίας είναι συνεπής και ξεκάθαρη, δήλωσε σήμερα στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν.
Στο Βερολίνο, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε πως η μερική επιστράτευση, που διατάχθηκε στη Ρωσία, αποτελεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και πως η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει την απάντησή της σ' αυτή. Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε πως πρόκειται για «άλλο ένα κακό και λάθος βήμα από τη Ρωσία, το οποίο ασφαλώς θα συζητήσουμε και θα διαβουλευθούμε για το πώς θα απαντήσουμε»
Πέφτει το ρούβλι μετά το διάγγελμα
Απώλειες 1% κατέγραφε το ρούβλι έναντι του δολαρίου, μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια του οποίου ανακοίνωσε μερική επιστράτευση στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση για «πυρηνικό εκβιασμό» κατά της χώρας του και απείλησε και με χρήση πυρηνικών λέγοντας λίγο πριν την ολοκλήρωση του διαγγέλματός του πως «όσοι μας απειλούν με πυρηνικά θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτή η απειλή μπορεί να στραφεί εναντίον τους».Όπως είπε η Ρωσία έχει «αρκετά όπλα για να απαντήσει» προσθέτοντας: «Δεν μπλοφάρω».
Το ρούβλι υποχώρησε λίγο μετά τις 9 το πρωί ώρα Ελλάδος στα 61,2 ρούβλια ανά δολάριο.
- Απεργία ΜΜΜ: Χάος σήμερα στην Αττική - Ακινητοποιημένο μετρό, τραμ, ηλεκτρικός, λεωφορεία και τρόλεϊ
- Fake news δίχως τέλος από την Άγκυρα: Ηχηρή απάντηση της Αθήνας στο κρεσέντο τουρκικών προκλήσεων
- «Σπίτι μου»: Μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων κατάλληλα για νέα ζευγάριαέως 150.000€ στην Αττική
- Προσωπικός γιατρός: Μπάχαλο για τους πολίτες που έχουν εγγραφεί σε γιατρό του δημοσίου - Υποχρέωση των γιατρών για 35 ώρες την εβδομάδα
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
- Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
- ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
- Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»