Κόσμος|21.09.2022 20:17

Διπλωματικός πυρετός μετά τις πυρηνικές απειλές Πούτιν και τη μερική επιστράτευση: Οργισμένη απάντηση Μπάιντεν – Έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Newsroom

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί τις τελευταίες ώρες, μετά την ανακοίνωση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική επιστράτευση ώστε να στηριχθεί η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία αλλά και τις πυρηνικές απειλές που εξαπέλυσε.

Την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ προχώρησε σε σκληρή απάντηση, ο Ρώσος πρόεδρος επέμεινε διαμηνύοντας πως η χώρα του δεν θα υποκύψει σε απειλές, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συνεδριάσουν εκτάκτως στην Νέα Υόρκη.

Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ βρίσκονται στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 3.15 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ, βρίσκονται στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα συνεδριάσουν περί τις 3:15 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος.

Στο τραπέζι νέες κυρώσεις

Σε αυτό το πλαίσιο, το Politico, επικαλούμενο διπλωμάτες της ΕΕ, μεταδίδει πως η Κομισιόν ξεκινά διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των χωρών της ΕΕ σχετικά με ένα επερχόμενο πακέτο κυρώσεων εντός των ημερών.

Οι διπλωμάτες αναμένουν μια συζήτηση σχετικά με ένα σχέδιο για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, το οποίο συζητείται επί του παρόντος στην G7. Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στην ΕΕ να σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του πετρελαίου πριν τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο η απαγόρευση της ΕΕ κατά των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου.

Mπάιντεν κατά Ρωσίας: «Ο πόλεμος καταστρέφει το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατηγόρησε νωρίτερα τη Ρωσία στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι «παραβίασε ξεδιάντροπα» τις ιδρυτικές Αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

«Αυτός ο πόλεμος καταστρέφει το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει, πολύ απλά», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, καταγγέλλοντας την εισβολή ενός μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη γείτονά του.

Ο Μπάιντεν σχολίασε και την ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ανακοίνωσε άμεση μερική κινητοποίηση των Ρώσων πολιτών και απηύθυνε μια ελάχιστα συγκαλυμμένη πυρηνική απειλή.

«Ο πρόεδρος Πούτιν προέβη σε απροκάλυπτες πυρηνικές απειλές κατά της Ευρώπης και σε μια απερίσκεπτη αδιαφορία για τις ευθύνες ενός καθεστώτος μη διάδοσης. Τώρα η Ρωσία καλεί περισσότερους στρατιώτες για να συμμετάσχουν στη μάχη και το Κρεμλίνο οργανώνει ένα εικονικό δημοψήφισμα για να προσπαθήσει να προσαρτήσει τμήματα της Ουκρανίας -μια εξαιρετικά σημαντική παραβίαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ», δήλωσε, ειδικότερα, ο Μπάιντεν. «Ο κόσμος θα πρέπει να δει αυτές τις εξωφρενικές πράξεις ως αυτό που είναι», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το CNN.

Ο πόλεμος «επιδεινώνει την επισιτιστική ανασφάλεια και μόνο η Ρωσία μπορεί να τον τερματίσει»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, στη συνέχεια, επέρριψε ευθέως την ευθύνη για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση στη Ρωσία, κατηγορώντας τη χώρα ότι «βγάζει ψέματα» σχετικά με τις δυτικές κυρώσεις εν μέσω του πολέμου της στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία ... κυκλοφορεί ψέματα, προσπαθώντας να φορτώσει την ευθύνη για την κρίση -την επισιτιστική κρίση- στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από πολλούς στον κόσμο για την επίθεση εναντίον της Ουκρανίας. Επιτρέψτε μου λοιπόν να είμαι απόλυτα σαφής για κάτι: Οι κυρώσεις μας επιτρέπουν στη Ρωσία τη δυνατότητα να εξάγει τρόφιμα και λιπάσματα. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός», δήλωσε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

«Είναι ο πόλεμος της Ρωσίας που επιδεινώνει την επισιτιστική ανασφάλεια και μόνο η Ρωσία μπορεί να τον τερματίσει», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν επαίνεσε τον ΟΗΕ που βοήθησε στη μεσολάβηση για μια συμφωνία εξαγωγής σιτηρών με την Ουκρανία και τη Ρωσία και ενθάρρυνε την επέκτασή της. Ανακοίνωσε επίσης 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανική υποστήριξη για ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια.

Επιμένει ο Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν πρόκειται να απωλέσει την κυριαρχία της και δεν θα υποκύψει σε «εκβιασμό και εκφοβισμό», λίγες ώρες μετά την κήρυξη μερικής επιστράτευσης για ενίσχυση της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πούτιν επαίνεσε τον ρωσικό στρατό που, όπως είπε, αγωνίζεται για να σώσει ανθρώπους στην περιοχή του Ντονμπάς.

Η αντίδραση Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε, νωρίτερα, ότι ολοένα και μειώνεται η πιθανότητα να διεξαχθούν συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο εάν ο Ρώσος πρόεδρος αποσύρει τις δυνάμεις του από το ουκρανικό έδαφος.

Μιλώντας μέσω μεταφραστή σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο BILD, ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία δεν έχει καμία επιρροή στο πότε θα τελειώσει η διακυβέρνηση του Πούτιν στη Ρωσία, αλλά επιθυμεί να συνομιλήσει με την Μόσχα από θέση ισχύος.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε επίσης την έκκληση του προς τη Γερμανία να προμηθεύσει με όπλα και συστήματα αεράμυνας την Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτά χρειάζονται για να σωθούν ζωές.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πυρηνικά όπλαειδήσεις τώραΗΠΑπόλεμοςΡωσία