Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Ιράν: Tουλάχιστον 31 νεκροί στις διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί
NewsroomΤουλάχιστον 31 πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη των διαδηλώσεων, που καταπνίγονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί στη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη, ανέφερε σήμερα η ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) με έδρα το Όσλο.
«Η κυβέρνηση απαντά στις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες»
«Ο ιρανικός λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του (...) και η κυβέρνηση απαντά σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες», κατήγγειλε ο διευθυντής της ΜΚΟ Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων.
Κόβουν τα μαλλιά τους, καίνε τις μαντίλες τους
Οι γυναίκες του Ιράν από άκρη σε άκρη έχουν ξεσηκωθεί, καίνε περιπολικά, τις χιτζάμπ τους και κόβουν τα μαλλιά τους. Εκατοντάδες βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν γυναίκες να αφαιρούν από τα κεφάλια τους τις μαντίλες - χιτζάμπ - που υποχρεούνται να φορούν για να καλύπτουν τα μαλλιά τους, να τις στροβιλίζουν από πάνω τους και να ψέλνουν. Άλλες τις καίνε ή κόβουν τούφες από τα μαλλιά τους. Ένα έργο της Edith Dekyndt από το 2014 αποκτά νέα ζωή και γίνεται σύμβολο αντίστασης των γυναικών στο Ιράν. Πρόκειται για μία σημαία φτιαγμένη από κομμένα μαλλιά που ίσως σηματοδοτήσει μία γυναικεία επανάσταση που δεν θα περιοριστεί στην Τεχεράνη, ούτε καν στη χώρα
Την ίδια στιγμή το hashtag #MahsaAmini είναι εδώ και μέρες κορυφαίο trend στο περσικό Twitter με την κυβέρνηση του Ιράν να μπλοκάρει την πρόσβαση σε Instagram και WhatsApp. Παράλληλα, σημαντικές διακοπές πρόσβασης στο σύνολο του διαδικτύου αναφέρθηκαν σε όλη τη χώρα, με έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να διακόπτει τη λειτουργία του, αφήνοντας εκατομμύρια Ιρανούς εκτός σύνδεσης.
Παράλληλα οι Φρουροί της Επανάστασης με ανακοίνωση τους προς τις δικαστικές Αρχές ζητούν να προσάγονται «όσοι διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες», ενώ εκφράζουν και την συμπάθεια τους προς την οικογένεια και τους συγγενείς της εκλιπούσας Μαχσά Αμινί
Viral η ηλικιωμένη που έβγαλε την μαντίλα της
Το γύρο του διαδικτύου κάνει η ηλικιωμένη Ιρανή που βγήκε στους δρόμους σε ένδειξη συμπαράστασης στους διαδηλωτές κουνώντας την μαντίλα της και φωνάζοντας θάνατο στον Χαμεϊνί.
Διεθνείς αντιδράσεις
Από την πλευρά της η υπηρεσιακή Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάντα αλ Νασίφ εξέφρασε «την ανησυχία της για τον θάνατο υπό κράτηση της Μαχσά Αμινί (…) και τη βίαιη αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας απέναντι στις διαδηλώσεις» και ζήτησε «αμερόληπτη» και «ανεξάρτητη» έρευνα.
Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε έπειτα από συνομιλία του με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί ότι «επέμεινε στον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών» στο Ιράν.
Παράλληλα Ιρανοί αντιφρονούντες και πρώην κρατούμενοι ανακοίνωσαν χθες Τρίτη από τη Νέα Υόρκη ότι κατέθεσαν αγωγή εναντίον του Ραϊσί, ο οποίος θα μιλήσει ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σήμερα.
Στόχος της αγωγής, που ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, είναι ο Ιρανός πρόεδρος, για τον ρόλο του στο Ιράν στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, όταν χιλιάδες άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία στο Ιράν.
Αντιδράσεις και στο εσωτερικό του Ιράν
Ο θάνατος της Αμινί προκάλεσε επικρίσεις και από υψηλόβαθμους Ιρανούς αξιωματούχους εναντίον της αστυνομίας ηθών, γνωστή με το όνομα Γαστ-ε- Ερσάντ ή ως «περιπολία προσανατολισμού».
Στο κοινοβούλιο ο βουλευτής Τζαλάλ Ρασιντί Κουτσί εκτίμησε ότι η αστυνομία ηθών «προκάλεσε ζημιά στη χώρα».
«Προκειμένου να αποφευχθεί να επαναληφθούν τέτοια περιστατικά, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι περιπολίες προσανατολισμού (…) πρέπει να αναθεωρηθούν», τόνισε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ.
Άλλος βουλευτής έφτασε στο σημείο να προτείνει την κατάργηση της αστυνομίας ηθών.
«Πιστεύω ότι εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας της Γαστ-ε- Ερσάντ να περάσει την κουλτούρα του χιτζάμπ, αυτή η μονάδα θα πρέπει να καταργηθεί, προκειμένου τα παιδιά αυτής της χώρας να μην φοβούνται όταν τη συναντούν», δήλωσε ο Μοϊνοντίν Σαϊντί.
Για την Οργάνωση για την Προώθηση της Αρετής και την Πρόληψη της Διαφθοράς, μια οργάνωση που συνδέεται με το ιρανικό κράτος, «πρέπει να σταματήσει να συλλαμβάνει και να προσάγει ανθρώπους που δεν φορούν σωστά τη μαντίλα, διότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την όξυνση των κοινωνικών εντάσεων. Πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος ώστε να θεωρείται απλώς παράπτωμα»
- Παγκόσμια ανησυχία μετά την επιστράτευση Πούτιν - Δεκάδες συλλήψεις στη Ρωσία και κυρώσεις από την ΕΕ - Πιέζονται τα σύνορα με την Φινλανδία
- Παίδων «Αγία Σοφία»: Συνεχίζονται οι ακυρώσεις χειρουργείων λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων - Οι λύσεις του υπουργείου Υγείας
- Σοβαρό τροχαίο στην Καλαμάτα: Αυτοκίνητο παρέσυρε δύο 15χρονους και ένα μοτοσικλετιστή
- Μάρθα Καραγιάννη: Συγκίνηση στην κηδεία της ηθοποιού - Μετά την αποτέφρωση θα ρίξουν την τέφρα της στη θάλασσα
- Μια ανάσα από την ανακοίνωση εκεχειρίας στον Λίβανο: Έτοιμη δηλώνει η Χαμάς, αποφασίζει σήμερα το Ισραήλ – Τι προβλέπει η συμφωνία
- Ο Τραμπ στηρίζει τον Ελληνοαμερικανό Τζίμι Πατρώνη για την Βουλή των Αντιπροσώπων
- Επίδομα παιδιού: Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
- Οι πρώτες δηλώσεις του Κωσταντίνου Αργυρού μετά το εξιτήριο της Αλεξάνδρας Νίκα