Κόσμος|24.09.2022 22:47

Γκάφα ολκής από τον Ερντογάν: Διάλεξε λάθος πίνακα για τη μάχη της Τριπολιτσάς

Newsroom

Με την φωτογραφία που ανάρτησε για την άλωση της Τριπολιτσάς φαίνεται ότι υπέπεσε σε γκάφα ολκής ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή (23/09).

Ο τούρκος πρόεδρος, συγκεκριμένα, αποφάσισε να κάνει μία ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter για τη συμπλήρωση 201 ετών από την ιστορική μάχη. Την ανάρτησή του συνόδευσε με έναν πίνακα, ο οποίος υποτίθεται ότι απεικόνιζε τη συγκεκριμένη μάχη. «Δεν ξεχάσαμε και δε θα ξεχάσουμε τη Σφαγή της Τριπολιτσάς, που έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, κατά την οποία χιλιάδες μουσουλμάνοι Τούρκοι, Αλβανοί αδελφοί μας και Εβραίοι δολοφονήθηκαν βάναυσα και βάρβαρα», έγραψε ο Ερντογάν.

Τη μάχη του Πιτερβαρντάιν απεικόνιζε ο πίνακας

Ωστόσο, ο εν λόγω πίνακας, του George Philipp Rugendas, δεν απεικονίζει την Άλωση της Τριπολιτσάς, αλλά την μάχη του Πετροβαραντίν ή μάχη του Πιτερβαρντάιν. Σύμφωνα με την Wikipedia, η μάχη που απαθανατίστηκε στον πίνακα, έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Αυστροτουρκικού Πολέμου, στις 5 Αυγούστου 1716. Τότε, ο ο οθωμανικός στρατός πολιόρκησε το φρούριο Πετροβαραντίν, το οποίο ελεγχόταν από τους Αψβούργους, στα στρατιωτικά σύνορα της μοναρχίας των Αψβούργων (σήμερα Νόβι Σαντ, Βοϊβοντίνα, Σερβία).

Ο στρατός των Οθωμανών επιχείρησε να καταλάβει το Πετροβαραντίν, λεγόμενο και Γιβραλτάρ του Δούναβη. Ωστόσο, υπέστη μεγάλη ήττα - παρόμοια με την ήττα που είχαν υποστεί το 1697 στη Ζέντα -, από έναν στρατό μισού σε μέγεθος από τον δικό του. Στη μάχη, τραυματίστηκε θανάσιμα ο Οθωμανός Μεγάλος Βεζίρης Νταμάντ Αλή Πασάς, ενώ χάθηκαν 20.000 άνδρες του οθωμανικού στρατού. Από τον στρατό των Αψβούργων, υπό τον στρατάρχη πρίγκιπα Ευγένιο της Σαβοΐας, χάθηκαν 250 όπλα. Οι Αυστριακοί εδραίωσαν τη νίκη αυτή προελαύνοντας στο Μπανάτ και καταλαμβάνοντας το Τέμεσβαρ, το τελευταίο εναπομείναν τουρκικό φρούριο στην Ουγγαρία, και στη συνέχεια το Βελιγράδι.

Το λάθος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εντόπισε και επεσήμανε χρήστης του Twitter με το όνομα Charalampos of Thessaloniki. Ο ίδιος σημείωσε ότι παρατήρησε ότι, τον ίδιο πίνακα, είχε αναρτήσει στο παρελθόν ο επίκουρος καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας στο Rabdan Academy και πρώην αντιπρόεδρος του ΚΕΔΙΣΑ, Σπυρίδων Πλακούδας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

άλωση ΤριπολιτσάςΜάχηΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνπίνακαςειδήσεις τώραTwitter