Μυστήριο για το ποιος βρίσκεται πίσω από το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2: Τα πυρά της Μόσχας και οι υπαινιγμοί της Δύσης
NewsroomΠαραμένει το μυστήριο για τις διαρροές σε δύο ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου -τον Nord Stream 1 και τον Nord Stream 2- που διέρχονται από τη Βαλτική Θάλασσα κοντά στη Σουηδία και τη Δανία, ένα περιστατικό που έχει αποδοθεί σε σαμποτάζ. Ωστόσο δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί ποιος βρίσκεται πίσω από την εν λόγω δολιοφθορά. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι δύο αγωγοί βρίσκονται στο επίκεντρο της ενεργειακής κρίσης που πήρε τεράστιες διαστάσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.
Κρεμλίνο: Βλακώδες να θεωρούμαστε εμείς οι υπαίτιοι του σαμποτάζ
Ήδη έχουν διατυπωθεί υπόνοιες πως ενδεχομένως να βρίσκεται η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τη δολιοφθορά. Ωστόσο το Κρεμλίνο απάντησε πως τέτοιοι ισχυρισμοί «βλακώδεις και παράλογοι», προσθέτοντας πως η Μόσχα είδε μια κάθετη αύξηση των κερδών των αμερικανικών εταιρειών που προμηθεύουν αέριο στην Ευρώπη.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως το περιστατικό πρέπει να διερευνηθεί και πως το χρονοδιάγραμμα των επισκευών των αγωγών δεν είναι σαφές.
Τοποθέτηση NATO
Για το ζήτημα προχώρησε σε τοποθέτηση και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος, απέδωσε τις διαρροές σε σαμποτάζ. «Συζητήσαμε το σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream με τον υπουργό Άμυνας [της Δανίας] Μόρτεν Μποντσκόφ. Θίξαμε την προστασία των κρίσιμων υποδομών των χωρών του ΝΑΤΟ», έγραψε στο Twitter ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για την ασφάλεια στην περιοχή της Βαλτικής», διαπίστωσε προηγουμένως ο υπουργός Άμυνας της Δανίας, αναφερόμενος στο ύποπτο σαμποτάζ των δύο αγωγών φυσικού αερίου ως πιο πρόσφατο παράδειγμα.
«Η Ρωσία έχει σημαντική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και αναμένουμε ότι θα συνεχίσουν την επίδειξη ισχύος», δηλώνει ο Μόρτεν Μποντσκόφ σε ανακοίνωση μετά την συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες.
Στο Οσλο, ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε δήλωσε στο πρακτορείο NTB ότι δεν διαπιστώνει ότι υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος για τις υπεράκτιες υποδομές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μετά τις ύποπτες εκρήξεις στην Βαλτική και δεν έχει ζητήσει την συνδρομή του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, η Νορβηγία, βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, θα ενισχύσει την ασφάλεια γύρω από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, τους τερματικούς σταθμούς και τις εγκαταστάσεις επί της νορβηγικής υφαλοκρηπίδας.
«Η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει μέτρα για να ενισχύσει την ασφάλεια των υποδομών, των τερματικών σταθμών και των εγκαταστάσεων επί της νορβηγικής υφαλοκρηπίδας», δηλώνει ο νορβηγός υπουργός Ενέργειας Τέργε Αασλαντ σε χθεσινοβραδυνή του ανακοίνωση.
Σημεία αιχμής στον ενεργειακό πόλεμο
Και οι δύο αγωγοί αποτέλεσαν σημεία αιχμής σε έναν κλιμακούμενο ενεργειακό πόλεμο μεταξύ των Ευρωπαίων και της Μόσχας, ο οποίος έχει πλήξει μεγάλες δυτικές οικονομίες, έχει εκτοξεύσει τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη και έχει πυροδοτήσει ένα κυνήγι για εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Σύμφωνα με τον διαχειριστή του αγωγού, Nord Stream AG, δεν είναι επί του παρόντος δυνατόν να εκτιμηθεί «ένα χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση της υποδομής μεταφοράς φυσικού αερίου». Σε ανακοίνωσή της το βράδυ της Τρίτης, πρόσθεσε ότι η πτώση της πίεσης στον αγωγό υποδηλώνει ότι υπήρξε φυσική ζημία.
Μια σειρά από διαρροές
Κανένας από τους δύο αγωγούς δεν αντλούσε αέριο προς την Ευρώπη τη στιγμή που διαπιστώθηκαν οι διαρροές, αλλά τα περιστατικά θα καταστρέψουν τις όποιες εναπομείνασες προσδοκίες ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να λάβει αέριο μέσω του Nord Stream 1 πριν από τον χειμώνα.
«Η καταστροφή που σημειώθηκε την ίδια ημέρα ταυτόχρονα σε τρία σκέλη των υπεράκτιων αγωγών φυσικού αερίου του συστήματος Nord Stream είναι πρωτοφανής», δήλωσε ο διαχειριστής του δικτύου Nord Stream AG. «Δεν είναι ακόμη δυνατόν να εκτιμηθεί το χρονοδιάγραμμα της αποκατάστασης της υποδομής μεταφοράς φυσικού αερίου», συμπληρώνει. Παρόλο που κανένας από τους δύο αγωγούς δεν ήταν σε λειτουργία, και οι δύο αγωγοί εξακολουθούσαν να περιέχουν αέριο υπό πίεση.
Ποιος θα επωφεληθεί;
Εμπειρογνώμονες συμφώνησαν επίσης ότι η ζημία θα μπορούσε να είναι σκόπιμη. Ο Jakub Godzimirski, ερευνητής καθηγητής στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων που ειδικεύεται στη ρωσική ενεργειακή πολιτική, δήλωσε ότι οι διαρροές θα μπορούσαν να είναι τεχνικές δυσλειτουργίες, αλλά δήλωσε ότι το σαμποτάζ είναι μια σοβαρή πιθανότητα.
«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι πρόκειται για εσκεμμένη ζημιά», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή ασφαλείας, ενώ πρόσθεσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα. «Πρέπει να αναρωτηθούμε: Ποιος θα επωφεληθεί;».
Οι διαρροές συνέβησαν λίγο πριν από την εορταστική έναρξη την Τρίτη του Baltic Pipe που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Νορβηγία στην Πολωνία, κεντρικό σημείο των προσπαθειών της Βαρσοβίας να διαφοροποιηθεί από τις ρωσικές προμήθειες.
Η Αρχή Ασφάλειας Πετρελαίου (PSA) της Νορβηγίας είχε καλέσει τη Δευτέρα τις πετρελαϊκές εταιρείες να είναι σε εγρήγορση σχετικά με τα άγνωστης ταυτότητας μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εθεάθησαν να πετούν κοντά σε νορβηγικές υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου, προειδοποιώντας για πιθανές επιθέσεις.
Εκπρόσωπος της Σουηδικής Ναυτιλιακής Διοίκησης (SMA) δήλωσε ότι υπήρξαν δύο διαρροές στον Nord Stream 1, μία στη σουηδική οικονομική ζώνη και μία σε αυτή της Δανίας, προσθέτοντας ότι και οι δύο διαρροές ήταν σε μια περιοχή βορειοανατολικά του νησιού Bornholm της Δανίας.
«Διατηρούμε επιπλέον παρακολούθηση για να βεβαιωθούμε ότι κανένα πλοίο δεν πλησιάζει πολύ κοντά στην περιοχή», δήλωσε ένας δεύτερος εκπρόσωπος της SMA. Μπορεί να υπάρξει κίνδυνος ανάφλεξης του αερίου που διέρρευσε πάνω από το νερό και στον αέρα, δήλωσε η δανική υπηρεσία ενέργειας, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι για την ασφάλεια που σχετίζονται με τη διαρροή εκτός της ζώνης αποκλεισμού.
Τη Δευτέρα σεισμολόγοι εντόπισαν δονήσεις σε μια περιοχή κοντά στους αγωγούς Nord Stream, ωστόσο δεν είναι σαφές αν τα γεγονότα αυτά συνδέονται με τους αγωγούς.
Η διαρροή θα επηρεάσει το περιβάλλον μόνο τοπικά, πράγμα που σημαίνει ότι θα επηρεαστεί μόνο η περιοχή όπου βρίσκεται η διαρροή, ανέφερε, προσθέτοντας ότι το μεθάνιο, αέριο του θερμοκηπίου που διαφεύγει, θα έχει επιζήμιο αντίκτυπο στο κλίμα.
Οι αρχές της Δανίας ζήτησαν να αυξηθεί το επίπεδο ετοιμότητας της Δανίας για τον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου μετά τις διαρροές, ένα βήμα που θα απαιτούσε αυξημένες διαδικασίες ασφαλείας για τις εγκαταστάσεις και τις εγκαταστάσεις ενέργειας.
«Οι παραβιάσεις των αγωγών φυσικού αερίου συμβαίνουν εξαιρετικά σπάνια ... Θέλουμε να διασφαλίσουμε την ενδελεχή παρακολούθηση των κρίσιμων υποδομών της Δανίας, προκειμένου να ενισχύσουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού στο μέλλον», δήλωσε ο επικεφαλής της δανικής υπηρεσίας ενέργειας, Kristoffer Bottzauw.
- Μυστήριο με τον Nord Stream: Ποιον ωφελεί η ζημιά στην τροφοδοσία φυσικού αερίου - Η Δύση κατηγορεί τη Μόσχα και εκείνη τις ΗΠΑ
- Επιχείρηση ΟΠΚΕ στην Πολυτεχνειούπολη: Πυροβολισμοί, δόκιμος-πληροφοριοδότης και καταγγελίες φοιτητών
- Δίκη Χρυσής Αυγής: Μεγάλη ένταση με υποστηρικτές Λαγού και Κασιδιάρη - Μαζέψτε τους φώναζε η Μάγδα Φύσσα
- Robert Cormier: Πέθανε ο ηθοποιός που πρωταγωνιστούσε στη σειρά «Heartland» σε ηλικία 33 ετών
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων