Salvator Mundi: Ψεύτικος ο Ντα Βίντσι των 450 εκατ. δολαρίων;
NewsroomΤο 2017 ο «Σωτήρας του Κόσμου», ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, πωλήθηκε έναντι 450 εκατομμυρίων δολαρίων σε συλλέκτη έργων τέχνης. Ωστόσο, η συγκεκριμένη επένδυση κινδυνεύει να αποδειχτεί μια από τις πλέον «αποτυχημένες» όλων των εποχών καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τον συγκεκριμένο πίνακα να είναι πιστή απομίμηση του πρωτότυπου.
Όλα άρχισαν όταν μήνες μετά την πώληση, το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι ακύρωσε ξαφνικά την προγραμματισμένη αποκάλυψή του πίνακα, ενώ η αυθεντικότητα του «Salvator Mundi» αμφισβητείται τώρα και από ειδήμονες του Λούβρου του Παρισιού, ενώ παραμένει άγνωστο εάν ο πίνακας θα περιληφθεί στη μεγάλη έκθεση «Leonardo».
Ο ιστορικός τέχνης Ζακ Φρανκ είπε στη Sunday Telegraph ότι πολιτικοί και στελέχη του Λούβρου «γνωρίζουν ότι ο Salvator Mundi δεν είναι του Λεονάρντο». Ο Φρανκ έχει γράψει επιστολή στον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προκειμένου να τον προειδοποιήσει να μην συμπεριληφθεί ο εν λόγω πίνακας στην έκθεση Leonardo του Λούβρου, αναφέροντας ότι είναι ψεύτικος και αν συμπεριληφθεί στα εκθέματα θα ήταν «σκανδαλώδες».
Ωστόσο, εκπρόσωπος του Λούβρου είπε στη MailOnline: «Το Μουσείο του Λούβρου ζήτησε τον πίνακα Salvator Mundi και επιθυμεί να τον παρουσιάσει στην έκθεση του Οκτωβρίου. Περιμένουμε την απάντηση του ιδιοκτήτη. Ο Ζακ Φρανκ ήταν μέρος των μελετητών που είχαμε συμβουλευτεί πριν από 7 ή 8 χρόνια για την αποκατάσταση της Αγίας Άννας. Δεν εργάζεται επί του παρόντος στην έκθεση "Leonardo da Vinci" και ποτέ δεν ήταν επιμελητής του Λούβρου. Η άποψή του είναι προσωπική, όχι η άποψη του Μουσείου».
Εάν εξακριβωθεί ότι ο πίνακας είναι απομίμηση, θα πρόκειται για το πιο ακριβό «fake» της ιστορίας. Ο «Σωτήρας του Κόσμου» πιστεύεται ότι φιλοτεχνήθηκε είτε στο Μιλάνο το 1490, ενώ ο Ντα Βίντσι εργαζόταν ήδη πάνω στον Μυστικό Δείπνο, ή στη Φλωρεντία μετά το 1500, ενώ ζωγράφιζε τη Μόνα Λίζα.
Εικονίζει το Χριστό με σηκωμένο το δεξί χέρι σε σχήμα ευλογίας και με το άλλο να κρατά μια σφαίρα. Ο πίνακας είχε πωληθεί το 1958 έναντι 50 λιρών σε μία δημοπρασία στο Λονδίνο, καθώς αποδιδόταν σε ζωγράφο της σχολής Ντα Βίντσι κι όχι στον ίδιο τον καλλιτέχνη.
Το 2013 τον αγοράζει ο βασιλιάς των εμπόρων έργων τέχνης Ιβ Μπουβιέ για 80 εκατ. και το ίδιος έτος, το πουλά προς 127,5 εκ. δολάρια στον δισεκατομμυριούχο, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ο οποίος τελικά τον έβγαλε στο σφυρί μέσω του οίκου Christie’s το 2017.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
- Ο Έλον Μασκ απλώνει «ακροδεξιά ομίχλη» πάνω από την Ευρώπη: Προβληματισμός και ανησυχία για τις παρεμβάσεις του μεγιστάνα
- Μετά τις απειλές για Γροιλανδία, Διώρυγα του Παναμά, ο Τραμπ επαινεί τον Ερντογάν: «Έξυπνος τύπος, είναι φίλος μου»
- Εξαφάνιση στη Λάρισα: Τα σενάρια για την τύχη του 39χρονου - «Ο Βασίλης δεν είναι σε μοναστήρι»
- Η… περίεργη προειδοποίηση στους δημότες βελγικής πόλης: «Τα χριστουγεννιάτικα έλατα δεν είναι φαγώσιμα»