Κόσμος|30.09.2022 09:18

Συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ- Απορρίπτει η Κομισιόν την πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Newsroom

Εν μέσω διαφωνιών, που φαντάζει δύσκολο να γεφυρωθούν, για την ιδέα να επιβληθεί γενικό ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως, για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα, το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος, η μείωση των υψηλών τιμών της ενέργειας..

Τη συζήτηση στο Συμβούλιο θα τροφοδοτήσει το non-paper της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις «έκτακτες παρεμβάσεις στην αγορά φυσικού αερίου», το οποίο ήδη από χθες έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε πολλούς Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Σε κάθε περίπτωση τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις απειλούνται με ηλεκτροσόκ στους λογαριασμούς, ενώ όλο και περισσότερα μέτρα στήριξης απαιτούνται από τις κυβερνήσεις γεγονός που ανατρέπει τα δημοσιονομικά δεδομένα και δοκιμάζει τις αντοχές των εθνικών προϋπολογισμών.

Απορρίπτει η ΕΕ την πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο 

Η πρόταση επί της ουσίας απορρίπτει την ιδέα 15 κρατών-μελών για το γενικό πλαφόν στη χονδρική τιμή του αερίου, λόγω των κινδύνων που ενέχει για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Η Επιτροπή παρουσίασε αυτό το non-paper πριν από δύο ημέρες, σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών της ΕΕ (COREPER I). Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, το περιεχόμενό του προκάλεσε απογοήτευση και εκνευρισμό μεταξύ των 15.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πολωνία έχουν υποβάλει ενημερωτικό υπόμνημα στα μέλη του Συμβουλίου, απαντώντας στις «ενστάσεις» της Επιτροπής για την ιδέα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Από την άλλη, δώδεκα χώρες εξακολουθούν να προβάλλουν αντιρρήσεις, με πρώτη τη Γερμανία που θεωρεί , όπως και η Επιτροπή, ότι η ιδέα των 15 αν εφαρμοστεί θα θέσει σε κίνδυνο τις προμήθειες ενέργειας.

Επιμένουν οι 15

Σύμφωνα πάντως με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι 15 είναι αποφασισμένοι να επιμείνουν στην πρότασή τους και να ασκήσουν πίεση στην Κομισιόν. Η Επιτροπή θα πρέπει να λάβει υπόψη της την πλειοψηφία των χωρών-μελών όταν θα συντάξει το νομοθετικό σχέδιο δράσης που θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τρίτη 4η Οκτωβρίου.

Επί του παρόντος, βάσει του non-paper που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή, η πρόταση για πλαφόν αφορά αποκλειστικά την τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου — πρόταση την οποία απέρριψε η πλειοψηφία των χωρών-μελών στο έκτακτο συμβούλιο ενέργειας της 9ης Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, η Επιτροπή προτείνει διαπραγμάτευση φθηνότερων τιμών με «αξιόπιστους» προμηθευτές αερίου μέσω αγωγών και με προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ). Προτείνει επίσης την εισαγωγή νέου σημείου αναφοράς για το ΥΦΑ, προκειμένου να αποσυνδεθεί από το χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (TTF) και αφήνει ανοιχτή τη δυνατότητα «προσωρινού» καθορισμού ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (κατά το υπόδειγμα της Ισπανίας).

Τα 3 μέτρα που θα πάρουν

Τα αγκάθια μεταξύ των 27 δεν αναμένεται να βγουν ούτε στο σημερινό συμβούλιο ενέργειας. Η συζήτηση αναμένεται πως θα καταλήξει στο τραπέζι των Ευρωπαίων ηγετών, που θα συναντηθούν στην Πράγα την 6η και 7η Οκτωβρίου στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ αναμένεται πάντως σήμερα να υιοθετήσουν, έπειτα από τεχνικές τροποποιήσεις, τρία έκτακτα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή τη 14η Σεπτεμβρίου για να πέσουν οι τιμές της ενέργειας.Προβλέπουν

  1. τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας (με ευελιξία ως προς την υποχρεωτικότητα),
  2. θέσπιση ανώτατου ορίου στα έσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φθηνές πηγές και
  3. έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στα υπερκέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων.

Πώς κινείται η Αθήνα στην ενεργειακή σκακιέρα

Σε παράλληλα «μέτωπα» δίνει η Αθήνα την μάχη καθώς έρχεται ένας δύσκολος ενεργειακά χειμώνας. Το πρώτο μέτωπο έχει σχέση με την διασφάλιση της επάρκειας και ήδη είναι σε εξέλιξη δύο κινήσεις :

  • Υπήρξε συμφωνία της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την γαλλική TotalEnergies για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), με στόχο την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας σε περίπτωση μείωσης ή και διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Στην πράξη η Ελλάδα μπορεί να προμηθεύεται το LNG με τιμή αναφοράς διαφορετική από εκείνη του κόμβου TTF (που αποτελεί σήμερα την τιμή αναφοράς για την Ευρώπη), ο οποίος παρουσιάζει έντονη μεταβλητότητα.
  • Ξεκινά αύριο η ροή φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και από εκεί (αργότερα) στην υπόλοιπη Βαλκανική έως και την Ουκρανία, μέσω του διασυνδετήριου αγωγού IGB. Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός -μήκους 182 χιλιόμετρων- σε πρώτη φάση θα μεταφέρει ετησίως 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου αλλά η συνολική δυναμικότητα μεταφοράς θα είναι 5 δισ. κυβικά μέτρα.

Το δεύτερο μέτωπο στο οποίο εστιάζει η κυβέρνηση έχει ως στόχο την συγκράτηση των τιμών αλλά και την διασφάλιση ενός διευρυμένου πλέγματος στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η «μάχη» για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό αν και με αβέβαια έκβαση. Υπέρ της επιβολής ενός ανώτατου ορίου σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής φυσικού αερίου έχουν ταχθεί η Ελλάδα και 14 χώρες της Ε.Ε. Την ίδια στιγμή πάντως η Κομισιόν επιμένει στην πρόταση της για πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο. Σήμερα το θέμα θα συζητηθεί στην σύνοδο των υπουργών Ενέργειας αλλά δεν είναι εύκολο να βγει λευκός καπνός.

Παράλληλα κατατέθηκε από την Ελλάδα πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου. Τα έσοδα θα προκύψουν από την επιβολή ειδικού τέλους ύψους 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στις ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα ετήσια έσοδα θα είναι 9 δισεκατομμύρια ευρώ και θα μπορούσαν να συνδυαστούν με ένα χαμηλότοκο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ύψους 80 δισ. ευρώ).

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκή ΈνωσηυπουργοίΕυρωπαϊκή Επιτροπήφυσικό αέριομέτραενέργειαΒρυξέλλεςσύνοδοςηλεκτρικό ρεύμα