Κόσμος | 02.10.2022 11:43

Εκλογές στη Βουλγαρία: Μεγάλος νικητής η αποχή - Δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης και στο βάθος... νέες κάλπες - Τι λένε οι πολίτες στο ethnos.gr

Τίμος Φακαλής

Αποστολή στη Σόφια

Ανήμερα των βουλγαρικών εκλογών η Vitosha Boulevard, ο κεντρικότερος πεζόδρομος της Σόφιας σφύζει από ζωή, τα περισσότερα καφέ είναι γεμάτα, ενώ γονείς με παιδιά απολαμβάνουν την κυριακάτική τους βόλτα, μη θυμίζοντας σε τίποτα κλίμα εκλογών μέσω των οποίων η χώρα επιχειρεί να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο μετά την πτώση της φιλελεύθερης μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργία του Κιρίλ Πέτκοφ. Η πτώση της κυβέρνησης Πετκόφ τον περασμένο Ιούνιο οδήγησε αναγκαστικά στην σημερινή αναμέτρηση.

Αδιαφορούν για τις κάλπες οι Βούλγαροι-Κουράστηκαν από τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις

Οι περισσότερες πινακίδες στους δρόμους διαφημίζουν αυτοκίνητα, γνωστές αλυσίδες εστιατορίων και ακριβές μάρκες ρούχων παρά υποψήφιους κομμάτων, προεκλογικά κέντρα δεν βλέπεις, ούτε πανό και φυλλάδια κομμάτων. Η εικόνα αυτή κυριαρχεί όχι μόνο στη Σόφια αλλά και σε όλες τις πόλεις της Βουλγαρίας, δείχνοντας την αδιαφορία των πολιτών για το αποτέλεσμα της σημερινής κάλπης. Βασικό ζητούμενο σήμερα για τους Βούλγαρους είναι πώς θα ζεσταθούν ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται μετά το κόψιμο του ρωσικού φυσικού αερίου αλλά και πώς θα τα βγάλουν πέρα, μετά τις ανατιμήσεις όλων των βασικών αγαθών κατά 30% από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

«Δεν θα πάω να ψηφίσω. Πέρσι στήθηκαν στη χώρα 3 φορές κάλπες. Κουράστηκα. Και δεν βλέπω να αλλάζει τίποτα. Οι περισσότεροι συμμαθητές μου δεν ήρθαν στη Σόφια για να σπουδάσουν, αλλά έφυγαν στο εξωτερικό για μια καλύτερη τύχη» λέει στο ethnos.gr ο 21χρονος φοιτητής Ίβαν Πρέλιτς από την περιοχή της Στάρα Ζαγόρα,  διακόπτοντας για λίγο τη συζήτηση με τους φίλους του.

Πληθωρισμός και ενεργειακή κρίση επιδείνωσαν την εσωτερική κρίση

Η αποχή αναμένεται να είναι ο μεγάλος νικητής των βουλγαρικών εκλογών. Από τους 6.602.990 πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου στις κάλπες, υπολογίζεται ότι θα προσέλθουν μόλις 2,5 με 2,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι με την μεγαλύτερη αποχή να εντοπίζεται στους νέους.

Με τον κατώτατο μισθό να είναι στα 700 λέβα (350 ευρώ) και 1.000-1.200 λέβα (500-600 ευρώ) για όσους τελείωσαν πανεπιστήμιο και μιλούν λίγα αγγλικά και τις τιμές της ενέργειας και των βασικών αγαθών στα ύψη η εσωτερική κρίση έχε επιδεινωθεί, ρίχνοντας βαριά σκιά στις σημερινές εκλογές.

«Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να εξαιρέσει το ψωμί από τις ανατιμήσεις αλλά δεν το έκανε. Αγόραζα το γάλα 3 λέβα και πλέον κάνει 4,5 λέβα. Που θα πάει αυτό;» αναρωτιέται ο ταξιτζής Κρίστο Κίλεφ, πηγαίνοντας μας στο Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού για την τελετή έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετηριου αγωγού φυσικού αερίου IGB το Σάββατο και συνεχίζει: «Θα ψηφίσω Μπορίσοφ. Από τότε που έφυγε όλα πήγαν χειρότερα. Τουλάχιστον αυτόν τον ξέρουμε».

Σε ένα στενό απέναντι από το Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού ένας παππούς έστησε έναν μικρό πρόχειρο πάγκο, πουλώντας ζαρζαβατικά. «Παίρνω σύνταξη 380 λέβα (190 ευρώ). Δεν ΄βγαίνω' και αναγκάζομαι να δουλέψω στα γεράματα. Όλοι οι φίλοι μου που είναι συνταξιούχοι δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα. Τι να περιμένω; Θα ψηφίσω 'Αναγέννηση' (είναι το φιλορωσσικό κόμμα) γιατί στον κομμουνισμό ήταν καλύτερα τα πράγματα» μας λέει ο κ. Μίρκο με τη βοήθεια ενός Βούλγαρου που εκτέλεσε χρέη μεταφραστή.

Δύσκολα να σχηματιστεί κυβέρνηση - Θα συνεχίσει με υπηρεσιακή κυβέρνηση η Βουλγαρία και στο βάθος νέες κάλπες

Οι σημερινές κάλπες αναμένεται να αναδείξουν νικητή τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ και το κόμμα του GERB με διαφορά 8-10 μονάδων από το κόμμα του Πετκόφ  «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» που θα ρθει δεύτερο. Ο  Μπορίσοφ παρά τη σύνδεση του με πολλά σκάνδαλα διαφθοράς, παραμένει μια ισχυρή προσωπικότητα και κερδίζει πόντους γιατί ο Πετκόφ έχει ταυτιστεί με την αντιρωσική πολιτική της Βουλγαρίας η οποία οδήγησε στην ακρίβεια και στο φόβο της έλλειψης φυσικού αερίου στη χώρα.

Αναλυτές τόνιζαν στο ethnos.gr ότι ο Πετκόφ προσπάθησε να κόψει τα πλοκάμια της διαπλοκής-που είναι εκτεταμένα στη χώρα-απότομα και αυτό το πλήρωσε πολιτικά. Ανεβασμένο θα βγει το φιλορωσικό κόμμα «Αναγέννηση» το οποίο στις τελευταίες εκλογές είχε μπει με πολύ χαμηλό ποσοστό στη Βουλή. Αλιεύει τους ψήφους του κυρίως από τους μεγαλύτερους σε ηλικία Βούλγαρους που θυμούνται τον κομμουνισμό με νοσταλγία σε αντίθεση με τους νέους που είναι περισσότερο φιλοδυτικοί. 

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στο ethnos.gr είναι δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση καθώς οι μετεκλογικές συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων είναι, αν όχι αδύνατες, πολύ δύσκολες να γίνουν και τα κουκιά δεν βγαίνουν. Στο Σύνταγμα δεν υπάρχουν συγκεκριμένα περιθώρια για το σχηματισμό κυβέρνησης. Οπότε η χώρα θα συνεχίσει να κυβερνάται από υπηρεσιακή κυβέρνηση για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούν οι Βούλγαροι σε επαναληπτικές εκλογές.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Sova Harris που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, οκτώ κόμματα αναμένεται να μπουν στο βουλγαρικό κοινοβούλιο.

Το GERB συγκεντρώνει ποσοστό πρόθεσης ψήφου 28,8%, ενώ το ‘’Συνεχίζουμε την Αλλαγή’’ ποσοστό 18,8%. Τρίτος πολιτικός σχηματισμός είναι το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα -"ΒΣΚ για τη Βουλγαρία" με 12,7%, ακολουθούμενο από την "Αναγέννηση" με 10,4%. Οι άλλοι τέσσερις πολιτικοί σχηματισμοί που ξεπερνούν το φράγμα του απαιτούμενου 4% είναι το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (ΚΔΕ) με 8,7%, η "Δημοκρατική Βουλγαρία" - με 5,7%, το "Υπάρχει τέτοιος λαός" - με 5,1% και η "Βουλγαρική Άνοδος" - με 4,8%.

Το 46,6% των πολιτών δηλώνει «σίγουρο ότι θα προσέλθει να ψηφίσει» ενώ το 16,1% δηλώνει «αναποφάσιστο». Το 17,9% των πολιτών δηλώνει κατηγορηματικά ότι «δεν προτίθεται να ψηφίσει».

Λίγο πάνω από το 59% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι «οι βουλευτικές εκλογές θα καταφέρουν να οδηγήσουν στην εκλογή μιας σταθερής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση», ενώ το 16,4% έχει την αντίθετη άποψη. 

Πιο δημοφιλής ο πρόεδρος Ράντεφ, ακολουθούν Μπορίσοφ, Πετκόφ

Ο Βούλγαρος Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ χαρακτηρίζεται ως ο «κορυφαίος πολιτικός» από το 44,9% των ερωτηθέντων. Ο επικεφαλής του GERB Μπόικο Μπορίσοφ έρχεται δεύτερος σε ποσοστό δημοφιλίας με 37,5%, ακολουθούμενος από τον συμπρόεδρο του "Συνεχίζουμε την Αλλαγή" και πρώην Πρωθυπουργό Κιρίλ Πετκόφ με 33,2%. Η πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Κορνέλια Νινόβα συγκεντρώνει ποσοστό δημοφιλίας 21,3% και ο έτερος συμπρόεδρος του "Συνεχίζουμε την Αλλαγή", Ασσέν Βασίλιεφ ποσοστό 15,4%. Ο επικεφαλής του κόμματος "Αναγέννηση" Κοσταντίν Κονσταντίνοφ συγκεντρώνει ποσοστό επιδοκιμασίας 11,3%, ο συμπρόεδρος της "Δημοκρατικής Βουλγαρίας" Χρίστο Ιβάνοφ 10,7%, ο επικεφαλής του κόμματος "Βουλγαρική άνοδος" Στέφαν Γιάνεφ  8,1%, και ο επικεφαλής του "Υπάρχει τέτοιος λαός" Σλάβι Τριφόνοβ 6,5%.

Το ίδιο ποσοστό υποστήριξης, 6,5% συγκεντρώνει και η επικεφαλής του "Ξεσηκωθείτε Βουλγαρία’’ Μάγια Μανόλοβα, ενώ ο Πρόεδρος του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών Μουσταφά Καραντάγια συγκεντρώνει ποσοστό δημοφιλίας 4,8%. Η αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας Ιλιάνα Γιότοβα συγκεντρώνει της επιδοκιμασία του 3,8% των ερωτηθέντων. Ο δεύτερος στην ηγεσία του GERB, Τόμισλαβ Γιόνσεφ επιδοκιμάζεται μόλις από το 3% των ερωτηθέντων. Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Γκάλαμπ Ντόνεφ από το 2% των ερωτηθέντων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Σόβα Χάρις στη δημοσιότητα, η έρευνα διεξήχθη την περίοδο 6-12 Σεπτεμβρίου σε 835 Βούλγαρους πολίτες, χρησιμοποιώντας την τυποποιημένη μέθοδο της προσωπικής συνέντευξης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΒουλγαρίακάλπεςΜπόικο Μπορίσοφειδήσεις τώραεκλογέςΚιρίλ Πετκόφ