Κόσμος|03.10.2022 17:00

Η ξηρασία σφυροκοπά τη Σομαλία και φέρνει τον πλανήτη αντιμέτωπο με έναν νέο εφιάλτη - αυτόν της κλιματικής μετανάστευσης

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Η τύφλωση ενισχύει τις υπόλοιπες αισθήσεις. Οι ήχοι είναι πιο δυνατοί, ένα ανάλαφρο άγγιγμα πιο στιβαρό. Η μυρωδιά του θανάτου πιο έντονη. Ειδικά μετά από εβδομάδες και μήνες, και στη συνέχεια χρόνια, χωρίς τη βροχή που είναι απαραίτητη για την επιβίωση.

Καθώς ο πανικός ταξιδεύει με τον άνεμο, ο Mohamed Kheir Issack και ο Issack Farow Hassan ενδεχομένως μπορούν να γευτούν την επερχόμενη πείνα. Ο Ισάκ είναι 80 ετών, ο Χασάν 75. Είναι αδελφικοί φίλοι. Κρατούν ο ένας το χέρι του άλλου, όσο σφιχτά, με τα άλλα χέρια, κρατούν τα μπαστούνια τους. Πλησιάζοντας το τέλος της ζωής τους, η ανησυχητική ξηρασία που για περισσότερο από μισό αιώνα σφυροκοπά τη χώρα τους, τη Σομαλία, τούς έχει πια στερήσει τα ζώα και τα σπίτια τους.

Λιγότερα τα περιθώρια ανάκαμψης από το τελευταίο κύμα ξηρασίας

Μαζί με τους δύο φίλους, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν φτάσει, τον τελευταίο στη συνοριακή πόλη Ντόλοου, στο πλαίσιο ενός κύματος παράτυπης μετανάστευσης που έχει δει περισσότερους από ένα εκατομμύριο πεινασμένους Σομαλούς να αφήσουν τα σπίτια τους. Η χώρα μαστίζεται από την ξηρασία εδώ και χρόνια, ωστόσο η κλιματική κρίση έχει αφήσει λιγότερα περιθώρια ανάκαμψης αλλά και προετοιμασία για την αντιμετώπιση των μελλοντικών.

Κτηνοτρόφοι και αγρότες που, εδώ και γενιές, γνώριζαν προς τα που να μετακινήσουν τα βοοειδή, τις κατσίκες και τις καμήλες τους, όταν οι συνήθεις πηγές νερού στέρευαν, τρομοκρατήθηκαν από αυτό το κύμα ξηρασίας, το οποίο οδήγησε σε τέσσερεις συνεχόμενες περιόδους βροχών (και πλημμυρών). «Οι προηγούμενες ξηρασίες δεν ήταν έτσι. Μπορούσαμε να τις αντέξουμε», δηλώνει στο Associated Press ο Ισάκ.

Πλέον, οι βροχές, που έρχονται πιο απρόβλεπτα, σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας, έχουν σαν αποτέλεσμα οι εκτάσεις που μένουν για καλλιέργεια ή πόση, να μένουν ελάχιστες. Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για την ερημοποίηση του πλανήτη, η Ανατολική Αφρική είναι η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη.

Οι προβλέψεις των ειδικών είναι ότι, και η πέμπτη περίοδος βροχών που είναι σε εξέλιξη, στη Σομαλία, θα αποτύχει,όπως και η έκτη που έχει οριστεί για τις αρχές του επόμενου έτους. Αν οι προβλέψεις αποδειχθούν ορθές, η χώρα θα βρεθεί σε αχαρτογράφητα εδάφη, πέρα από τις αναμνήσεις των γηραιότερων πολιτών της. Λέγεται ότι η Σομαλία έχει τον ταχύτερο ρυθμό αστικοποίησης στον κόσμο, καθώς ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών υποχρεώνονται να τις αφήσουν, μετακινούμενοι κοντά σε πιθανές πηγές βοήθειας.

κλιματική κρίσηΣομαλίαξηρασίαειδήσεις τώρα