Κόσμος|04.10.2022 23:04

ΗΠΑ για μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης: Η προσωρινή κυβέρνηση δεν δικαιούται να υπογράφει συμφωνίες

Newsroom

Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται με βάση το Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις, σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον για το μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης για τους υδρογονάνθρακες, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι όλα τα μέρη πρέπει να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «παρόλο που είναι σε γνώση μας οι αναφορές για την υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, δεν έχουμε δει ακόμα το κείμενο. Σημειώνουμε ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Θα σας παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης για το αποτέλεσμα των πρόσφατων συζητήσεων. Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Διπλωματικός πυρετός

«Φωτιά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν βάλει οι συμφωνίες της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» της Λιβύης με την τουρκική ηγεσία οι οποίες δίνουν την άδεια στην Άγκυρα να εκμεταλλευτεί οικονομικά την λιβυκή ΑΟΖ. Με τις συμφωνίες αυτές, οι οποίες βασίζονται στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019, ουσιαστικά η Λιβύη παραχωρεί σε τουρκικές πετρελαϊκές εταιρείες το δικαίωμα να διεξάγουν έρευνες αλλά και να εξορύξουν υδρογονάνθρακες εντός της λιβυκής ΑΟΖ, χωρίς να διευκρινίζεται αν οι περιοχές που περιλαμβάνει η συμφωνία είναι εντός του παράνομου μνημονίου.

Η Ελλάδα στην εν λόγω πρόκληση απαντά διπλωματικά διεθνοποιώντας το ζήτημα ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε απόλυτη ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά μας διακαιώματα.

Κατά διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «αντιστεκόμαστε στην καταπάτηση των συνόρων και στην αναβίωση αυτοκρατορικών οραμάτων που κάποιοι πιθανώς πρόθυμα θα ήθελαν να μιμηθούν στη γειτονιά μας» και τόνισε ότι «αυτές οι ανιστόρητες απειλές συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές», ενώ προσέθεσε ότι η Ελλάδα είναι οπλισμένη με το διεθνές δίκαιο. «Οι ατσάλινες ασπίδες μας είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι ισχυροί μας σύμμαχοι».

Σχολιάζοντας το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι η Τουρκία επιχειρεί να ενεργοποιήσει ένα μνημόνιο που είναι ουσιαστικά ανενεργό και νεκρό. «Δεν είναι πρώτη φορά που η Τουρκία φαίνεται να αγνοεί τον διεθνή περίγυρο και να δημιουργεί τετελεσμένα. Η Τουρκία προσπαθεί να χτίσει μια πραγματικότητα γύρω από κάτι που είναι παράνομο» σχολίασε τονίζοντας ότι θίγει κυριαρχικά δικαιώματα και άλλων χωρών.

Αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο αλλά και εντός Λιβύης

Την ίδια ώρα αντιδράσεις για τη συμφωνία της  έρχονται από το εσωτερικό της ίδια της Λιβύης, με το Κοινοβούλιο της χώρας να απορρίπτει την συμφωνία και τον Πρόεδρο Ακίλα Σάλεχ να ξεκαθαρίζει ότι η θητεία της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» έχει λήξει επομένως δεν έχει το δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες. Πολλές είναι και οι αντριδάσεις σε διεθνές επίπεδο με την Αίγυπτο να απαντά άμεσα πως το μνημόνιο συνεργασίας είναι παράνομο και τον εκπρόσωπο εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ να χαρακτηρίζει για ακόμα μία φορά «άκυρο» το μνημόνιο του 2019.

Προκλητική η απάντηση της Άγκυρας 

Παρά τις σκληρές αντιδράσεις όμως η Άγκυρα δεν δείχνει να πτοείται και επιμένει στην ίδια στάση. Με μία εμπρηστική ανακοίνωση, το τουρκικό ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι αγνοεί τις αντιδράσεις της Ελλάδας και της ΕΕ για το εν λόγω μνημόνιο υποστηρίζοντας πως αυτές δεν έχουν καμία σημασία για την Τουρκία, διότι σύμφωνα με την Άγκυρα δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για μαξιμαλιστικές αξιώσεις, οι οποίος μάλιστα υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκνευρισμένοι οι Τούρκοι αξιωματούχοι

Όπως τονίζουν οι διπλωματικές πηγές,  σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα παραμένει σε εγρήγορση, ενώ αξίζει σημειώνεται πως η υπογραφή του μνημονίου δεν είχε τον πανηγυρικό χαρακτήρα που προσπάθησαν να της προσδώσουν Τούρκοι αξιωματούχοι και τουρκικά ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικός άλλωστε και ο εκνευρισμός Τούρκων αξιωματούχων, όπως για παράδειγμα οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΑΚΠ Ομέρ Τσελίκ,ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε από τον Νίκο Δένδια να σταματήσει να μιλά κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να ικανοποιήσει περιθωριακούς κύκλους.

Ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν,  Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απείλησε ότι θα «βγάλει τα μάτια» σε όσους εποφθαλμιούν τα δικαιώματα και το δίκαιο της Τουρκίας ενώ δεν δίστασε να δηλώσει ότι τα ελληνικά νησιά του Βορείου Αιγαίου αλλά και τα Δωδεκάνησα είναι πλέον τουρκικά! 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑΤουρκίαΣτέιτ ΝτιπάρντμεντμνημόνιοΛιβύηειδήσεις τώρα