Κόσμος|08.10.2022 21:43

Έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς: Ο Πούτιν ζήτησε αυξημένα μέτρα φύλαξης σε κρίσιμες υποδομές - Για «ρωσικό δάκτυλο» μιλά ο Ποντόλιακ

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
AP Images
AP Images
AP Images
AP Images
AP Images
AP Images

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε να ενισχυθεί η ασφάλεια της γέφυρας που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία καθώς και των υποδομών που εφοδιάζουν με ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο τη χερσόνησο αυτή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Σε διάταγμα που εξέδωσε λίγες ώρες μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στη γέφυρα, ο Πούτιν αναφέρει ότι η υπηρεσία ασφαλείας FSB θα αναλάβει να ενισχύσει τα μέτρα προστασίας.

«Ρωσικό δάκτυλο» βλέπει το Κίεβο - Τι ανέφερε το Ποντόλιακ

Νωρίτερα, η ουκρανική προεδρία υπονόησε ότι η έκρηξη από την οποία καταστράφηκε εν μέρει η γέφυρα της Κριμαίας, η οποία συνδέει τη χερσόνησο αυτή με τη Ρωσία, ήταν το αποτέλεσμα μιας «εσωτερικής» διαμάχης στους κύκλους της εξουσίας στη Μόσχα, διαβεβαιώνοντας ότι από πίσω κρύβεται «ρωσικός δάκτυλος».

«Σημειώνουμε ότι το φορτηγό που εξερράγη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μπήκε στην γέφυρα από τη ρωσική πλευρά. Επομένως, στη Ρωσία θα πρέπει να αναζητηθούν οι απαντήσεις (…) όλα αυτά υποδηλώνουν σαφέστατα ένα ρωσικό ίχνος», ανέφερε ο σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μιχαήλο Ποντόλιακ.

Στο μεταξύ, στη γέφυρα ξεκίνησαν και πάλι τα δρομολόγια των τρένων που είχαν διακοπεί λόγω της έκρηξης, όπως ανακοίνωσε η ρωσική διαχειρίστρια εταιρεία Grand Service Express. Δύο τρένα αναχώρησαν ήδη από την Κριμαία με προορισμό τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. «Τα τρένα θα περάσουν από τη γέφυρα της Κριμαίας» ανέφερε η εταιρεία στο Telegram.

Λίγο νωρίτερα η γέφυρα δόθηκε στην κυκλοφορία και για τα οχήματα.

Ποια θα είναι η απάντηση της Ρωσίας;

Τα επακόλουθα του χτυπήματος της Ουκρανίας, στη γέφυρα στο στενό του Κερτς που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία, αναλύει ο Guardian. Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, το χτύπημα στη γέφυρα το οποίο έχει συμβολικό χαρακτήρα για τους ρώσους, υποχρεώνει τη Μόσχα να απαντήσει.

«Δώδεκα μίλια μακρύτερη και ψηλότερη από το Άγαλμα της Ελευθερίας, η γέφυρα του Κερτς στην κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας ήταν το στολίδι στην κορωνίδα των έργων υποδομής του Βλαντίμιρ Πούτιν – που στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης περιγράφεται ως “η κατασκευή του αιώνα”», αναφέρεται στο δημοσίευμα, όπου υπενθυμίζεται ότι, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εγκαινίασε τη γέφυρα στις 15 Μαΐου 2018, οδηγώντας ένα πορτοκαλί φορτηγό Kamaz ενώ είχε καυχηθεί για τη σημασία της στις δηλώσεις του αργότερα. 

«Σε διαφορετικές ιστορικές εποχές, ακόμη και επί τσάρων, οι άνθρωποι έκαναν όνειρα να χτίσουν αυτή τη γέφυρα. Επέστρεψαν στην ιδέα τη δεκαετία του 1930, τη δεκαετία του 1940, του 1950. Και τέλος, χάρη στη δουλειά και το ταλέντο σας, το θαύμα έγινε», είχε αναφέρει ο ρώσος πρόεδρος στους εργάτες τότε.

Η στοχοποίηση της γέφυρας του Κερτς από τους ουκρανούς υπήρχε εξαρχής στα σενάρια των ρώσων, ενώ, από την πλευρά του το Κίεβο είχε προειδοποιήσει από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, ότι θα υπάρξουν αντίποινα. Σύμφωνα με τη Guardian, αυτός είναι και ο λόγος που, τις επόμενες ώρες ή μέρες, η Ρωσία αναμένεται να νιώσει υποχρεωμένη να αντεπιτεθεί.

«Αμέσως μετά (την έκρηξη) πολλοί αναλυτές έσπευσαν να σημειώσουν το χρονοδιάγραμμα, καθώς συνέβη μία ημέρα αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν γιόρτασε τα 70ά του γενέθλια εν μέσω μιας σειράς από πρόσφατες ταπεινωτικές ήττες στο ανατολικό και νότιο μέτωπο του επιθετικού του πολέμου κατά της Ουκρανίας», υπογραμμίζει το δημοσίευμα στο οποίο υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί οι πυρηνικές απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν καθώς και η φιέστα για την υπογραφή των διαταγμάτων επικύρωσης της προσάρτησης τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία, μετά τα τοπικά δημοψηφίσματα.

Η έκρηξη στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία είχε σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση μέρους του δρόμου, αλλά και τη φωτιά σε βαγόνια καυσίμων ενός τρένου το οποίο διέσχιζε τη σιδηροδρομική γραμμή της γέφυρας. Ο συμβολισμός της συγκεκριμένης γέφυρας είναι σημαντικός, αφού αποτελεί τη βασική γραμμή εφοδιασμού για όλες τις περιοχές της νότιας Ουκρανίας, και όχι μόνο για τον ρωσικό στρατό. Ήδη, οι κάτοικοι της Κριμαίας, μετά την έκρηξη έσπευσαν στα πρατήρια βενζίνης να φουλάρουν τα ρεζερβουάρ τους.

Ήδη ο ρωσικός στρατός βρίσκεται στην κατεχόμενη Κριμαία και σε άλλες περιοχές του νότου. Αυτή τη στιγμή έχει διακοπεί η χερσαία γραμμή εφοδιασμού του, παρότι, αυτός μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω των λιμανιών της χερσονήσου. Ωστόσο, η έκρηξη το πρωί του Σαββάτου (8/10) πραγματοποιήθηκε σε ένα σημείο όπου οι ρώσοι εκτιμούσαν, από την αρχή του πολέμου, ότι οι ουκρανοί δεν θα είχαν πρόσβαση. Τούς τελευταίους μήνες, όμως, με την ουκρανική αντεπίθεση, η κατάσταση έχει αλλάξει.

Πώς θα απαντήσει η Μόσχα;

«Το πώς απαντά η Μόσχα είναι το μεγάλο ερώτημα. Όμως ήταν ερώτημα που φαινόταν όλο και πιο δυναμικά, καθώς η Ουκρανία είχε ασκήσει πίεση με την επιτυχή αντεπίθεση τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ των ρωσικών ελίτ και σχολιαστών για τη διεξαγωγή του πολέμου του Πούτιν», γράφει η Guardian, υπενθυμίζοντας ότι, και τον περασμένο Αύγουστο, η Ουκρανία είχε επιτεθεί στη ναυτική αεροπορική βάση στο Σάκι, με αποτέλεσμα οι Ρώσοι τουρίστες να εγκαταλείπουν μαζικά τις παραλίες της Κριμαίας μέσω αυτής της γέφυρας. Με τον πόλεμο να πλησιάζει, παράλληλα, οι ναυτικές δυνάμεις της Ρωσίας έχουν κάνει μία διακριτική αναδιάταξη.

Στο άρθρο υπενθυμίζονται ακόμα οι απειλές του αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προς τους ουκρανούς τον περασμένο Απρίλιο. «Ένας από τους Ουκρανούς στρατηγούς μίλησε για την ανάγκη να χτυπηθεί η γέφυρα της Κριμαίας. Ελπίζω να καταλαβαίνει ποιος θα είναι ο στόχος αντιποίνων», έλεγε τότε ο Μεντβέντεφ.

Η Guardian καταλήγει ότι, η έκρηξη της γέφυρας,  «τουλάχιστον αποτελεί μια τεράστια προπαγανδιστική νίκη για το Κίεβο που θα θεωρηθεί ένδειξη ότι όχι μόνο δεν φοβάται τις πυρηνικές απειλές του Πούτιν, αλλά και ότι πιστεύει ότι κερδίζει τον πόλεμο».

Αποκατάσταση της κίνησης στις λωρίδες που δεν καταστράφηκαν από την έκρηξη

Αποκαταστάθηκε η περιορισμένη κίνηση των οχημάτων στις λωρίδες που δεν καταστράφηκαν από την πρωινή έκρηξη στη Γέφυρα της Κριμαίας ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών είχε ανακοινώσει ότι η οδική κίνηση των οχημάτων θα αποκατασταθεί σύντομα στις λωρίδες της Γέφυρας της Κριμαίας που δεν έπαθαν καταστροφές από την έκρηξη που έγινε σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με το ίδιο υπουργείο, η κίνηση θα είναι περιορισμένη στη διέλευση της γέφυρας προς εναλλακτικές κατευθύνσεις.

Τουλάχιστον 3 νεκροί – Είχε περάσει από έλεγχο το φορτηγό

Τουλάχιστον 3 άτομα σκοτώθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου φορτηγού στη γέφυρα της Κριμαίας στο Στενό του Κερτς, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές. Ήδη το συμβάν έχει χαρακτηριστεί ως δολιοφθορά από τη Μόσχα, οι ουκρανοί πανηγυρίζουν, ενώ όπως προκύπτει το φορτηγό είχε περάσει από έλεγχο πριν εισέλθει στη μεγάλη γέφυρα.

Πέρασε από έλεγχο το φορτηγό, δίχως να βρεθεί κάτι ύποπτο

Μεγάλο πλήγμα στον ρωσικό στρατό

Η γέφυρα, που κατασκευάστηκε με μεγάλο κόστος με εντολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για να συνδέσει την χερσόνησο που προσαρτήθηκε με το ρωσικό έδαφος, χρησιμεύει κυρίως για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού για τον ρωσικό στρατό που επιχειρεί στην Ουκρανία.

«Στις 06:07 ( τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στο οδικό τμήμα της γέφυρας της Κριμαίας (...) σημειώθηκε έκρηξη οχήματος παγιδευμένου με εκρηκτικά, που προκάλεσε πυρκαγιά σε επτά βαγόνια τρένου που κατευθυνόταν προς την Κριμαία», ανέφερε η αντιτρομοκρατική επιτροπή, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η φωτιά στη γέφυρα έχει ήδη σβήσει. Μέρος του οδοστρώματος της γέφυρας κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία συρμών και οχημάτων. Η διέλευση των σκαφών συνεχίζεται. Εντός της ημέρας θα ξεκινήσει να λειτουργεί πορθμείο που θα διασχίζει το Στενό του Κερτς. Έχει ήδη ξεκινήσει η αποκατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για επίσημη έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς στη γέφυρα της Κριμαίας σήμερα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Δολιοφθορά η έκρηξη

Σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική επιτροπή, δύο τμήματα της γέφυρας που χρησιμοποιούνται από τα αυτοκίνητα έχουν υποστεί ζημιές. «Οι αψίδες για τη διέλευση των πλοίων δεν υπέστησαν ζημιά», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Η κυκλοφορία οχημάτων και τρένων στη γέφυρα έχει σταματήσει, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία.

Ο Βλαντίμιρ Κονστανίνοφ, επικεφαλής του κοινοβουλίου της Κριμαίας, δήλωσε σύμφωνα με το Interfax ότι «Ουκρανοί βάνδαλοι κατάφεραν να στραφούν προς τη γέφυρα της Κριμαίας με τα ματωμένα χέρια τους». «Τώρα έχουν κάτι για να περηφανεύονται», δήλωσε. «Στα 23 χρόνια οικονομικής δραστηριότητάς τους απέτυχαν να οικοδομήσουν κάτι αξιοπρόσεκτο στην Κριμαία, αλλά (τώρα) κατάφεραν να καταστρέψουν το οδικό κομμάτι της ρωσικής γέφυρας». Ο Κονσταντίνοφ δήλωσε ότι η ζημιά «δεν είναι σοβαρή» και θα αποκατασταθεί γρήγορα.

Αναλαμβάνει την ευθύνη η Ουκρανία;

Από την πλευρά του, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, τόνισε μέσω Twitter ότι αυτή είναι μόνο «η αρχή», χωρίς ωστόσο να πει άμεσα πως η Ουκρανία αναλαμβάνει την ευθύνη. «Οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί, οτιδήποτε κλεμμένο πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία, η Ρωσία πρέπει να εκδιωχθεί από οτιδήποτε κατέχει», ανέφερε ο Ποντολιάκ.

Ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Αντρίι Γερμάκ, ανήρτησε ένα emoji στο Twitter που εικονίζει μια γέφυρα μέσα σε σύννεφα καπνού. Ο επικεφαλής του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Ολέξι Ντανίλοφ ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο με την πυρκαγιά στη γέφυρα συνοδευόμενο από ένα βίντεο της Μέριλιν Μονρόε που τραγούδα "Happy birthday, Mr President" (Χρόνια πολλά κ. πρόεδρε). Ο Πούτιν έγινε χθες 70 ετών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟυκρανίαέκρηξηΚριμαίαΡωσίαγέφυραΒλαντίμιρ Πούτιν