Κόσμος|08.10.2022 22:14

Η ενεργειακή κρίση αλλάζει τις συνήθειες των Ευρωπαίων: «Φρένο» στους θερμοσίφωνες, προγραμματισμένες διακοπές και επιστροφή... στα καυσόξυλα

Newsroom

Με κάθε τρόπο προσπαθεί η Ευρώπη να κάνει περικοπές στην ενέργειααφού ήδη βρισκόμαστε στις αρχές Οκτωβρίου, το ενεργειακό μένει άλυτο και η κρίση βαθαίνει. Οι χώρες προσπαθούν με κάθε τρόπο να βρουν λύσεις. Η Γαλλία για παράδειγμα με διάταγμα κόβει εξ αποστάσεως για 2 ώρες τη θέρμανση των θερμοσιφώνων για 4,3 εκατομμύρια πελάτες που έχουν ψηφιακό μετρητή. Χάρη στο μέτρο αυτό, η εξοικονόμηση ενέργειας δεν είναι αμελητέα.

Ακόμα και «λουκέτο» σκέφτονται οι επιχειρηματίες

Επιχειρηματίες σκέφτονται τη λύση του λουκέτου και πισίνες σταματούν τη θέρμανση, ζητώντας από τους κολυμβητές να φορούν ειδική στολή. «Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι το ψυγείο. Αυτό είναι σημαντικό. Είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάμε συνέχεια τη θερμοκρασία», είπε ένας κρεοπώλης στη Γαλλία.

Στα βενζινάδικα ο κόσμος αγανακτεί από τις ατελείωτες ουρές εξαιτίας της έλλειψης diesel, λόγω των συνεχιζόμενων απεργιών στα διυλιστήρια, ενώ ο αρμόδιος υπουργός λέει πως δεν υπάρχει ακόμη στο κάδρο το δελτίο.

Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με διακοπές ρεύματος το χειμώνα, καθώς οι εισαγωγές ρεύματος από Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία όπως και η επάρκεια φυσικού αερίου τίθενται εν αμφιβόλω.

Στη Γερμανία ξεπουλάνε οι ηλεκτρικές θερμάστρες, με τις πωλήσεις να έχουν αυξηθεί 76% συγκριτικά με πέρσι ενώ στην Ιταλία ο θερμοστάτης στα καλοριφέρ πέφτει με υπουργική απόφαση στους 19 βαθμούς από 20.

Κι ενώ η ενεργειακή κρίση βαθαίνει στην Ευρώπη, οι ευρωπαίοι ηγέτες ακόμη αναζητούν κοινή γραμμή πλεύσης για το πλαφόν στο φυσικό αέριο με την πρόταση – σφήνα της Γερμανίας για συμμαχία με Ιαπωνία και Κορέα να κερδίζει έδαφος.

«Οι αποφάσεις μας κινούνται στο ίδιο πλαίσιο με ότι κάνουν άλλες χώρες στην Ευρώπη. Το πρόγραμμά μας των 200 δις. ευρώ για την ανακούφιση των πολιτών από τις πολύ υψηλές τιμές αερίου και τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι απαραίτητο», είπε ο Όλαφ Σολτς.

Στα καυσόξυλα στρέφονται οι Ευρωπαίοι για να ζεσταθούν

Την ίδια ώρα, στο αρχαιότερο καύσιμο του κόσμου επιστρέφουν απελπισμένοι από την ενεργειακή ακρίβεια Ευρωπαίοι για να ζεσταθούν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Αναφέρεται σε έναν Γερμανό έμπορο ξύλων, τον Πέτερ Ενγκελκε, ο οποίος τοποθέτησε νέα πόρτα ασφαλείας στην αποθήκη του λόγω ανησυχιών ότι απελπισμένοι άνθρωποι μπορεί να κλέψουν τα καυσόξυλα που έχουν γίνει πολύτιμα.

Το σαμποτάζ του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream είναι το τελευταίο σημάδι της κρίσιμης κατάστασης στην περιοχή καθώς η Ρωσία έχει μειώσει δραστικά τις ροές.

Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην Πράγα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν συμφώνησαν σε ένα πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου λόγω ανησυχιών ότι μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να απειλήσει τις προμήθειες στην περιοχή.

Οι Ευρωπαίοι ζεσταίνονται σε ποσοστό 70% με φυσικό φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα και τώρα, με τις ρωσικές ροές να μειώνονται δραστικά, το ξύλο — που χρησιμοποιείται ήδη από περίπου 40 εκατομμύρια άτομα για θέρμανση — έχει γίνει ένα περιζήτητο αγαθό, γράφει το imerisia.gr.

Διπλασιάστηκαν οι τιμές για τα πέλετ ξύλου στη Γαλλία

Οι τιμές για τα πέλετ ξύλου έχουν σχεδόν διπλασιαστεί στα 600 ευρώ ο τόνος στη Γαλλία και υπάρχουν ενδείξεις αγοράς πανικού για το πιο βασικό καύσιμο στον κόσμο.

Η Ουγγαρία έφτασε στο σημείο να απαγορεύσει τις εξαγωγές πέλετ και η Ρουμανία έθεσε ανώτατο όριο στις τιμές των καυσόξυλων για έξι μήνες. Εν τω μεταξύ, για την παράδοση ξυλόσομπας μπορεί τώρα να πρέπει να περιμένει κανείς μήνες.

Εκτός από τις ανησυχίες για ελλείψεις, η ενεργειακή κρίση εντείνει την αύξηση των δαπανών διαβίωσης, με τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης να φτάνει σε διψήφιο ποσοστό για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο. Τα νοικοκυριά σε όλη την περιοχή έρχονται όλο και περισσότερο αντιμέτωπα με την επιλογή μεταξύ θέρμανσης και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Δεν θα ζεσταίνεται όλο το σπίτι

«Είναι όπως στις παλιές μέρες, όταν οι άνθρωποι δεν ζέσταιναν ολόκληρο το σπίτι», δήλωσε ο Nic Snell, διευθύνων σύμβουλος στη βρετανική εταιρεία πώλησης καυσόξυλων Certainly Wood. «Κάθονταν γύρω από τη φωτιά και χρησιμοποιούσαν τη θερμότητα από τη σόμπα ή άναβαν φωτιά και πήγαιναν για ύπνο. Θα υπάρξουν πολλές τέτοιες καταστάσεις φέτος τον χειμώνα».

Η τάση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την έκρηξη της ζήτησης για τα προϊόντα της Gabriel Kakelugnar AB, μίας εταιρείας που κατασκευάζει σόμπες με πλακάκια υψηλών προδιαγραφών που κοστίζουν κατά μέσο όρο 86.000 σουηδικές κορώνες (7.700 δολάρια).

Οι σόμπες μπορούν να διατηρήσουν ένα δωμάτιο ζεστό για 24 ώρες λόγω της περίπλοκης κατασκευής τους, χρησιμοποιώντας διαφορετικά κανάλια που συγκρατούν και διανέμουν τη θερμότητα.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι άνθρωποι άρχισαν να επενδύουν περισσότερο στα σπίτια τους. Αυτό τώρα φυσικά έχει κλιμακωθεί», δήλωσε ο Jesper Svensson, ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που βρίσκεται λιγότερο από μία ώρα με το αυτοκίνητο από τον μεγαλύτερο πυρηνικό αντιδραστήρα της Σουηδίας.

Οι παραγγελίες έχουν υπερτετραπλασιαστεί και οι πελάτες πρέπει τώρα να περιμένουν μέχρι τον Μάρτιο για παράδοση, σε σύγκριση με μόλις τέσσερις εβδομάδες πριν από ένα χρόνο.

Η ανησυχία αυξάνεται καθώς πλησιάζει ο χειμώνας

Για πολλούς Ευρωπαίους, το βασικό μέλημα είναι να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να παραμείνουν ζεστοί τους επόμενους μήνες. Η ανησυχία γίνεται όλο και πιο πιεστική καθώς πλησιάζει η ψύχρα του χειμώνα και η απελπισία για θερμότητα θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα υγείας και περιβάλλοντος.

«Ανησυχούμε ότι οι άνθρωποι θα κάψουν ό,τι μπορούν να πάρουν στα χέρια τους», δήλωσε ο Ρότζερ Σέντιν, επικεφαλής της μονάδας ποιότητας του αέρα στη Σουηδική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, προειδοποιώντας για τον κακό εξαερισμό και προσπαθώντας να κάψει υγρά καυσόξυλα. «Μπορούμε να δούμε πολύ υψηλά επίπεδα ρύπανσης όταν έχεις ανθρώπους που καίνε ξύλα και δεν ξέρουν πώς να το κάνουν σωστά».

Τα σωματίδια μπορούν να καταλήξουν βαθιά στους πνεύμονες και να προκαλέσουν καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και άσθμα, είπε, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα έντονος στις αστικές περιοχές.

«Πρέπει να σκεφτείτε τους γείτονές σας», είπε ο Σέντιν.

Η απειρία είναι επίσης εμφανής στη Γερμανία, όπου η ένωση καπνοδοχοκαθαριστών της χώρας αντιμετωπίζει μια πλημμύρα αιτημάτων για τη σύνδεση νέων και παλιών σομπών και οι πελάτες ρωτούν για την καύση κοπριάς αλόγων και άλλων περίεργων καυσίμων.

Μνήμες από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στη Γερμανία

Στο Βερολίνο, η κρίση δημιουργεί ανησυχητικές μνήμες της ερήμωσης που ακολούθησε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Με τα καύσιμα σε έλλειψη, οι κάτοικοι έκοψαν τότε σχεδόν όλα τα δέντρα στο κεντρικό πάρκο Tiergarten για θέρμανση.

Αν και οι Βερολινέζοι δεν φτάνουν σε τέτοια άκρα τώρα, οι ανησυχίες για τη διατήρηση της ζέστης είναι έντονες.

Ο Ένγκελκε όχι μόνο έβαλε μια επιπλέον πύλη ασφαλείας για την προστασία των κορμών, αλλά σταμάτησε να παίρνει παραγγελίες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ενέργειαφυσικό αέριοειδήσεις τώραρεύμαΕυρώπη