Κόσμος|10.10.2022 13:36

Οργή για τα πλάνα του CNN με το αιματοβαμμένο δάπεδο στο μακελειό στην Ταϊλάνδη: «Θα έκαναν το ίδιο σε μία σκηνή εγκλήματος στις ΗΠΑ;»

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Μακελειό σε παιδικό σταθμό στην Ταΐλάνδη/ AP (gallery)
Μακελειό σε παιδικό σταθμό στην Ταΐλάνδη/ AP (gallery)
Μακελειό σε παιδικό σταθμό στην Ταΐλάνδη/ AP (gallery)
Μακελειό σε παιδικό σταθμό στην Ταΐλάνδη/ AP (gallery)
Μακελειό σε παιδικό σταθμό στην Ταΐλάνδη/ AP (gallery)
Μακελειό σε παιδικό σταθμό στην Ταΐλάνδη/ AP (gallery)
Μακελειό σε παιδικό σταθμό στην Ταΐλάνδη/ AP (gallery)
Μακελειό σε παιδικό σταθμό στην Ταΐλάνδη/ AP (gallery)
Μακελειό σε παιδικό σταθμό στην Ταΐλάνδη/ AP (gallery)
Μακελειό σε παιδικό σταθμό στην Ταΐλάνδη/ AP (gallery)
Μακελειό σε παιδικό σταθμό στην Ταΐλάνδη/ AP (gallery)

Το CNN εξέφρασε τη λύπη του για την οδύνη που προκάλεσε το ρεπορτάζ του σχετικά με τις δολοφονίες σε παιδικό σταθμό στη βορειοανατολική Ταϊλάνδη, αφού τα πλάνα του από το αιματοβαμμένο πάτωμα του κτιρίου οδήγησαν στην έναρξη αστυνομικής έρευνας και συζήτησης για το πώς τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να καλύπτουν τέτοιες τραγωδίες.

Το ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου, το οποίο αποσύρθηκε, καταδικάστηκε από τη Λέσχη Ξένων Ανταποκριτών της Ταϊλάνδης και την Ένωση Δημοσιογράφων της Ταϊλάνδης, ενώ η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι το συνεργείο εισήλθε στον τόπο του εγκλήματος χωρίς άδεια.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας, Surachate Hakparn δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι οι αξιωματικοί διαπίστωσαν ότι το συνεργείο δεν είχε πρόθεση να παραβιάσει την περιοχή, αν και στους δημοσιογράφους επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή εργάστηκαν με τουριστική βίζα.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε τη Δευτέρα, η Anna Coren, δημοσιογράφος από την Αυστραλία, και ο Daniel Hodge, Βρετανός εικονολήπτης, ζήτησαν συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων και από τον λαό της Ταϊλάνδης.

Ερωτήματα για τη δεοντολογία

Το θέμα έχει οδηγήσει σε ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία των μέσων ενημέρωσης όταν αναφέρονται σε τέτοιες συγκλονιστικές και εξαιρετικά ευαίσθητες τραγωδίες.

Τριάντα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, κυρίως μικρά παιδιά, όταν ένας πρώην αστυνομικός άνοιξε πυρ και μαχαίρωσε ανθρώπους σε μια επίθεση που ξεκίνησε σε ένα κέντρο προσχολικής αγωγής στο Uthai Sawan. Στη συνέχεια ο δράστης έφυγε από τον παιδικό σταθμό, οδήγησε το αυτοκίνητό του προς τους παρευρισκόμενους και πυροβόλησε εναντίον τους, και επέστρεψε στο σπίτι του, όπου πυροβόλησε τη γυναίκα του, το παιδί του και τον εαυτό του.
Το περιστατικό, το οποίο έλαβε χώρα την Πέμπτη, έχει προκαλέσει τρόμο στην Ταϊλάνδη και έχει προσελκύσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης από όλο τον κόσμο.

Ο Danaichok Boonsom, διευθυντής στο Γραφείο του Δήμου Uthai Sawan, ο οποίος φέρεται να υπέβαλε καταγγελία στην αστυνομία με αφορμή την κάλυψη του CNN, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης: «Θέλω να μας σέβονται. Δεν θα πρέπει να κάνουν ό,τι θέλουν ή να σκέφτονται μόνο να πάρουν τα νούμερά τους». Η περιοχή βρισκόταν σε πένθος, πρόσθεσε, σε σχόλια που μεταδόθηκαν από το PPTV. «Γιατί πρέπει να το κάνουν αυτό; Για ποιο λόγο;»
Ο δίχρονος συγγενής του Danaichok ήταν μεταξύ των νεκρών της επίθεσης.

Ο ίδιος δήλωσε στον Guardian το Σάββατο ότι ήταν ένα παιχνιδιάρικο και περίεργο αγοράκι. «Ήταν τόσο καλό παιδί, πολύ ευγενικό. Είχα ένα ποδήλατο που σκόπευα να του δώσω», είπε.

Θα κάνανε το ίδιο στις ΗΠΑ;

Η Λέσχη Ξένων Ανταποκριτών της Ταϊλάνδης ανέφερε σε ανακοίνωσή της, που δημοσιεύτηκε πριν η αστυνομία ολοκληρώσει τις έρευνες, ότι το CNN θα πρέπει να απαντήσει σε μια απλή ερώτηση: «Θα συμπεριφερόταν με τον ίδιο τρόπο ένα από τα συνεργεία τους σε μια σοβαρή σκηνή εγκλήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες;».

Οι ισχυρισμοί ότι η ομάδα εισήλθε χωρίς άδεια προέκυψαν μετά από μια εικόνα, που μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που έδειχνε τους δημοσιογράφους να σκαρφαλώνουν πάνω από έναν μικρό τοίχο και την αστυνομική ταινία για να βγουν. Ενώσεις μέσων ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι το κτίριο ήταν εκτός ορίων για τους δημοσιογράφους.

Το CNN δήλωσε ότι η ταινία δεν υπήρχε όταν εισήλθε η ομάδα του και ότι τους δόθηκε άδεια από υπαλλήλους του Υπουργείου Υγείας. Αν γνώριζαν ότι αυτό δεν ήταν επαρκές, δεν θα είχαν μπει μέσα, ανέφερε δήλωση του δικτύου. «Λυπούμαστε βαθύτατα για οποιαδήποτε στενοχώρια ή προσβολή μπορεί να προκάλεσε το ρεπορτάζ μας και για οποιαδήποτε ενόχληση της αστυνομίας της Ταϊλάνδης σε μια τόσο οδυνηρή στιγμή για τη χώρα».

Γιατί μπήκαν στο χώρο του μακελειού

Το δίκτυο ανέφερε ότι η ομάδα του μπήκε στο κτίριο για να «αποκτήσει μια πληρέστερη εικόνα του τι συνέβη στο εσωτερικό του και να εξανθρωπίσει την κλίμακα της τραγωδίας».

Ωστόσο, πολλοί αμφισβήτησαν την αιτιολόγηση της απόφασης. Η Ένωση Δημοσιογράφων της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι, ακόμη και αν είχε δοθεί άδεια, τα συνεργεία και η διεύθυνσή τους «θα έπρεπε να είχαν ασκήσει την κρίση τους». Οι εικόνες που προβλήθηκαν από το CNN περιείχαν σκληρό υλικό χωρίς σαφή έκκληση στο δημόσιο ενδιαφέρον, είπε.
Η Λέσχη Ξένων Ανταποκριτών δήλωσε ότι είχε απογοητευτεί από το υλικό. Η Ταϊλάνδη, πρόσθεσε, έχει «μια δύσκολη ιστορία με ακατάλληλες εικόνες βίας και κακοποίησης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης», αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλα βήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Επικρίσεις

Υπήρξαν επίσης επικρίσεις για τον αριθμό των δημόσιων τελετών και των φωτογραφιών που διοργανώθηκαν με τη συμμετοχή των οικογενειών των θυμάτων στον απόηχο της τραγωδίας. Την Παρασκευή, οι θλιμμένοι συγγενείς περίμεναν σε μια αίθουσα δίπλα στον παιδικό σταθμό, όπου τους παραδόθηκαν από τον πρωθυπουργό Prayuth Chan-ocha υπερμεγέθεις χάρτινες επιταγές αποζημίωσης.

Ορισμένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επέκριναν επίσης την απόφαση να στρωθεί ένα κόκκινο χαλί μπροστά από τον παιδικό σταθμό το πρωί της Παρασκευής, πριν από μια τελετή στην οποία τοποθετήθηκε ένα βασιλικό στεφάνι και οι οικογένειες άφησαν λουλούδια. Το χαλί απομακρύνθηκε γρήγορα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤαϊλάνδηCNNειδήσεις τώρα