Κόσμος|10.10.2022 19:25

Μπαμπατζάν: Η Τουρκία ανοιχτή σε διάλογο για τα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο

Μαρία Ζαχαράκη

Ο πρόεδρος του κόμματος Ανάπτυξης και Προόδου (DEVA), Αλί Μπαμπατζάν, ανακοίνωσε σήμερα το σχέδιο δράσης του για την εξωτερική πολιτική. Υποστήριξε ότι θα βάλει τέλος στη «συμφωνία απομόνωσης» της Τουρκίας και ότι θα προσπαθήσει να κάνει διάλογο με την Ελλάδα σε όλα τα καυτά θέματα από τα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, μέχρι το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών. «Τα παιδιά μας θα μεγαλώσουν σε μια Τουρκία με ψηλά το κεφάλι στην Ευρώπη», δήλωσε ο Αλί Μπαμπατζάν.

Να κάνουμε το Αιγαίο μία θάλασσα ειρήνης

«Με στόχο την καλή γειτονία με την Ελλάδα, θα είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο και συνεργασία σε θέματα όπως τα χωρικά ύδατα, η υφαλοκρηπίδα, ο εναέριος χώρος, η αποκλειστική οικονομική ζώνη και η μη διάβρωση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου. Στόχος μας είναι να γίνει το Αιγαίο μια θάλασσα ειρήνης. Δε θα θέσουμε σε κίνδυνο τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», σημείωσε.

Τέλος στις πολεμοχαρείς, εσωστρεφείς περιπέτειες

«Θα υλοποιήσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας μία προς μία μετά τις εκλογές. Επί του παρόντος, η Τουρκία δεν έχει εξωτερική πολιτική. Υπάρχει ένα εξατομικευμένο σύνολο εξωτερικών σχέσεων που εξαρτάται από τις παρορμήσεις ενός ατόμου. Πραγματοποιείται με την προσέγγιση ‘εγώ το έκανα, εγώ το έκανα’. Η διπλωματία έχει γίνει εξαιρετικά αδύναμη. Σχεδόν μόνο η ένοπλη δύναμή μας έχει απομείνει στο ρεπερτόριο των εξωτερικών σχέσεων. Η χώρα μας έχει περιέλθει σε μια κατάσταση όπου δεν την ακούνε. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο σχεδόν μηδενικών επιτυχιών. Τα τελευταία χρόνια, ούτε μπορέσαμε να βρούμε λύσεις στα ιστορικά προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής, ούτε μπορέσαμε να λάβουμε μέτρα για να στρέψουμε τις τρέχουσες εξελίξεις προς όφελός μας. Είναι κρίμα, πονάμε μέσα μας», ανέφερε ο πρόεδρος του DEVA, προσθέτοντας ότι «δεν θα μας αποσπάσουν την προσοχή οι άτοπες περιπέτειες στην εξωτερική πολιτική. Θα βάλουμε τέλος στις εσωστρεφείς και εριστικές περιπέτειες αυτής της κυβέρνησης που αποκόπτουν τη χώρα μας από τον κόσμο».

«Βρισκόμαστε στην ίδια θέση με όσους υπερασπίζονται τη δημοκρατία στον κόσμο. Βρισκόμαστε στην ίδια θέση με τις γυναίκες που αντιστέκονται στις απαγορεύσεις, με εκείνους που καταδικάζονται σε 10 χρόνια επειδή φώναξαν συνθήματα στη Ρωσία. Βρισκόμαστε στην ίδια θέση με εκείνους που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία στην Ουκρανία, με εκείνους στη Λευκορωσία που είναι φυλακισμένοι μαζί με τις οικογένειές τους επειδή αρνήθηκαν να αποδεχτούν τις εκλογές. Θα υπερασπιστούμε τις ίσες ευκαιρίες. Θα εγγυηθούμε τα συλλογικά δικαιώματα. Με αυτόν τον τρόπο, θα γίνουμε μια ισχυρή χώρα που θα μας ακούνε στην εξωτερική πολιτική».

Τέλος στη συμφωνία μοναξιάς της Τουρκίας

Ο Μπαμπατζάν δήλωσε ότι θα προσθέσουν αξία στο διαβατήριο της Δημοκρατίας της Τουρκίας. «Θα βάλουμε τέλος στη συμφωνία της μοναξιάς της χώρας μας. Είδαμε πόσο μεγάλες απώλειες έχει προκαλέσει η μοναξιά στην Τουρκία. Θα κάνουμε την Τουρκία μια ειρηνική, έξυπνη δύναμη. Όλοι έχουμε δει τι συμβαίνει όταν η λογική εγκαταλείπεται και αφήνεται στον συναισθηματικό κόσμο ενός ατόμου. Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας με τη λογική και το νόμο. Πιστεύω ότι τα παιδιά μας θα μεγαλώσουν σε μια Τουρκία με ισχυρή δημοκρατία, ισχυρή οικονομία και ισχυρή δικαιοσύνη. Τα παιδιά μας θα μεγαλώσουν σε μια Τουρκία με ψηλά το κεφάλι στην Ευρώπη».

Ο Μπαμπατζάν επέστησε επίσης την προσοχή στα ακόλουθα θέματα:

Επαγγελματικός στρατός

«Γνωρίζουμε ότι η ταυτόχρονη εφαρμογή υποχρεωτικής και επαγγελματικής στρατιωτικής θητείας αποτελεί αδικία. Θα το τελειώσουμε αυτό. Στόχος μας είναι η μετάβαση σε έναν επαγγελματικό στρατό. Θα φέρουμε καινοτομίες στο Τ/υπουργείο Εξωτερικών. Επί του παρόντος, έχει μετατραπεί σε ένα μικρό χωριό όπου εγκαθίστανται τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος και οι υποστηρικτές τους όταν συνταξιοδοτούνται. Οι πρεσβείες διανέμονται όπως τα εφάπαξ συνταξιοδότησης. Θα βάλουμε τέλος στο διορισμό πρεσβευτών εκτός του επαγγελματικού κλάδου και θα λάβουμε ως βάση την αξιοκρατία».

Καταπολέμηση της τρομοκρατίας 

«Θα πολεμήσουμε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις με την ίδια πυγμή και αποφασιστικότητα. Δεν θα υπερβούμε το νόμο στον αγώνα. Θα επιτύχουμε αποτελέσματα με ορθολογικές μεθόδους. Θα υιοθετήσουμε μια γραμμή αγώνα κατά της τρομοκρατίας που θα λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές δυναμικές».

Τονίζοντας ότι δε θα επιτρέψουν τη δημιουργία στρατοπέδων και συμμαχιών κατά της Τουρκίας στην περιοχή, ο συντονιστής Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικών Ασφαλείας, Αμπντουραχμάν Μπιλγκίτς, επέστησε την προσοχή στα ακόλουθα θέματα:

Θα στηρίξουμε πολυμερείς πρωτοβουλίες στη Μεσόγειο

«Θα υποστηρίξουμε πολυμερείς πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν τον δίκαιο διαμοιρασμό των πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο στη βάση του διεθνούς δικαίου και των εθνικών μας συμφερόντων. Κατά την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο, θα δώσουμε προτεραιότητα στην επίτευξη αποτελεσμάτων μέσω πολλαπλών διαδικασιών διαπραγμάτευσης, παρόμοιων με εκείνες στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


εξωτερική πολιτικήΤουρκίαχωρικά ύδαταΑλί ΜπαμπατζάνΑιγαίουφαλοκρηπίδαειδήσεις τώρα