Πόλεμος στην Ουκρανία: Την απέλπιδα προσπάθεια του Πούτιν να απαντήσει στην κριτική «βλέπει» ο Guardian πίσω από τα νέα χτυπήματα
NewsroomΤην προσπάθεια να απαντήσει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στους επικριτές εντός της χώρας του «βλέπει» πίσω από τις πυραυλικές επιθέσεις σε πολιτικούς στόχους στην Ουκρανία, ο Guardian. Ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανάλυση, δέχεται έντονες επικρίσεις στο εσωτερικό της χώρας του εξαιτίας της «αποτυχημένης» έως τώρα επίθεσης που διεξάγει στη γειτονική χώρα από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Θύματα των νέων επιθέσεων είναι απλοί Ουκρανοί πολίτες. Ορισμένοι έχασαν τη ζωή τους στην πολυσύχναστη διασταύρωση των οδών Volodymyrska και Shevchenko στο Κίεβο, σε μια παιδική χαρά στο κέντρο της πόλης ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι ζουν αυτή τη στιγμή σε σπίτια χωρίς φως, νερό και θέρμανση, εξαιτίας του καταιγισμού των ρωσικών πυραύλων κρουζ σε διάφορες ουκρανικές πόλεις.
Τα «μαζικά χτυπήματα» του Πούτιν, που ξεκίνησαν τη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου, ως απάντηση στην έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στη γέφυρα του Κερτς, που ενώνει την Ουκρανία με την Κριμαία, υπήρξαν επίσης μία απελπισμένη απάντηση στους επικριτές του Ρώσου προέδρου στο εσωτερικό, για το γεγονός ότι η ρωσική εισβολή δεν πηγαίνει όσο καλά ανέμενε.
«Αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή (ο Πούτιν) είναι μία ασήμαντη, προσωπική εκδίκηση», σημείωσε ο Αντρέι Κολέσνικοφ, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace στο βρετανικό μέσο.
Από τον Μάρτιο, όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ειδήμονες του ρωσικού στρατού, εν αποστρατεία στρατηγοί, πολεμικοί μπλόγκερς και άλλοι διαμαρτύρονται για τον ολοκληρωτικό πόλεμο. Με την αρχή της εμφάνισης φρικιαστικών εικόνων πτωμάτων στους δρόμους ουκρανικών πόλεων όπως το Κίεβο, η Λβιλ και το Ντνίπρο, η ρωσική κοινή γνώμη μπορεί, σε πρώτη φάση να ικανοποιήθηκε.
«Σε προειδοποιήσαμε, Ζελένσκι, ότι η Ρωσία δεν έχει αρχίσει ακόμα στα σοβαρά», έγραψε ο -διορισμένος στο Κρεμλίνο- επικεφαλής των Τσετσένων, Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος, τις τελευταίες εβδομάδες, επέκρινε κορυφαίους στρατηγούς του ρωσικού στρατού. «Είμαι 100% ικανοποιημένος από τον τρόπο που διεξάγεται ο πόλεμος αυτή τη στιγμή», τόνισε.
«Αδύνατο να αφήσουμε το έγκλημα αναπάντητο»
Το πρωί της Δευτέρας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ηγήθηκε μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας του και παρουσίασε τη νέα επίθεση του ρωσικού στρατού ως αντίδραση στην έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας, η οποία και αποτελεί σύμβολο του ρωσικού κύρους και του ελέγχου των δυνάμεών του στην χερσόνησο. «Ήταν αδύνατο να αφήσουμε ένα έγκλημα αυτού του είδους χωρίς απάντηση», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την έκρηξη στις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες. Από την αρχή των ρωσικών επιθέσεων της Δευτέρας, Ουκρανοί αξιωματούχοι επεσήμαναν άμεσα η Ρωσία εξαπολύει πλήγματα κατά πολιτικών υποδομών.
Το σημερινό, ήταν το μεγαλύτερο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων εναντίον πόλεων από τις 24 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, δεν αποτελεί κομβική αλλαγή στην μέχρι τώρα εξέλιξη του πολέμου. «Όχι, ο Πούτιν δεν "προκλήθηκε" για να εξαπολύσει πυραυλική τρομοκρατία από τη "Γέφυρα της Κριμαίας"», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα. «Η Ρωσία χτυπούσε ακατάπαυστα με πυραύλους την Ουκρανία και πριν από την έκρηξη στη γέφυρα. Ο Πούτιν είναι απελπισμένος εξαιτίας των ηττών στο πεδίο της μάχης και χρησιμοποιεί την πυραυλική τρομοκρατία για να προσπαθήσει να αλλάξει τον ρυθμό του πολέμου προς όφελός του», συμπλήρωσε.
Ο Πούτιν, στις σύντομες δηλώσεις του υποστήριξε ότι τα πυραυλικά πλήγματα έγιναν κατόπιν «αιτήματος του υπουργείου Άμυνας». Αν ο ισχυρισμός του αληθεύει, πρόκειται για μία από τις πρώτες αποφάσεις που τέθηκαν σε ισχύ υπό τον στρατηγό Σεργκέι Σουρόβικιν, τον νέο ενιαίο διοικητή των ρωσικών πεδίων μάχης, ο οποίος είναι γνωστός και ως «στρατηγός Αρμαγεδδών», για τη σκληρή και ανορθόδοξη προσέγγισή του στη διεξαγωγή του πολέμου.
Πρώην αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που έχει συνεργαστεί μαζί του, δήλωσε στον Guardian: «Δεν εξεπλάγην, βλέποντας τι συνέβη σήμερα το πρωί στο Κίεβο. Ο Σουρόβικιν είναι απολύτως αδίστακτος, δεν υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή. Φοβάμαι ότι τα χέρια του θα καλυφθούν εντελώς από ουκρανικό αίμα».
Μήνυμα στην Ουκρανία αλλά και στου επικριτές του
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις δηλώσεις Πούτιν, επιθέσεις όπως η σημερινή θα επιφυλάσσονται ως απάντηση σε πλήγματα στο ρωσικό έδαφος. Είτε ο ρώσος πρόεδρος το εννοεί είτε όχι, η δήλωσή του θα εξοργίσει τους σκληροπυρηνικούς που πίστευαν ότι γίνονταν μάρτυρες της νέας, ολοκληρωτικής προσέγγισης της Ρωσίας στον πόλεμο. «Ας ελπίσουμε ότι δεν πρόκειται για μια εφάπαξ πράξη εκδίκησης, αλλά για ένα νέο σύστημα διεξαγωγής πολέμου, προς ολόκληρη την ουκρανική κυβέρνηση. Μέχρι να χάσουν την ικανότητα να λειτουργούν», έγραψε στην εφημερίδα του Komsomolskaya Pravda, ο φιλοκρεμλινικός στρατιωτικός συντάκτης, Αλεξάντερ Κοτς.
Ωστόσο, οποιοσδήποτε έπαινος «κερδίζεται» από τον Πούτιν από τους μέχρι τώρα επικριτές του, για την επίθεση με πυραύλους κρουζ, μπορεί να είναι βραχύβιος. «Η ρωσική κοινή γνώμη θέλει μαζικές επιθέσεις και την ολοκληρωτική καταστροφή των υποδομών που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τον ουκρανικό στρατό», υποστηρίζει ο πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου και πολιτικός σχολιαστής, Σεργκέι Μαρκόφ αγνοώντας, όμως, όπως και άλλοι υπέρμαχοι της στάσης του Κρεμλίνου, ότι, ως επί το πλείστον, τα πλήγματα έχουν ως στόχο και απλούς πολίτες.
Προσωπική υπόθεση για τον Πούτιν ο πόλεμος
Η πολυπλοκότητα με την οποία το Κρεμλίνο παίρνει εσωτερικές αποφάσεις σχετικά με τον πόλεμο παραμένει ακατανόητη και αδιαφανής. Και όσο οι εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των Ρώσων αξιωματούχων ήταν αισθητές τις τελευταίες εβδομάδες, ο Πούτιν φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι ο πόλεμος, για τον ίδιο, είναι μια βαθιά προσωπική υπόθεση. Συχνά σε δηλώσεις του ο Ρώσος πρόεδρος κάνει εμπρηστικές και επιθετικές δηλώσεις σχετικά με την κρατική υπόσταση αλλά και την ιστορία της Ουκρανίας, που τον κάνουν ιδιαίτερα αρεστό σε ορισμένα από τα πιο σκληροπυρηνικά μέλη της κυβέρνησής του.
«Ίσως είναι σημαντικό για τον ίδιο να απαντήσει στη δυσαρέσκεια των υπερσυντηρητικών. Όμως, δεν θα υπερεκτιμούσα την επιρροή τους στις αποφάσεις που λαμβάνει», δηλώνει ο Κολέσνικοφ. «Ο ίδιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός και ακραία συντηρητικός. Αυτός είναι ο προσωπικός του πόλεμος με την Ουκρανία και, όπως αποδεικνύεται οκτώ μήνες από την έναρξή του, ο προσωπικός του πόλεμος με την παγκόσμια τάξη που οικοδομήθηκε μετά το 1945 και το 1991».
Μία από τις θεωρίες στη Μόσχα είναι ότι ο ρώσος πρόεδρος προσπαθεί να μειώσει την οργή του υπουργείου άμυνάς του για τη διεξαγωγή του πολέμου, με τον διορισμό του Σουροβίκιν – ενός νέου διοικητή γνωστό για τη βιαιότητά του-, ώστε να δείξει ότι ο στρατός έχει πλέον carte blanche. Ο Σουροβίκιν έχει την εύνοια των σκληροπυρηνικών. Διατηρεί καλές σχέσεις συνεργασίας με την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner, σύμφωνα με τον πρώην υπολοχαγός της πολεμικής αεροπορίας που συνεργάστηκε με τον Σουροβίκιν μέχρι το 2020, Gleb Irisov. «Είναι πολύ σκληρός αλλά ικανός διοικητής. Όμως δεν θα μπορέσει να λύσει όλα τα προβλήματα. Αυτή τη στιγμή η Ρωσία έχει ελλείψεις σε όπλα και ανθρώπινο δυναμικό», υπογράμμισε.
- Οι σειρήνες του πολέμου ηχούν πάλι στην Ουκρανία: Παγκόσμια καταδίκη και φόβοι για μια γενικευμένη σύγκρουση με νέα στρατηγική
- Φρίκη στον Άγιο Παντελεήμονα: Το 2020 αποφυλακίστηκε ο 63χρονος – Κακοποιούσε τα παιδιά τις τελευταίες δέκα ημέρες
- Σεπόλια: Τα ψηφιακά πειστήρια θα «μιλήσουν» για την φρίκη που ζούσε η 12χρονη - Πώς «ψάρευε» πελάτες ο 53χρονος
- Έκαναν φτερά 140.000 ευρώ από τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης: «Έφερναν αποδείξεις για σκιές ματιών αντί για αντισηπτικά»
- Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
- Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
- Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
- Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της