Κόσμος|11.10.2022 09:37

Πώς τα εκδικητικά ρωσικά χτυπήματα εναντίον αμάχων φέρνουν νέα φρικτή τροπή στον πόλεμο της Ουκρανίας

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Η τελευταία επίδειξη βιαιότητας και εκδίκησης του Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να είναι μια κρίση οργής μετά τις εκρήξεις στη γέφυρα της Κριμαίας, περιστατικό για το οποίο η Ρωσία έχει κατηγορήσει την Ουκρανία. Αλλά η αδιάκριτη στοχοποίησή του εναντίον ουκρανών αμάχων εγείρει επίσης την προοπτική μιας νέας φρικτής φάσης στον πόλεμο της Ουκρανίας, εκτιμά το CNN.

Αδιάκριτες επιθέσεις

Ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν μια πεζογέφυρα με γυάλινο πυθμένα στο Κίεβο που είναι δημοφιλής τουριστικός τόπος, έσκισαν διασταυρώσεις σε ώρα αιχμής και κατέπεσαν κοντά σε παιδική χαρά τη Δευτέρα. Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα, κατά τόπους διακόπτοντας την παροχή νερού και τις μεταφορές, σε χτυπήματα που θύμισαν τον τρόμο που προκλήθηκε στους αμάχους κατά τις πρώτες ημέρες της εισβολής, αλλά που είχε σε μεγάλο βαθμό υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες.

Οι επιθέσεις αφαίρεσαν την επίφαση κανονικότητας των κατοίκων των πόλεων της Ουκρανίας, οι οποίοι πέρασαν μήνες νωρίτερα στον πόλεμο σε υπόγειους διαδρόμους που είχαν μετατραπεί σε καταφύγια αεροπορικών επιδρομών και που κατάφεραν να αποκαταστήσουν τη ζωή τους.

Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να παραδεχθεί την ήττα του

Το μήνυμα ήταν προφανές για να το δει ο κόσμος, αναφέρει το CNN. Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να ταπεινωθεί. Δεν θα παραδεχτεί την ήττα του. Και είναι αρκετά προετοιμασμένος να προκαλέσει σφαγές αμάχων και αδιάκριτο τρόμο ως απάντηση στη σειρά ανατροπών του στα πεδία των μαχών.

Αλλά οι στόχοι της Δευτέρας είχαν επίσης μικρή στρατιωτική αξία και, αν μη τι άλλο, αντανακλούσαν την ανάγκη του Πούτιν να βρει νέους στόχους λόγω της αδυναμίας του να προκαλέσει ήττες στην Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, μεταδίδει το CNN στην ανάλυσή του.

Ο βομβαρδισμός των εγκαταστάσεων ηλεκτροδότησης, ειδικότερα, τη Δευτέρα φάνηκε να είναι μια αδόκιμη υπόδειξη της δυστυχίας που θα μπορούσε να προκαλέσει ο Ρώσος πρόεδρος καθώς μπαίνει ο χειμώνας, ακόμη και όταν οι δυνάμεις του υποχωρούν μπροστά στα ουκρανικά στρατεύματα που χρησιμοποιούν δυτικά όπλα.

Αυτή η πιθανότητα ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να προαναγγείλει μια νέα αιματηρή τροπή σε έναν πόλεμο που έχει περάσει από πολλαπλές στρατηγικές φάσεις μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου βάρυνε βαριά το μυαλό των πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα. Η αντίδρασή τους ήταν διανθισμένη με αποστροφή για το γεγονός ότι ο Πούτιν εξαπέλυε και πάλι έναν ανάλγητο πόλεμο εναντίον αμάχων που θύμιζε τη φρίκη της Ευρώπης του 20ού αιώνα.

Πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ;

Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 14 ανθρώπους, οδήγησαν επίσης σε νέα προσοχή στο ποια είναι τα επόμενα βήματα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ως απάντηση, αφού έχουν ήδη στείλει δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα και κιτ στην Ουκρανία σε έναν αποτελεσματικό πόλεμο δι' αντιπροσώπων με τη Μόσχα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε τη Δευτέρα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και προσέφερε προηγμένα αεροπορικά συστήματα που θα βοηθήσουν στην άμυνα κατά των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων, αλλά ο Λευκός Οίκος δεν διευκρίνισε τι ακριβώς θα μπορούσε να σταλεί.

Ο Τζον Κίρμπι, συντονιστής για τις στρατηγικές επικοινωνίες στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, άφησε να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον βλέπει θετικά τα αιτήματα της Ουκρανίας και βρίσκεται σε επαφή με την κυβέρνηση στο Κίεβο σχεδόν καθημερινά. «Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε σε επόμενα πακέτα για να ικανοποιήσουμε αυτές τις ανάγκες», δήλωσε στην Kate Bolduan του CNN.

Ο Κίρμπι δεν ήταν επίσης σε θέση να πει αν ο Πούτιν μετατοπίζει οριστικά τη στρατηγική του από έναν χαμένο πόλεμο στο πεδίο της μάχης σε μια εκστρατεία για να χτυπήσει το ηθικό των πολιτών και να προκαλέσει καταστροφικές ζημιές στις ουκρανικές πόλεις και υποδομές, αν και άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για μια τάση που αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες και ήταν ήδη στα σκαριά.

«Πιθανότατα ήταν κάτι που σχεδίαζαν εδώ και αρκετό καιρό. Τώρα αυτό δεν σημαίνει ότι η έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας μπορεί να επιτάχυνε κάποιο από τα σχέδιά τους», δήλωσε ο Κίρμπι.

Μια επίθεση εναντίον αμάχων θα ήταν σύμφωνη με το βιογραφικό του νέου Ρώσου στρατηγού που είναι υπεύθυνος για τον πόλεμο, Σεργκέι Σουροβίνικιν, ο οποίος υπηρέτησε στη Συρία και την Τσετσενία. Και στα δύο μέρη, η Ρωσία βομβάρδισε αδιακρίτως περιοχές αμάχων και ισοπέδωσε δομημένες συνοικίες και υποδομές και κατηγορείται για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η βροχή πυρών κατά των ουκρανών πολιτών τη Δευτέρα ήταν επίσης ανατριχιαστική, δεδομένου ότι συνέβη μετά τις τελευταίες πυρηνικές απειλές του Πούτιν και τις ημέρες συζήτησης για το αν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο. Εάν δεν το κάνει, φαίνεται απίθανο - δεδομένης της αδιαφορίας του για τον πόνο των πολιτών - ότι οποιαδήποτε τέτοια απόφαση θα υποκινούνταν από την επιθυμία να γλιτώσουν οι αθώοι από ένα τόσο φρικτό όπλο. Ακόμα, ο Κίρμπι δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία ενεργοποιεί πυρηνικά όπλα ή ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αλλάξουν τη δική τους πυρηνική στάση.

Αλλά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε τις ανησυχίες της Δύσης ότι οι επιθέσεις της Δευτέρας σε ώρα αιχμής στην Ουκρανία θα μπορούσαν να αποτελέσουν το προοίμιο για μια άλλη στροφή στη σύγκρουση. «Πρόκειται για μια βαθιά αλλαγή της φύσης αυτού του πολέμου», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βλαντίμιρ Πούτινειδήσεις τώραΡωσίαΟυκρανίαπόλεμος