Κόσμος|15.10.2022 09:01

Με μία άκρως απόρρητη πυρηνική άσκηση το ΝΑΤΟ στέλνει μήνυμα στον Πούτιν - Ποιος ο στόχος

Newsroom

Μια πυρηνική άσκηση του ΝΑΤΟ με πολεμικά αεροσκάφη που μπορούν να φέρουν ατομικές βόμβες θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα πάνω από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βόρεια Θάλασσα και το Βέλγιο, ανακοίνωσε η συμμαχία.

Η ετήσια εκπαίδευση -που ονομάζεται Steadfast Noon- θα πραγματοποιηθεί παρά την κλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία, λόγω των φόβων ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός πραγματικού πυρηνικού πλήγματος στην Ουκρανία.

Κατά ασυνήθιστο τρόπο, το ΝΑΤΟ επέλεξε να τονίσει εγκαίρως το γεγονός ότι η άσκηση επρόκειτο να διεξαχθεί.

Αυτό φαίνεται ότι έγινε σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η διαφάνεια και να μειωθεί ο κίνδυνος οποιασδήποτε παρεξήγησης σχετικά με την άκρως απόρρητη και ευαίσθητη άσκηση.

Ακόμη και η ονομασία, Steadfast Noon, αποχαρακτηρίστηκε επίσημα μόλις πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια.

Αεροπορικές δυνάμεις από περίπου 14 χώρες πρόκειται να λάβουν μέρος, με έως και 60 αεροσκάφη να επιχειρούν πάνω από τη βορειοδυτική Ευρώπη, ανακοίνωσε η συμμαχία την Παρασκευή.

Σε αυτά θα περιλαμβάνονται μαχητικά αεροσκάφη από συμμαχικές χώρες, όπως το Βέλγιο και η Γερμανία, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν βόμβες Β61 που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και αμερικανικά βομβαρδιστικά Β52.

Δεν θα χρησιμοποιηθούν πραγματικά όπλα, όπως γράφει το Skynews.

Τα αεροσκάφη θα συνοδεύονται από άλλα όπως μαχητικά, ανεφοδιασμού και κατασκοπευτικά. Ο στόχος είναι να δοκιμαστεί η ικανότητα των συμμάχων να διεξάγουν πυρηνικά πλήγματα - το θεμέλιο της αποτρεπτικής πολιτικής του ΝΑΤΟ.

«Οι εκπαιδευτικές πτήσεις θα πραγματοποιηθούν πάνω από το Βέλγιο... καθώς και πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα και το Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρει το ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή του.

Η εκπαίδευση βοηθά να διασφαλιστεί ότι η πυρηνική αποτροπή είναι «ασφαλής και αποτελεσματική».

Τα βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς B-52 θα πετάξουν από την αεροπορική βάση Μινότ στη Βόρεια Ντακότα. Η εκπαίδευση, που φέτος φιλοξενείται από το Βέλγιο, θα διαρκέσει από τη Δευτέρα έως τις 30 Οκτωβρίου.

Η Oana Lungescu, εκπρόσωπος της συμμαχίας, δήλωσε: «Η άσκηση αυτή συμβάλλει στη διασφάλιση ότι η πυρηνική αποτρεπτική δύναμη της συμμαχίας παραμένει ασφαλής, προστατευμένη και αποτελεσματική».

Κάθε χρόνο μια διαφορετική χώρα του ΝΑΤΟ φιλοξενεί την άσκηση. Πέρυσι ήταν η σειρά της Ιταλίας.

Όλα όσα σχετίζονται με την πυρηνική πολιτική, τη στάση και τη δραστηριότητα της συμμαχίας είναι συνήθως άκρως απόρρητα.

Οι σύμμαχοι προσπαθούν να είναι απίστευτα προσεκτικοί σε οποιαδήποτε σχόλια σχετικά με τα πυρηνικά όπλα, διότι ακόμη και αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κλιμάκωση.

Ομοίως, το ΝΑΤΟ δεν διευκρινίζει πότε θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, παρά μόνο λέει ότι τέτοιες περιστάσεις θα ήταν «εξαιρετικά απομακρυσμένες».

Η χάραξη κόκκινων γραμμών θα μπορούσε να υπονομεύσει την ικανότητα της συμμαχίας να αποτρέψει τις απειλές, γι' αυτό προτιμά να είναι σκόπιμα διφορούμενη.

Αλλά, ο πρόεδρος της Γαλλίας φάνηκε να σπάει αυτή τη «συνθήκη» την Τετάρτη. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα ανταποδώσει με πυρηνικό πλήγμα σε περίπτωση που ο Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας εκτοξεύσει πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία ή στην περιοχή.

Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει την απειλή πυρηνικού πλήγματος στην Ουκρανία στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αποτρέψει τη Δύση από το να υποστηρίξει τον ουκρανικό στρατό.

Η κρίση στην Ουκρανία φαίνεται ότι ώθησε τη συμμαχία να ανοιχτεί όλο και περισσότερο δημόσια σχετικά με την ετήσια πυρηνική της άσκηση.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι θα έστελνε «πολύ λάθος μήνυμα» η ακύρωση της από καιρό προγραμματισμένης εκδήλωσης.

Ο Μπεν Γουάλας, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, επανέλαβε την άποψη αυτή και σημείωσε ότι οι πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας πρόκειται να πραγματοποιήσουν την ετήσια άσκησή τους περίπου την ίδια περίοδο.

«Νομίζω ότι αυτό είναι το κλειδί. Αυτό που δεν θέλουμε είναι να κάνουμε πράγματα εκτός ρουτίνας», δήλωσε την Πέμπτη, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Μόνο τρεις από τους 30 συμμάχους του ΝΑΤΟ διαθέτουν πυρηνικά όπλα - οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία. Αλλά η Γαλλία δεν παίζει άμεσο ρόλο στην πυρηνική αποτροπή του ΝΑΤΟ και δεν συμμετέχει στην ομάδα πυρηνικού σχεδιασμού της συμμαχίας, η οποία επιβλέπει όλα τα συμμαχικά πυρηνικά θέματα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραπυρηνικά όπλαΟυκρανίαΝΑΤΟστρατιωτική άσκησηΡωσία