Κόσμος|19.10.2022 15:14

Ουκρανία: Στρατιωτικό νόμο στις τέσσερις περιφέρειες που προσάρτησε η Μόσχα κήρυξε ο Πούτιν

Newsroom

Στρατιωτικό νόμο στις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που προσάρτησε η Μόσχα κήρυξε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. Πλέον, οι ρωσικές επαρχίες θα πρέπει να επιβάλουν μέτρα για τη διασφάλιση κρίσιμων εγκαταστάσεων.

Μιλώντας σε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε επίσης εντολή στην κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα ειδικό συντονιστικό συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν για να συνεργαστεί με τις περιοχές αυτές.

Τι προβλέπει το διάταγμα Πούτιν

Ακριβώς μετά την ομιλία Πούτιν το Κρεμλίνο εξέδωσε διάταγμα με το οποίο ανήγγειλε την έναρξη ισχύος του στρατιωτικού νόμου σε αυτά τα εδάφη από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Αυτά τα εδάφη «είχαν καθιερώσει στρατιωτικό νόμο πριν από την προσάρτησή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά είναι απαραίτητο να επισημοποιηθεί αυτό το καθεστώς ακολουθώντας τη ρωσική νομοθεσία», δήλωσε ο Πούτιν.

Δικαιολόγησε αυτό το μέτρο λέγοντας ότι το Κίεβο αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα και συνέχισε σύμφωνα με τον ίδιο να «βομβαρδίζει» τον άμαχο πληθυσμό σε αυτές τις περιοχές.

«Οι νεοναζί (Ουκρανοί) χρησιμοποιούν ανοιχτά τρομοκρατικές μεθόδους (...) Στέλνουν ομάδες σαμποτέρ στα έδαφη μας», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας ιδιαίτερα την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας και τις «πυρηνικές υποδομές», χωρίς να διευκρινίσει ποιες.

Σύμφωνα με το διάταγμα, η ρωσική κυβέρνηση πρέπει εντός τριών ημερών να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που θα εφαρμοστούν σε αυτές τις περιοχές.

Η ρωσική νομοθεσία προβλέπει μια σειρά μέτρων σε περίπτωση κήρυξης στρατιωτικού νόμου: ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, απαγόρευση κυκλοφορίας, απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων, εκκένωση στρατηγικών εταιρειών, απαγόρευση εγκατάλειψης των εν λόγω εδαφών, εγκλεισμός πληθυσμού, επιβολή στρατιωτικής λογοκρισίας στις τηλεπικοινωνίες κ.λπ.

Στην κεντρική ομοσπονδιακή περιφέρεια, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Μόσχα, καθιερώνεται επίσης καθεστώς ενισχυμένου συναγερμού, σύμφωνα με το διάταγμα αυτό.

Θεσπίζεται επίσης ένα καθεστώς ενισχυμένης ασφάλειας, που περιγράφεται ως «καθεστώς αντίδρασης μεσαίου επιπέδου», στη χερσόνησο της Κριμαίας που προσαρτήθηκε το 2014, καθώς και στις επαρχίες Κρασνοντάρ, Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ, Βορόνεζ, Κούρσκ και Ροστόφ, που συνορεύουν με την Ουκρανία. Βάσει αυτού περιορίζονται οι μετακινήσεις εντός και εκτός ρωσικών περιοχών που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Εκρήξεις στο κέντρο του Κιέβου

Εκρήξεις ακούστηκαν νωρίτερα στο κέντρο του Κιέβου, λίγο αφού ήχησαν οι σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το Κίεβο έχει δεχθεί από τη Δευτέρα επανειλημμένες επιθέσεις από ρωσικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα - καμικάζι, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε ανθρώπους και στοχοθέτησαν κυρίως ενεργειακές υποδομές.

Ουκρανική επίθεση στη Χερσώνα - Κάτοικοι εγκαταλείπουν περιοχές

Εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς οι ρωσικές Αρχές στη Χερσώνα κάνουν λόγο για έναρξη ουκρανικής επίθεσης και εκκένωση περιοχών, σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης, Kirill Stremousov.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, ουκρανικά στρατεύματα πραγματοποιούν επίθεση στις περιοχές Μπερισλάβ και Νόβια Καμιάνκα.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία εκκένωσης κατοίκων από περιοχές της Χερσώνας με ρωσικά μέσα να μεταδίδουν πως έχει ήδη φύγει το 40%. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης, «υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εχθρικών UAV μεσαίου βεληνεκούς και αναγνωριστικών bayraktar (σε απόσταση χωρίς να εισέρχονται στη ζώνη αεράμυνας)».

Ρωσία: «Αποκρούσαμε τις επιθέσεις»

Λίγο μετά το παραπάνω, το ρωσικό πρακτορείο μετέδωσε πως τα ρωσικά στρατεύματα απέκρουσαν όλες τις επιθέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

«Σε αυτό το στάδιο, όλες οι επιθέσεις έχουν αποκρουστεί και συνεχίζουμε να κρατάμε τη γραμμή άμυνας», δήλωσε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που δημοσιεύθηκε στο Telegram ο Kirill Stremousov.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανίαειδήσεις τώραπόλεμοςΡωσία