Κόσμος|22.10.2022 17:23

Στην εκκίνηση για την κούρσα διαδοχής της Λιζ Τρας και ο Μπόρις Τζόνσον; Αναφορές πως συμπλήρωσε 100 υποστηρικτές

Newsroom

Μετά τον πρώην υπουργό Οικονομικών της  ΒρετανίαςΡίσι Σουνάκ και ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξασφάλισε τη στήριξη 100 βουλευτών για τη συμμετοχή του στην ψηφοφορία διαδοχής της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία της χώρας, όπως μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ.

Την πληροφορία μετέδωσε ο υπεύθυνος του πολιτικού ρεπορτάζ των Times, επικαλούμενος πηγή στον πρώην πρωθυπουργό.

Οι κανόνες του κόμματος για τον διαγωνισμό ηγεσίας σημαίνουν ότι όλοι οι υποψήφιοι χρειάζονται την υποστήριξη τουλάχιστον 100 βουλευτών των Τόρις μέχρι τη Δευτέρα το απόγευμα για να παραμείνουν στην κούρσα. Εάν τρεις υποψήφιοι συγκεντρώσουν 100 υποστηρικτές, θα διεξαχθεί ψηφοφορία από τους βουλευτές, με τους δύο νικητές να προτείνονται στα μέλη του κόμματος.

Και αν τα μέλη πρέπει να ψηφίσουν για τους δύο πρώτους υποψήφιους, ο νέος ηγέτης θα επιλεγεί μέχρι τις 28 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται πως ο Μπόρις Τζόνσον επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στη Βρετανία, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό της βρετανικής κυβέρνησης.

Κούρσα για τρεις ή για δύο;

Ούτε ο Τζόνσον ούτε ο Σουνάκ έχουν ακόμη δηλώσει επίσημα την υποψηφιότητά τους, ενώ η Πένι Μόρνταουντ, η επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων, έγινε η πρώτη που ανακοίνωσε ότι είναι υποψήφια. Εάν και οι τρεις υποψήφιοι καταφέρουν να μπουν στο ψηφοδέλτιο με την υποστήριξη περισσότερων από 100 βουλευτών ο καθένας, Σουνάκ και Μόρνταουντ μπορεί να προσπαθήσουν να βγάλουν τον Τζόνσον από την κούρσα.

Ο Τζόνσον έχει σχεδόν 50 δημοσίως δηλωμένους υποστηρικτές. Ο Ρις-Μογκ, ο υπουργός Επιχειρήσεων, είναι ένας από αυτούς που οργανώνονται υπέρ του Τζόνσον, ενώ ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, ο οποίος απέκλεισε τον εαυτό του από την κούρσα παρά τη δημοτικότητά του στα μέλη των Τόρις, δήλωσε ότι "θα έτεινε προς" την υποστήριξη του Τζόνσον.

Οι σύμμαχοι του Τζόνσον δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι θα μπορούσε να γίνει μια συμφωνία με τον Σούνακ ώστε να μην κατέβουν και οι δύο. Ο Τζόνσον για να το πετύχει θα υποστηρίξει ότι μόνο ο ίδιος έχει τη δυνατότητα να κερδίσει τις εκλογές, παρά τη δημοσκόπηση της Opinium που δείχνει ότι ο Σούνακ θα τα πήγαινε καλύτερα απέναντι στον Κίρ Στάρμερ των Εργατικών. Οι υποστηρικτές του Σούνακ πρότειναν ότι μια συμφωνία είναι απίθανη, αλλά ότι ο πρώην Καγκελάριος του Θησαυροφυλακίου θα ήταν πρόθυμος να μιλήσει με οποιονδήποτε.

Μπόρις ΤζόνσονΒρετανίαΛιζ ΤραςΡίσι Σούνακειδήσεις τώρα