Κόσμος | 22.10.2022 21:55

Κοντά σε χωματερή χημικών όπλων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι εκρήξεις στον NordStream – Ανησυχία για την αλιεία και την άγρια ζωή

Newsroom

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα για πιθανή σοβαρή μόλυνση με χημικά μετά την έκρηξη στους αγωγούς Nord Stream, στη Βαλτική.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν πολύ κοντά στο νησί Bornholm της Δανίας, όπου απορρίφθηκαν χημικά όπλα το 1947, στα πλαίσια της μεταπολεμικής αποστρατιωτικοποίησης της Γερμανίας.

Περίπου 32.000 τόνοι χημικών όπλων, που περιείχαν περίπου 11.000 τόνους ενεργών παραγόντων χημικού πολέμου, απορρίφθηκαν στην τοποθεσία, λέει ο Hans Sanderson, περιβαλλοντικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Aarhus στη Δανία. Με την πάροδο του χρόνου, τα μεταλλικά περιβλήματα των περισσότερων από τις απορριφθείσες κεφαλές πιθανότατα έχουν διαβρωθεί, προκαλώντας την έκπλυση του περιεχομένου στο περιβάλλον ίζημα.

Οι προσμείξεις περιλαμβάνουν το ραδιενεργό ισότοπο καίσιο-137, τοξικές επιβραδυντικές φλόγας χημικές ουσίες που ονομάζονται πολυβρωμιωμένοι διφαινυλαιθέρες και βαρέα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του υδραργύρου, του καδμίου και του μολύβδου.

Ανησυχία για τις επιπτώσεις στην άγρια ζωή και στην αλιεία 

Ο Σάντερσον, ο οποίος συμμετείχε στην εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων όταν τοποθετήθηκαν αρχικά οι αγωγοί Nord Stream, εκφράζει την ανησυχία του για τις επιπτώσεις στην άγρια ζωή και την αλιεία. 

Η Βαλτική Θάλασσα αποτελεί βασικό σημείο αλιείας εδώ και πολλά χρόνια. Ο Ferdinand Oberle, γεωλόγος στο Κέντρο Παράκτιων και Θαλάσσιων Επιστημών του Ειρηνικού της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ στη Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνια, μελέτησε πώς η τράτα βυθού έχει επηρεάσει το ίζημα σε αυτήν την περιοχή. «Η τράτα βυθού γινόταν συχνά στην περιοχή της χωματερής του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου στο Bornholm», λέει. Οποιοδήποτε ίζημα είχε ήδη αιωρηθεί στο νερό από αυτή τη δραστηριότητα θα μπορούσε τώρα να εξαπλωθεί μακρύτερα από τις εκρήξεις, προσθέτει.

Η πιθανή ζημιά στην άγρια ζωή μπορεί να μετριαστεί από το χρονοδιάγραμμα της έκρηξης, λέει ο John Bothwell, θαλάσσιος βιοχημικός στο Πανεπιστήμιο Durham, UK. «Οι κύκλοι της θαλάσσιας ζωής συνήθως αρχίζουν να κλείνουν για το χειμώνα μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου», λέει. Το σημείο έκρηξης βρίσκεται σε περιοχή ωοτοκίας μπακαλιάρου, αλλά η ωοτοκία συνήθως συμβαίνει την άνοιξη. «Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που μπορούν να καταστραφούν: οι καθυστερημένες άνθιση φυκιών δεν είναι ασυνήθιστες αυτήν την εποχή του χρόνου και θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις εάν καταστραφούν», προσθέτει ο Bothwell.

Ο Φόρστερ λέει ότι επιστήμονες με έδρα σε χώρες που συνορεύουν με την περιοχή θα μπορούσαν να παρέχουν χρήσιμα δεδομένα. «Η Γερμανία, η Σουηδία και η Δανία έχουν όλα καλά ερευνητικά πλοία στην περιοχή, που περιβάλλονται από αρκετά υψηλή συγκέντρωση επιστημονικής δραστηριότητας». Οποιοδήποτε ίζημα μεταφέρεται μέχρι την επιφάνεια θα πρέπει να είναι ορατό σε εικόνες από δορυφόρους, λέει ο Forster.

Τα αποτελέσματα θα χρειαστούν χρόνο για να έρθουν και ο Σάντερσον ανυπομονεί να δει τι δείχνουν. «Ανησυχώ για το γεγονός ότι πρόκειται για πολύ μολυσμένο ίζημα», λέει, «και ότι αυτό το μολυσμένο ίζημα θα είναι βιοδιαθέσιμο και ως εκ τούτου ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα». «Πρέπει απλώς να μάθουμε αν αυτό ισχύει ή όχι - και αυτή τη στιγμή, δεν ξέρω πραγματικά».

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

φυσικό αέριοεκρήξειςαγωγόςμόλυνσηειδήσεις τώρα