Κόσμος|21.02.2019 21:14

Αλεξάντερ Βίνικ: Ο «Mr Bitcoin» σταματά την απεργία πείνας

Newsroom

Η Τατιάνα Μοσκάλκοβα που είναι αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πρόκειται να ζητήσει την έκδοση του Αλεξάντρ Βίνικ από τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Υγείας.

Αυτό δήλωσε νωρίτερα σήμερα στους Ρώσους δημοσιογράφους στην Αθήνα μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS. Ακόμη πρόσθεσε πως ο Βίνικ αποφάσισε να σταματήσει την απεργία πείνας. «Οι δικηγόροι του μόλις με ενημέρωσαν ότι αποφάσισε να σταματήσει την απεργία πείνας» δήλωσε.  

«Θα απευθυνθώ προσωπικά στον υπουργό Δικαιοσύνης, προσωπικά στον υπουργό Υγείας, αιτούμενη την έκδοση του Αλεξάντρ Βίνι στην Ρωσία. Για αυτό υπάρχουν όλοι οι νομικοί και ηθικοί λόγοι. Πρώτον, επειδή είναι πολίτης της Ρωσίας. Δεύτερον επειδή στην επικράτεια της Ρωσίας έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του πολίτη αυτού.Είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί η έρευνα και να ληφθεί δίκαια απόφαση, εάν ο ίδιος βρίσκεται στην επικράτεια άλλους κράτους» δήλωσε ακόμα.

Το ιστορικό της υπόθεσης του «σκοτεινού» Αλεξάντερ Βίνικ

Ο Αλεξάντερ Βίνικ, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, συνελήφθη τον Ιούλιο του 2017 στην Ελλάδα, κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον. Οι ελληνικές αρχές κατάφεραν όχι μόνο να συλλάβουν τον 38χρονο Ρώσο στη Νέα Ρόδα Χαλκιδικής αλλά μπόρεσαν σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, να επέμβουν τη στιγμή που ο άνδρας ήταν συνδεδεμένος μέσω του κινητού του με το σύστημα διαχείρισης της πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, btc-e, η οποία είναι δική του, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές.

Όπως ανέφερε τότε η ανακοίνωση της ελληνικής αστυνομίας, «κατηγορείται για παραβάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαίου των Η.Π.Α. οι οποίες τελέστηκαν διαδικτυακά και ειδικότερα για:

α) λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος,
β) συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος χρήματος,
γ) ξέπλυμα χρήματος, κατά παράβαση δεκαεπτά κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,
δ) συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων προερχόμενα από συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες, κατά παράβαση δύο κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α., 

Αναλυτικότερα, ο 38χρονος από το έτος 2011 φέρεται να διεύθυνε εγκληματική οργάνωση η οποία κατέχει, λειτουργεί και διαχειρίζεται έναν από τους σημαντικότερους ιστοχώρους ηλεκτρονικού εγκλήματος στον κόσμο. Συγκεκριμένα, κατηγορείται ότι νομιμοποιεί έσοδα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες με τη χρήση μιας διαδικτυακής υπηρεσίας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητικών αρχών των Η.Π.Α. υπολογίζεται ότι από την ίδρυση του ιστοχώρου μέχρι σήμερα, νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον τέσσερα (4) δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις περίπου (7) εκατομμυρίων ψηφιακών νομισμάτων ( bitcoin ) και αναλήψεις περίπου (5,5) εκατομμυρίων bitcoin». 

bitcoinΑλεξάντερ Βίνικ