Κόσμος|31.10.2022 10:47

Ουκρανία: Μπαράζ εκρήξεων στο Κίεβο προκάλεσε διακοπές ρεύματος - Τουλάχιστον ένα θύμα

Newsroom

Πολλαπλές εκρήξεις σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου στο Κίεβο, σύμφωνα με Ουκρανός αξιωματούχους και αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης. Ο ανώτερος προεδρικός σύμβουλος Άντον Γερασένκο δήλωσε ότι τουλάχιστον τρεις εκρήξεις ακούστηκαν σε όλη την πόλη, ενώ 40 ρωσικοί πύραυλοι κρουζ εκτοξεύτηκαν εναντίον της Ουκρανίας.

Η εφημερίδα Kyiv Independent έγραψε στο Twitter: «Περίπου 7-8 εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο και την περιοχή του Κιέβου νωρίς τη Δευτέρα. Η αιτία των εκρήξεων είναι προς το παρόν άγνωστη».

Ο κυβερνήτης του Κιέβου ανακοίνωσε ότι ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από την επίθεση, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν καταστροφές στις υποδομές: Κάτοικοι της περιοχής του Κιέβου! Λόγω των μαζικών βομβαρδισμών στην περιοχή, υπάρχουν ζημιές στις ενεργειακές υποδομές. Μέρος της περιοχής του Κιέβου παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Προετοιμαστείτε για μακροχρόνιες διακοπές ρεύματος. Υπάρχει επίσης η καταστροφή ιδιωτικών κτιρίων. Προτρέπω όλους όσους δεν αφορά η διακοπή ρεύματος να χρησιμοποιούν με φειδώ το ηλεκτρικό ρεύμα. Προς το παρόν υπάρχει ένα θύμα, διευκρινίζουμε τις πληροφορίες. Υπάρχει επίσης η καταστροφή ιδιωτικών κτιρίων. Προτρέπω όλους όσους δεν αφορά η διακοπή ρεύματος να χρησιμοποιούν με φειδώ το ηλεκτρικό ρεύμα».

Ο Βιτάλι Κλίτσκο, δήμαρχος του Κιέβου, ενημέρωσε για την κατάσταση της ηλεκτροδότησης στην πρωτεύουσα της χώρας μετά από μια σειρά επιθέσεων από τη Ρωσία σήμερα το πρωί. Έκανε ανάρτηση στο Telegram για να ενημερώσει τους κατοίκους:

Οι μηχανικοί ενέργειας εργάζονται για την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας μετά από ζημιά σε μια ενεργειακή εγκατάσταση που τροφοδοτεί περίπου 350.000 διαμερίσματα στο Κίεβο. Οι ειδικοί, μαζί με άλλες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τις αρχές κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση το συντομότερο δυνατό.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Μπρίτζετ Α. Μπρινκ, επιβεβαίωσε ότι η ίδια και το προσωπικό της βρίσκονται σε καταφύγιο, γράφοντας στο Twitter: «Όπως εκατομμύρια Ουκρανοί, η ομάδα μας βρίσκει και πάλι καταφύγιο καθώς η Ρωσία συνεχίζει τα ανάλγητα και βάρβαρα πυραυλικά πλήγματα κατά του λαού της Ουκρανίας σε μια προσπάθεια να αφήσει τη χώρα κρύα και σκοτεινή καθώς πλησιάζει ο χειμώνας».

Δώδεκα πλοία εξαγωγής σιτηρών αναχώρησαν από την Ουκρανία

Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό ότι δώδεκα πλοία εξαγωγής σιτηρών αναχώρησαν σήμερα από την Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία αποσύρθηκε από τη συμφωνία για τα σιτηρά που μεσολάβησε μεταξύ Τουρκίας και ΟΗΕ, σύμφωνα με τον υπουργό υποδομών της Ουκρανίας. Ο Oleksandr Kubrakov έγραψε στο twitter:

«Σήμερα αναχώρησαν 12 πλοία από τα ουκρανικά λιμάνια. Οι αντιπροσωπείες του ΟΗΕ και της Τουρκίας παρέχουν δέκα ομάδες επιθεώρησης για την επιθεώρηση 40 πλοίων με στόχο την εκπλήρωση της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας. Αυτό το σχέδιο επιθεώρησης έχει γίνει αποδεκτό από την ουκρανική αντιπροσωπεία. Η ρωσική αντιπροσωπεία έχει ενημερωθεί».

πόλεμοςειδήσεις τώραεκρήξειςΚίεβο