Κόσμος|31.10.2022 22:10

Πώς είναι το «φάντασμα» ενός σουπερνόβα; Η εντυπωσιακή φωτογραφία από το διάστημα μετά την έκρηξη ενός γιγάντιου άστρου

Newsroom

Στη δημοσιότητα δόθηκε, από τους αστρονόμους του Ευρωπαϊκού Νοτίου Παρατηρητηρίου η εντυπωσιακή φωτογραφία από την έκρηξη ενός σουπερνόβα.

Το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Παρατηρητηρίου απαθανάτισε το «φάντασμα» ενός τεράστιου άστρου – δηλαδή, τα απομεινάρια του διαστημικού σώματος, το οποίο ολοκλήρωσε, πριν από περίπου 11.000 χρόνια, τον κύκλο ζωής του, με μία ισχυρή έκρηξη.

Μόλις 800 έτη φωτός από τη Γη

Το εκρηκτικό τέλος των άστρων με πολύ μεγάλη μάζα παίρνει συχνά αυτή τη μορφή – τα πανίσχυρα ωστικά κύματα που προκαλούν οι εκρήξεις διαπερνούν τα γύρω αέρια, τα συμπιέζουν, απελευθερώνουν ενέργεια που τα θερμαίνει και τα κάνει πολύ φωτεινά. Στη νέα φωτογραφία των 554 εκατομμυρίων πίξελ που το σουπερνόβα Ιστίο, στον ομώνυμο νότιο αστερισμό, αυτό αποτυπώνεται ακόμη και τόσο καιρό μετά την έκρηξη.

Πρόκειται για έναν από τους πιο κοντινούς σουπερνόβα στη Γη, αφού απέχει μόλις 800 έτη φωτός. Μετά την έκρηξη, αυτό που απέμεινε από το άστρο είναι μία σφαίρα τεράστιας πυκνότητας, ένα άστρο νετρονίων (πάλσαρ), το οποίο περιστρέφεται, με απίστευτη ταχύτητα, που φτάνει τις 10 φορές το δευτερόλεπτο, γύρω από τον άξονά του.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραάστροέκρηξηδιάστημασουπερνόβα