Κόσμος|31.10.2022 22:44

Επισιτιστική κρίση: Τι σηματοδοτεί η αποχώρηση της Μόσχας από τη συμφωνία για τα σιτηρά - Θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας η Ελλάδα;

Newsroom

Συναγερμός έχει σημάνει σε παγκόσμιο επίπεδο για την επισιτιστική ασφάλεια, μετά την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών. Η απόφαση της Μόσχας πυροδότησε αύξηση στις τιμές των σιτηρών και αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για τις παγκόσμιες προμήθειες. 

«Η κατάσταση θα χειροτερέψει παρά θα βελτιωθεί»

Όπως εξήγησε ο Αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής, Θεόδωρος Τσακίρης, μιλώντας στο OPEN, «Οι χώρες αυτές οι δύο μαζί η Ρωσία και η Ουκρανία, είναι περίπου το 40% για  ορισμένες χώρες και μεγάλες χώρες όπως η Αίγυπτος για παράδειγμα, της επισιτιστικής τους αλυσίδας. Η κατάσταση θα χειροτερέψει παρά θα βελτιωθεί». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας, αντίθετα αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε νέο γύρο ανατιμήσεων στα τρόφιμα στην ελληνική αγορά.

Ανατιμήσεις στο ψωμί, τα ζυμαρικά, ακόμα και το κρέας

Ειδικοί της αγοράς τροφίμων εκτιμούν πως αν συνεχίσουν οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των σιτηρών, θα δούμε ανατιμήσεις στο ψωμί, στα ζυμαρικά ακόμα και στο κρέας λόγω αύξησης των ζωοτροφών όπως το καλαμπόκι.  «Αν αύριο οι μύλοι υπογράψουν συμβόλαια με τις αυξημένες χρηματιστηριακές τιμές, αυτό σε μια εβδομάδα θα έρθει στην κατανάλωση», εξηγεί ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος.

Λίγες ώρες μετά την απόφαση της Ρωσίας, τα σιτηρά αυξήθηκαν κατά 6% και το καλαμπόκι 2% στις χρηματιστηριακές αγορές, σε μια περίοδο που η αγορά είχε μπει σε τροχιά ομαλοποίησης μετά το ράλι που προηγήθηκε. Στις 2 Φεβρουαρίου οι τιμές των σιτηρών ήταν 282 ευρώ τον τόνο. Μετά τη ρωσική εισβολή οι τιμές εκτινάχθηκαν σε 468 και 478 ευρώ ο τόνος στις 7 Μαρτίου και 17 Μαΐου αντίστοιχα. Η συμφωνία για τις εξαγωγές έριξε στα 275 ευρώ τον τόνο τον Αύγουστο, ενώ μετά την απόσυρση της Ρωσίας αυξήθηκε στα 330 ευρώ ο τόνος.  

Ο ΟΗΕ, η Τουρκία και η Ουκρανία άσκησαν πίεση για να συνεχισθούν οι εξαγωγές και συμφώνησαν σε ένα μεταβατικό σχέδιο, ώστε  να πλεύσουν σήμερα μέσω των διαδρόμων στη Μαύρη Θάλασσα 16 πλοία, παρά την απόσυρση της Ρωσίας. Ο Επικεφαλής Οικονομολόγος του FAO, Μάξιμο Τορέρο, σημείωσε μιλώντας στο CNBC ότι «Το πιο σημαντικό πράγμα, είναι η νέα σοδειά που προέρχεται από την Ουκρανία και πόσο θα επιβραδυνθεί η διαδικασία (σ.σ. μεταφοράς της)». Η απόφαση της Ρωσίας αναμένεται να φουσκώσει και τις τιμές των φυτικών ελαίων καθώς θέτει σε κίνδυνο τις εξαγωγές ηλιέλαιου σε βασικούς προορισμούς.

ΕΕ: Τη Μόσχα κατηγορεί ο Μπορέλ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την αναστολή από την πλευρά της Ρωσίας της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά και προτρέπει τη Μόσχα να ανακαλέσει την απόφασή της, επισημαίνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του εκ μέρους της ΕΕ, ο ύπατος εκπρόσωπος τονίζει ότι η αδικαιολόγητη απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στην Πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών εμποδίζει την εξαγωγή των τόσο αναγκαίων σιτηρών για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Υπογραμμίζει επίσης ότι η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας που έχει προκαλέσει από τον απρόκλητο και αδικαιολόγητο επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας και τον αποκλεισμό των ουκρανικών θαλάσσιων λιμανιών.

Από την αρχή του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Ρωσία χρησιμοποιεί ως όπλο τα τρόφιμα και την πείνα. Οι σκόπιμες ενέργειες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής αποθεμάτων, της διακοπής της παραγωγής και της επιβολής περιορισμών στις ποσοστώσεις στις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων, έχουν επιδεινώσει την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας, σημειώνει ο κ. Μπορέλ.

Τέλος, αναφέρει ότι η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά την έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για παράταση της πρωτοβουλίας πέρα από την τρέχουσα περίοδο που λήγει τον Νοέμβριο, ενώ η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στην παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας και θα υποστηρίζουν την έγκαιρη και σταθερή παράδοση ουκρανικών γεωργικών προϊόντων στις παγκόσμιες αγορές αναφέρεται.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ακρίβειαΡωσίατρόφιμαανατιμήσειςΟυκρανίαειδήσεις τώρασιτάριπόλεμος