Κόσμος|02.11.2022 18:37

Συγκλονιστική ιστορία: Η 4χρονη που ταξίδεψε μόνη της από την Τυνησία σε ένα σκάφος με 70 μετανάστες

Newsroom

Ένα 4χρονο κοριτσάκι που χωρίστηκε από τους γονείς του την ώρα που προσπαθούσαν να επιβιβαστούν σε πλοίο μεταναστών από την Τυνησία με κατεύθυνση την Ιταλία, ταξίδεψε μόνο του στη Μεσόγειο.

Το παιδί, που αναφέρεται ως Λίντα από τις ιταλικές αρχές, αποβιβάστηκε στο νησί Λαμπεντούζα στις 17 Οκτωβρίου μετά από 26 ώρες στη θάλασσα σε ένα ξύλινο σκάφος που μετέφερε άλλους 70 αιτούντες άσυλο από την Τυνησία.

Όπως αναφέρει o βρετανικός Guardian, οι αρχές της Τυνησίας προσπαθούν να την επαναπατρίσουν, ενώ στους γονείς της έχει επιβληθεί ταξιδιωτική απαγόρευση και κατηγορούνται για εγκατάλειψη ανηλίκου.

«Η Λίντα είναι καλά και βρίσκεται σε ένα κοινοτικό κέντρο για παιδιά στο Παλέρμο», δήλωσε ο Μαχντί Καρμπάι, ένας από τους τρεις Τυνήσιους βουλευτές που βρίσκονται στην Ιταλία. «Ρωτάει συνεχώς για τους γονείς της και πότε θα μπορέσει να τους ξαναδεί», σημείωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Οι γονείς της βρίσκονται στην Τυνησία και οι Αρχές της χώρας τους επέβαλαν ταξιδιωτική απαγόρευση. Θέλουν να την επαναπατρίσουν, ωστόσο οι διαδικασίες δεν είναι τόσο εύκολες, καθώς το κορίτσι βρίσκεται υπό τη νομική προστασία τοπικού κηδεμόνα».

Το κοριτσάκι ακόμα δεν έχει συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει έχει υποστεί συναισθηματικό σοκ, σημειώνει ο βουλευτής. 

Η διεθνής ΜΚΟ Save the Children παρέχει στήριξη στη μικρή Λίντα. «Παίζει με άλλα παιδιά και μια ομάδα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης τη βοηθά να απελευθερώσει τους φόβους και την πίεση που νιώθει», δήλωσε η Τζοβάνα Ντε Μπενεντέτο, εκπρόσωπος της Save the Children.

«Φροντίζουμε για την ευημερία της», τονίζει.

Πώς έγινε το ατύχημα και επιβιβάστηκε μόνη της στο σκάφος

Η Λίντα και η οικογένειά της κατάγονται από την πόλη Σαγιάντα, 162 χιλιόμετρα νότια της Τύνιδας.

Λόγω της τρέχουσας πολιτικής κρίσης και της έλλειψης τροφίμων στην Τυνησία, ο πατέρας της, πλανόδιος πωλητής φαγητού, δεν μπορεί να βγάλει τα προς το ζην και έτσι αποφάσισε να φύγει από την χώρα μαζί με την οικογένειά του.

Η αδελφή της Λίντα, η οποία είναι 7 ετών, πάσχει από καρδιοπάθεια και χρειάζεται συνεχή ιατρική βοήθεια. Οι γονείς της ήλπιζαν ότι στην Ευρώπη το παιδί θα μπορούσε να λάβει την απαραίτητη φροντίδα και πριν φύγουν είχαν ετοιμάσει έναν φάκελο με τα ιατρικά της αρχεία.

Στις 16 Οκτωβρίου, καθώς ο πατέρας της Λίντα την κρατούσε στην αγκαλιά του, άκουσε ξαφνικά τη γυναίκα του να ουρλιάζει. Η γυναίκα, η οποία συνόδευε την άλλη τους κόρη, είχε μπει στο νερό μεταφέροντας κάποιες αποσκευές και φοβήθηκε ότι θα πνιγόταν πριν φτάσει στο πλοίο.

«Κάποια στιγμή ο πατέρας της Λίντα έπρεπε να κάνει πίσω για να βοηθήσει την υπόλοιπη οικογένεια και έτσι έβαλε τη Λίντα στο σκάφος», περιέγραψε ο Καρμπάι, ο οποίος εργάστηκε ως πολιτιστικός διαμεσολαβητής στη Λαμπεντούζα το 2011. Ο ίδιος έμαθε τις λεπτομέρειες από ένα από τα μέλη της οικογένειας της Λίντα αφού το σκάφος έφυγε από την Τυνησία.

«Τότε, ο οδηγός του σκάφους είδε μεγάλους προβολείς ενός φορτηγού και νόμισε ότι ήταν η αστυνομία, οπότε έβαλε μπροστά τη μηχανή και ξεκίνησε, αφήνοντας πίσω την οικογένεια της Λίντα», σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι γονείς της Λίντα αρνήθηκαν να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης. Κατηγορούνται για εγκατάλειψη ανηλίκου, ενώ θα μπορούσαν να κατηγορηθούν και για εμπορία ανθρώπων. Αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την είδηση της άφιξης του κοριτσιού στη Λαμπεντούζα.

Το υπουργείο Οικογένειας, Γυναικών, Παιδιών και Ηλικιωμένων της Τυνησίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με τις προξενικές υπηρεσίες για τον επαναπατρισμό του παιδιού και ότι διπλωματική αντιπροσωπεία της Τυνησίας αναμένεται να συναντηθεί με τον δικαστή του δικαστηρίου ανηλίκων στο Παλέρμο.

Σημειώνεται πως η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση στην Ιταλία με επικεφαλής την ακροδεξιά πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, έχει υποσχεθεί τη λήψη σκληρών μέτρων για να εμποδίσει την άφιξη αιτούντων άσυλο από τη βόρεια Αφρική.

Οι Βορειοαφρικανοί θεωρούνται συχνά οικονομικοί μετανάστες και επαναπατρίζονται από τις ευρωπαϊκές αρχές που, παρά την πολιτική αστάθεια και τη φτώχεια στις χώρες τους, δεν τους θεωρούν άξιους υποψηφίους για διεθνή προστασία, σημειώνει ο Guardian.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

μετανάστεςΙταλίαπρόσφυγεςΤυνησίαειδήσεις τώρα