Κόσμος|02.11.2022 15:12

Αποκάλυψη «βόμβα» από New York Times: Οι Ρώσοι συζήτησαν πιθανή χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία!

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Ρώσοι στρατιώτες / Associated Press
Ρώσοι στρατιώτες / Associated Press
Ρώσοι στρατιώτες / Associated Press

Ανώτεροι Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες είχαν πρόσφατα συνομιλίες για να συζητήσουν πότε και πώς η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία, σύμφωνα με πολλούς ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους, όπως μεταδίδουν οι New York Times.

Απογοήτευση

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν συμμετείχε στις συνομιλίες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με φόντο την εντεινόμενη πυρηνική ρητορική της Ρωσίας και τις αποτυχίες στα πεδία των μαχών, διευκρινίζουν οι NYT.

Όμως το γεγονός ότι ανώτεροι Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες έκαναν έστω και τις συζητήσεις αυτές ανησύχησε την κυβέρνηση Μπάιντεν, διότι έδειξε πόσο απογοητευμένοι ήταν οι Ρώσοι στρατηγοί για τις αποτυχίες τους στο πεδίο και υποδηλώνει ότι οι συγκαλυμμένες απειλές του κ. Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων μπορεί να μην είναι απλώς λόγια.

Παρόλα αυτά, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είχαν δει καμία απόδειξη ότι οι Ρώσοι μετακινούσαν πυρηνικά όπλα στη θέση τους ή έπαιρναν άλλα τακτικά μέτρα για να προετοιμαστούν για ένα χτύπημα. Οι πληροφορίες σχετικά με τις συνομιλίες κυκλοφόρησαν στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης στα μέσα Οκτωβρίου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν θα περιέγραφαν τα σενάρια που εξέταζαν οι στρατιωτικοί ηγέτες για τη χρήση πυρηνικού όπλου. Ωστόσο, ο William J. Burns, ο διευθυντής της CIA, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η "πιθανή απελπισία" του κ. Πούτιν να αποσπάσει μια νίκη στην Ουκρανία και οι οπισθοδρομήσεις στον πόλεμο θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Ρωσία στη χρήση τακτικού πυρηνικού.

Ο John F. Kirby, αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, αρνήθηκε να σχολιάσει «τις λεπτομέρειες αυτής της αναφοράς». «Ήμασταν ξεκάθαροι από την αρχή ότι τα σχόλια της Ρωσίας σχετικά με την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων είναι βαθιά ανησυχητικά και τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας», δήλωσε και συνέχισε «Συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε όσο καλύτερα μπορούμε και δεν βλέπουμε ενδείξεις ότι η Ρωσία κάνει προετοιμασίες για μια τέτοια χρήση».

Τεράστιο στοκ πυρηνικών

Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι η Ρωσία διαθέτει ένα απόθεμα έως και 2.000 τακτικών πυρηνικών όπλων, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται στα πεδία των μαχών για να εξουδετερώνουν τις συμβατικές δυνάμεις. Κανένα τακτικό πυρηνικό όπλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε μάχη, αλλά ένα τέτοιο όπλο θα μπορούσε να αναπτυχθεί με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων με πύραυλο ή βλήμα πυροβολικού.

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα έχουν μικρότερη απόδοση και προορίζονται για χρήση σε μικρότερες αποστάσεις από τις πολεμικές κεφαλές που φέρουν οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η χρήση πυρηνικού όπλου -για πρώτη φορά μετά από 75 και πλέον χρόνια- θα άλλαζε ριζικά τη μορφή του πολέμουαζε. Αν και η καταστροφή που θα προέκυπτε θα εξαρτιόταν από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους του όπλου και των ανέμων, ακόμη και μια μικρή πυρηνική έκρηξη θα μπορούσε να προκαλέσει χιλιάδες θανάτους και να καταστήσει τμήματα της Ουκρανίας ακατοίκητα.

Ο κ. Πούτιν έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για το αν θα χρησιμοποιήσει μια τακτική συσκευή και θα λάβει την απόφαση να αναπτύξει μια τέτοια συσκευή ανεξάρτητα από τις απόψεις των στρατηγών του.

Ενώ ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης παραμένει ανησυχητικά υψηλός, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν και σύμμαχοι των ΗΠΑ λένε επίσης ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ δυτικών και Ρώσων αξιωματούχων στα τέλη του περασμένου μήνα συνέβαλαν στην άμβλυνση ορισμένων πυρηνικών εντάσεων. Μια ομιλία του κ. Πούτιν την περασμένη Πέμπτη στην οποία αρνήθηκε ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία μείωσε περαιτέρω τη θερμοκρασία, σύμφωνα με ορισμένους από τους αξιωματούχους.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η ομιλία θεωρήθηκε από τους συμμάχους ως μέρος του τακτικού μοτίβου του κ. Πούτιν να πυροδοτεί τις εντάσεις, να παρακολουθεί την αντίδραση της Δύσης και του ίδιου του κοινού του και στη συνέχεια να λαμβάνει μέτρα για να ηρεμήσει την κατάσταση.

Η Ρωσία διεξήγαγε μια ετήσια στρατιωτική άσκηση την περασμένη εβδομάδα δοκιμάζοντας πυραύλους με πυρηνικές δυνατότητες. Ο κ. Όστιν δήλωσε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι οι ασκήσεις ήταν «κάποιο είδος δραστηριότητας κάλυψης» για τη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου εναντίον της Ουκρανίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πυρηνικά όπλαΟυκρανίαειδήσεις τώραΡωσίαNew York Times