Κόσμος|02.11.2022 18:11

O βασιλιάς «Μπίμπι» είναι εδώ: Πώς το μεγαθήριο της πολιτικής σκηνής του Ισραήλ και των σκανδάλων καταφέρνει να επιβιώνει

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Πηγή: AP Photo
Πηγή: AP Photo
Πηγή: AP Photo
Πηγή: AP Photo
Πηγή: AP Photo
Πηγή: AP Photo

Μπορεί ο Μπενιαμίν Νετανιάχου να έχασε το αξίωμά του το περασμένο καλοκαίρι λόγω σκανδάλων, ωστόσο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μάλλον έκανε ένα σύντομο διάλειμμα στην μακρά πολιτική του καριέρα.

Με το 80% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί σήμερα, Τετάρτη και τα επίσημα αποτελέσματα να αναμένονται την επόμενη εβδομάδα, ο Νετανιάχου εμφανίζεται ως ο πιθανότερος υποψήφιος για τον σχηματισμό νέα κυβέρνησης στο Ισραήλ.

Μικρότερα αριστερά κόμματα μπορεί να ξεπεράσουν το εκλογικό όριο, εξαλείφοντας το προβάδισμα του δεξιού θρησκευτικού μπλοκ στον δρόμο για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας στην Κνεσέτ, την ισραηλινή εθνική αντιπροσωπεία.

Ωστόσο, ακόμα και αν χάσει την πλειοψηφία των εδρών (χρειάζεται 65 από τις 120), δεν θα μείνει και πάλι εκτός της διεκδίκησης. Οι συζητήσεις για τη δημιουργία συνασπισμού μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες και αν αποτύχουν και πάλι θα προκηρυχτούν εκλογές.

Αρνείται τις κατηγορίες

Η πολιτική κρίση των τελευταίων τεσσάρων ετών στο Ισραήλ προκλήθηκε από κατηγορίες για δωροδοκία, διαφθορά, απάτη και απιστία σε βάρος του Νετανιάχου, του οποίου η τελευταία θητεία ως πρωθυπουργού διήρκεσε 12 χρόνια. Ο ίδιος έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες στην εν εξελίξει δίκη του για διαφθορά, αλλά η υπόθεση έχει πολώσει την ισραηλινή κοινωνία.

Για τους ένθερμους υποστηρικτές του, ο «βασιλιάς Μπίμπι» είναι ένας ισχυρός ηγέτης που έχει αποδείξει την αξία του και διώκεται άδικα από ένα «προκατειλημμένο κατεστημένο».

Για τους επικριτές του, ο διασυρμός του δικαστικού συστήματος έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στους δημόσιους θεσμούς και το κράτος δικαίου, ανοίγοντας το δρόμο για την άνοδο του νέου ακροδεξιού συμμάχου του, του Θρησκευτικού Σιωνιστικού Κόμματος, το οποίο διπλασίασε τον αριθμό των εδρών του.

Από όλο το πολιτικό φάσμα ήλπιζαν ότι ο 73χρονος Νετανιάχου θα σταματούσε για το καλό της χώρας, αλλά δεν ήταν ποτέ σίγουρο πως θα παρέδιδε έτσι τα ηνία.

Όπως αναφέρει o βρετανικός Guardian, η πιθανή επιτυχία του Νετανιάχου οφείλεται κυρίως στους Θρησκευτικούς Σιωνιστές, τρία ακραία εξτρεμιστικά κόμματα που έπεισε να συγχωνευθούν σε ένα ψηφοδέλτιο πριν από τις εκλογές του 2021. Με αυτόν τον τρόπο, άνοιξε το κουτί της Πανδώρας.

Αυτή τη φορά, οι ριζοσπαστικές ιδέες του - για την αποπομπή των «άπιστων» Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ και την προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης- έχουν γίνει δεκτές με ενθουσιασμό από ένα όλο και πιο δεξιό ισραηλινό κοινό.

Ο πρώην πρωθυπουργός επιμένει επίσης ότι δεν έχει καμία σχέση με το γεγονός ότι ο νέος σύμμαχός του έχει προτείνει σαρωτικές αλλαγές στον ποινικό κώδικα που θα βοηθούσαν να ακυρωθεί η δίκη του.

«Κατά τις δύο προηγούμενες θητείες του στην εξουσία, ο Μπίμπι προτιμούσε να σχηματίζει συνασπισμούς με κεντρώα ή κεντροαριστερά κόμματα, αλλά έχει κάνει πάρα πολλούς εχθρούς και έχει αθετήσει πάρα πολλές υποσχέσεις για να ξανασυμβεί αυτό τώρα», δήλωσε ο Εράν Αμσαλέμ, επίκουρος καθηγητής επικοινωνίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

«Έχει κολλήσει με την ακροδεξιά, είτε του αρέσει είτε όχι», σημειώνει ο ίδιος.

Τι δείχνουν τα exit polls

Τα exit polls και οι προβλέψεις ισραηλινών τηλεοπτικών δικτύων πιστώνουν στο Λικούντ, την παράταξη του Νετανιάχου την πρώτη θέση και περίπου τριάντα έδρες, μπροστά από το Γες Ατίντ («Υπάρχει μέλλον») του Γιαΐρ  Λαπίντ, που αναμένεται να καταλάβει κάπου είκοσι τέσσερις.

Παράλληλα, η παράταξη «Θρησκευτικός Σιωνισμός» οδεύει να διπλασιάσει την ισχύ της, εκλέγοντας 14 βουλευτές, ενώ καλές επιδόσεις αναμένεται να σημειώσουν επίσης μικρά κόμματα των υπερορθόδοξων Εβραίων.

Άρα ο κ. Νετανιάχου οδεύει έτσι να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στην Κνέσετ, συνυπολογιζομένων των βουλευτών θρησκευτικών κομμάτων και της άκρας δεξιάς.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


εκλογέςΙσραήλΜπένιαμιν Νετανιάχουειδήσεις τώρα