Κόσμος|04.11.2022 15:00

Ερντογάν: Στόχος να δημιουργηθούν 3 πυρηνικοί σταθμοί - «Δεν είμαστε τα άγρια χόρτα της Δύσης»

Μαρία Ζαχαράκη

Στην ενεργειακή πολιτική στρέφει όλο και πιο συχνά τελευταία τη ρητορική του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως ένα νέο πεδίο ανάληψης πρωτοβουλιών και ευκαιρίας μεσολάβησης. Σε ομιλία του σήμερα σε Τούρκους επιχειρηματίες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και πάλι στην πρόταση Πούτιν όπως η Τουρκία καταστεί ενεργειακός κόμβος, ενώ στη συνέχεια επανέλαβε ότι η Τουρκία προσανατολίζεται στην κατασκευή συνολικά 3 πυρηνικών σταθμών.

«Πρώτα ο Αλλάχ, οι μονάδες του πυρηνικού μας σταθμού Άκουγιου θα τεθούν σε λειτουργία και με την άδεια του Αλλάχ θα λύσουμε πλήρως το πρόβλημα της ηλεκτρικής ενέργειας. Στη συνέχεια, η Σινώπη θα είναι το δεύτερο στάδιο της πυρηνικής μας ενέργειας. Το υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων συνεχίζει να εργάζεται και για τον τρίτο σταθμό», εξήγγειλε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν καταφέρθηκε και πάλι σήμερα όμως τόσο εναντίον της Δύσης όσο και του μουσουλμανικού κόσμου.

Χρησιμοποιώντας αλληγορική γλώσσα, υποστήριξε ότι «τη νοοτροπία που ορίζει την Ευρώπη ως κήπο και τον υπόλοιπο κόσμο ως άγρια χόρτα, εμείς δεν την δεχόμαστε», ενώ προανήγγειλε ότι στη σύνοδο κορυφής των πλουσιότερων χωρών του κόσμου G20 αυτό το μήνα θα συναντηθεί «πρώτα ο Αλλάχ» με τους ηγέτες τους Δύσης και θα συζητήσει διάφορα ζητήματα.

«Στην τηλεφωνική μου συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, χθες το βράδυ, του είπα: ‘Ας το θέσουμε αυτό το θέμα στη G-20, τι θα κάνουμε στον κόσμο. Ειδικά στη σύνοδο κορυφής των G-20. Με αυτόν τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αναπτύξαμε διάδρομο σιτηρών και λιπασμάτων μόνο  για τις ανεπτυγμένες χώρες; Ή θα τα στείλουμε και στις φτωχές και υπανάπτυκτες χώρες;’», τον ρώτησε, ενώ, αναφερόμενος στη συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για το θέμα αυτό, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι: «Ο κ. Πούτιν στη τηλεφωνική επικοινωνία  μου μαζί του προχθές μου είπε, "ας στείλουμε  το σιτάρι στο Τζιμπουτί, στη Σομαλία και στο Σουδάν δωρεάν". Συμφωνήσαμε. Και είπαμε να το δούμε αυτό το θέμα στη συνάντηση των G-20».

Παράλληλα και μετά την αρνητική ως προς την Τουρκία σύνοδο στην Αλγερία του Αραβικού Συνδέσμου, όπου καταδικάστηκε η πολιτική της παρέμβασης της Άγκυρας στις εσωτερικές υποθέσεις πολλών μουσουλμανικών χωρών, όπως η Λιβύη και η Συρία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη δυσφορία του και προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής, λέγοντας ότι «μερικοί από τους αδελφούς μας έχουν μείνει κωφοί στις κραυγές των καταπιεσμένων και των κατατρεγμένων». 

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ενέργειαΡωσίαΤουρκίαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν