Κόσμος|04.11.2022 19:09

Kharnak: Δραματικές εικόνες από το χωριό που «αργοπεθαίνει» λόγω κλιματικής αλλαγής - Εκατοντάδες αφήνουν τα σπίτια τους

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Για δεκαετίες, ο Konchok Dorjey έκτρεφε κατσίκες - κασμίρ στο άνυδρο και άδενδρο χωριό Kharnak στην περιοχή Ladakh της Ινδίας, μία ψυχρή έρημο που συνορεύει με την Κίνα και το Πακιστάν. Αλλά πριν από μια δεκαετία, ο 45χρονος νομάς εγκατέλειψε την κτηνοτροφική ζωή αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένειά του. Πούλησε τα ζώα του και μετανάστευσε σε έναν αστικό οικισμό στα περίχωρα μιας πόλης που ονομάζεται Leh.

Ο Dorjey ζει τώρα με τη σύζυγό του, τις δύο κόρες και τον έναν γιο του στο Kharnakling, όπου έχουν επίσης εγκατασταθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες δεκάδες άλλες οικογένειες νομάδων από το χωριό του.

«Ήταν μια δύσκολη απόφαση», δήλωσε πρόσφατα ο Dorjey, «αλλά δεν είχα πολλές επιλογές».

Οι λόγοι που εκατοντάδες αφήνουν τα σπίτια τους

Καθώς αυτή η περιοχή της Ασίας είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, οι μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες έχουν ήδη αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων λόγω πλημμυρών, κατολισθήσεων και ξηρασίας στο Ladakh, που στο παρελθόν αποτελούσε σημαντικό τμήμα της περίφημης εμπορικής διαδρομής του Δρόμου του Μεταξιού.

Η συχνή απώλεια ζώων λόγω ασθενειών, η έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης, οι συνοριακές συγκρούσεις και η συρρίκνωση των βοσκοτόπων -που επιδεινώνεται από τις ακραίες κλιματικές αλλαγές- έχουν αναγκάσει εκατοντάδες ανθρώπους να μεταναστεύσουν.

Ο Dorjey επεσήμανε ότι το χωριό που ζούσε κάποτε τα τελευταία χρόνια είχε λάβει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι αρμόδιες Αρχές έχτισαν κάποιες προκατασκευασμένες καλύβες για τους νομάδες και βελτίωσαν τις εγκαταστάσεις ζωοτροφών. Αλλά είπε ότι ήταν επιφυλακτικός από την εμπειρία του ότι τέτοιες εγκαταστάσεις θα σταματούσαν τη μετανάστευση.

Κίνδυνος εκατομμύρια άνθρωποι να μείνουν χωρίς νερό

Το Ladakh «φιλοξενεί» χιλιάδες παγετώνες, συμπεριλαμβανομένου του παγετώνα Σιατσέν, που είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος εκτός της πολικής περιοχής. Ωστόσο, οι παγετώνες υποχωρούν με ανησυχητικό ρυθμό, απειλώντας την υδροδότηση εκατομμυρίων ανθρώπων, όπως γράφει το Associated Press.

Τα τελευταία χρόνια, οι αλλαγές στο έδαφος είναι οπτικά έντονες.

Υπάρχουν κάποια φρούτα και λαχανικά, όπως το μήλο και το μπρόκολο, που καλλιεργούνται πλέον στην περιοχή λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Πριν από περίπου μιάμιση δεκαετία τέτοιες καλλιέργειες ήταν ανήκουστο φαινόμενο.

Ο Dorjey δήλωσε ότι ορισμένα μέρη στην περιοχή «εξακολουθούν να έχουν τακτικές χιονοπτώσεις, αλλά λιώνουν γρήγορα».

Η φυγή σχεδόν 100 νομαδικών οικογενειών από το χωριό έχει μειώσει τον πληθυσμό του σε μόλις 17 οικογένειες που εκτρέφουν περίπου 8.000 ζώα. Ενώ η επισιτιστική ασφάλεια, η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση βρίσκονται στο επίκεντρο της μετανάστευσής τους, η επιδείνωση των κλιματικών συνθηκών επιδείνωσε την κατάσταση και «ενίσχυσε» τους λόγους για να φύγουν.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

κλιματική αλλαγήκαταστροφή περιβάλλοντοςπεριβάλλονΙνδίακατολισθήσειςειδήσεις τώρα