Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Κερδίζουν έδαφος οι Ρεπουμπλικανοί, προσπαθεί να πείσει τους Αμερικανούς ο Μπάιντεν - Οι πολιτείες «κλειδιά» θα κρίνουν το αποτέλεσμα
NewsroomΟ Τζο Μπάιντεν δίνει μάχη για να αποτρέψει μια ενδεχόμενη ήττα του στις ενδιάμεσες εκλογές που διεξάγονται αύριο, Τρίτη 8 Νοεμβρίου, την ώρα που οι Ρεπουμπλικάνοι δείχνουν έτοιμοι να σημειώσουν μεγάλα κέρδη στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μαζί με τον Μπαράκ Ομπάμα, διασχίζει την Αμερική σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει τους ψηφοφόρους ότι μια νίκη των Δημοκρατικών είναι κρίσιμη όχι μόνο για τη νομοθετική του ατζέντα \ αλλά και για τη διατήρηση της αμερικανικής δημοκρατίας.
Όμως η δυναμική φαίνεται να είναι με τους Ρεπουμπλικάνους που εκμεταλλεύονται την απογοήτευση του κόσμου για τον πληθωρισμό και τους φόβους για την εγκληματικότητα και την παράνομη μετανάστευση.
Οι εκλογικές προβλέψεις και οι δημοσκοπήσεις λένε ότι είναι πολύ πιθανό το κόμμα του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και να έχει επίσης πιθανότητες να πάρει τον έλεγχο της Γερουσίας.
Έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία σε υψηλούς τόνους, στην οποία έδωσαν την έμφαση στον πληθωρισμό, οι Ρεπουμπλικάνοι είναι ολοένα πιο πεισμένοι για τις πιθανότητές τους να στερήσουν από τον Δημοκρατικό πρόεδρο τις πλειοψηφίες του στα δυο σώματα του Κογκρέσου.
«Αν θέλετε να βάλετε τέλος στην καταστροφή της χώρας μας και να σώσετε το αμερικανικό όνειρο τότε την Τρίτη, πρέπει να ψηφίσετε τους Ρεπουμπλικάνους για να δημιουργηθεί τεράστιο κύμα» κόκκινου χρώματος, αυτού της παράταξης της αμερικανικής δεξιάς, είπε ο Ντόναλντ Τραμπ το Σαββατοκύριακο.
«Επιλογή»
Δυο χρόνια πριν από τις προεδρικές, αυτές οι εκλογές χαρακτηρίζονται γενικά δημοψήφισμα για τον νυν ένοικο του Λευκού Οίκου. Γενικά, το κόμμα του προέδρου σπάνια γλιτώνει από την ψήφο τιμωρίας σε αυτές τις αναμετρήσεις.
Ο Τζο Μπάιντεν δεν σταματά να τονίζει πως αυτές οι εκλογές δίνουν «μια επιλογή» στους Αμερικανούς: καλούνται να αποφασίσουν για το δικαίωμα στην άμβλωση και το μέλλον της δημοκρατίας στην Αμερική, επιμένει, την ώρα που ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι απειλούν να μην αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα σε περίπτωση που ηττηθούν.
Απόψε, ο Δημοκρατικός ηγέτης θα μιλήσει στο Μέριλαντ, πολιτεία που γειτονεύει με την πρωτεύουσα Ουάσιγκτον.
Μερικές ώρες μόλις πριν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα, ο μεγάλος αντίπαλός του Ντόναλντ Τραμπ θα βρίσκεται στην κρίσιμης σημασίας Οχάιο, όπου ένα από τα πουλέν του, ο Τζ. Ντ. Βανς, φέρεται να έχει μικρό προβάδισμα, κατά τις δημοσκοπήσεις.
Ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος έχει ριχτεί ολόψυχα στην εκστρατεία, καθώς έχει πλήρη συνείδηση του γεγονότος ότι ενδεχόμενη νίκη των υποψηφίων του κόμματός του θα του προσφέρει το ιδανικό εφαλτήριο για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στις εκλογές του 2024.
Πολιτείες αποφασιστικής σημασίας
Οι εκλογές θα κριθούν σε μια χούφτα πολιτείες-κλειδιά, λίγο πολύ τις ίδιες με αυτές που διεκδικήθηκαν στις εκλογές του 2020.
Όλοι οι προβολείς είναι στραμμένοι στην Πενσιλβάνια, άλλοτε οχυρό της βιομηχανίας του χάλυβα, όπου ο Ρεπουμπλικάνος πολυεκατομμυριούχος χειρουργός Μεχμέτ Οζ, που έχει υποστηρίξει δημόσια ο Ντόναλντ Τραμπ, θα αναμετρηθεί με τον Δημοκρατικό πρώην δήμαρχο Τζον Φέτερμαν για την πιο διαφιλονικούμενη έδρα της Γερουσίας.
Αυτή η έδρα μάλλον θα κρίνει την ισορροπία δύναμης στην αμερικανική άνω Βουλή, σώμα με τεράστια εξουσία.
Όπως και το 2020, η Τζόρτζια βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ο Δημοκρατικός Ραφαέλ Γουόρνοκ, ο πρώτος μαύρος γερουσιαστής που εξέλεξε ποτέ αυτή η πολιτεία με βαρύ δουλοκτητικό και ρατσιστικό παρελθόν, επιδιώκει να επανεκλεγεί με αντίπαλο τον Χέρσελ Γουόκερ, αφροαμερικανό άλλοτε αθλητή, που υποστηρίχθηκε δημόσια από τον πρώην πρόεδρο.
Αριζόνα, Νεβάδα, Ουισκόνσιν και Νότια Καρολίνα θα αποτελέσουν επίσης θέατρα σκληρών μαχών, ειδικά εκεί όπου οι Δημοκρατικοί είναι αντιμέτωποι με υποψήφιους που έχει υποστηρίξει ο Ντόναλντ Τραμπ κι ορκίζονται απόλυτη πίστη στον πρώην ένοικο του Λευκού Οίκου.
Αυτές είναι οι μονομαχίες που ξεχωρίζουν στις εκλογές:
Πενσιλβάνια
Η εκλογική αναμέτρηση σε αυτή την πολιτεία μπορεί από μόνη της να κρίνει ποιο κόμμα θα έχει τον έλεγχο της Γερουσίας. Στην Πενσιλβάνια, μια πολιτεία γνωστή για τα μεγάλα αστικά της κέντρα αλλά και τη βιομηχανία της που έχει περιέλθει σε παρακμή, διεξάγεται μια μάχη για την έδρα που άφησε κενή ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής.
Ο γνωστός από την παρουσία του στην τηλεόραση χειρουργός Μεχμέτ Οζ διεκδικεί την έδρα για τους Ρεπουμπλικάνους. Ο 60χρονος έχει τη στήριξη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξακολουθεί να ασκεί σημαντική επιρροή στους ψηφοφόρους του κόμματος.
Απέναντί του είναι ο Τζον Φέτερμαν, ένας καραφλός γίγαντας (με ύψος 2,05) ο οποίος τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης και της ενίσχυσης των εργατικών συνδικάτων. Ο 50χρονος ξεχωρίζει επίσης για το απλό, καθημερινό του ντύσιμο, κυρίως τα σορτς και τις αθλητικές φόρμες που φορά, αλλά πάνω απ’ όλα τα φούτερ με κουκούλα τα οποία δεν αποχωρίζεται σχεδόν ποτέ.
Πρώην δήμαρχος μιας μικρής πόλης της Πενσυλβάνια, ο Δημοκρατικός αναρρώνει από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη και ακόμη δυσκολεύεται να μιλήσει καλά. Για καιρό προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις, όμως τις τελευταίες εβδομάδες η δημοτικότητά του μειώνεται.
Αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται κάποιο φαβορί στην κούρσα αυτή.
Τζόρτζια, δεύτερη πράξη
Αφού τράβηξε την προσοχή όλου του κόσμου και προσέφερε τη νίκη στον Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020 με μόλις 12.000 ψήφους, η Τζόρτζια βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Σε αυτή την πολιτεία διεξάγονται δύο μάχες, που τροφοδοτούνται με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, και έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ.
Ένας πρώην σταρ του αμερικανικού ποδοσφαίρου, ο Ρεπουμπλικάνος Χέρσελ Ουόκερ, επιθυμεί να κερδίσει την έδρα στη Γερουσία που κατέχει ένας Δημοκρατικός πάστορας, ο Ράφαελ Ουόρνοκ. Αυτός ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός γερουσιαστής που εκλέχθηκε στην πολιτεία.
Η προεκλογική εκστρατεία του Ουόκερ, επίσης Αφροαμερικανού και υποστηρικτή του Τραμπ, έχει αμαυρωθεί πρόσφατα από πολλά σκάνδαλα. Παρά τη γνωστή του θέση κατά της άμβλωσης, ο Ουόκερ κατηγορείται ότι χρηματοδότησε τις αμβλώσεις πολλών πρώην συντρόφων του.
Παράλληλα διεξάγεται μάχη και για τη θέση του κυβερνήτη: ο Ρεπουμπλικάνος Μπράιαν Κεμπ προσπαθεί να διατηρήσει τη θέση του απέναντι στη Δημοκρατική Στέισι Έιμπραμς, η οποία προσπαθεί εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια να κινητοποιήσει τους Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους στην πολιτεία.
Μάχη στην έρημο
Μια αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση διεξάγεται στην Αριζόνα.
Όλοι οι προβολείς έχουν στραφεί στη μάχη για την θέση του κυβερνήτη, όπου η πρώην δημοσιογράφος Κάρι Λέικ, εμβληματική προσωπικότητα του τραμπισμού έχει μικρό προβάδισμα έναντι της Δημοκρατικής Κέιτι Χομπς. Η Ρεπουμπλικάνα υποψήφια εξακολουθεί να αμφισβητεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020.
Στη γειτονική πολιτεία Νεβάδα δίνεται μάχη για μια έδρα στο Κογκρέσο: ο Ρεπουμπλικάνος Άνταμ Λάξαλτ έχει αρκετές πιθανότητες να εκθρονίσει την Κάθριν Κορτές Μάστο, την πρώτη Λατινοαμερικάνα που βρέθηκε στην αμερικανική Γερουσία.
«Η ζώνη της σκουριάς»
Στο Οχάιο και το Ουισκόνσιν, δύο πολιτείες της «ζώνης της σκουριάς» (Rust Belt) που παραδοσιακά είναι Δημοκρατικές αλλά ψήφισαν τον Τραμπ λόγω της αποβιομηχανοποίησης, δίνεται επίσης σκληρή μάχη.
Στο Οχάιο την προσοχή έχει τραβήξει η εκλογή του γερουσιαστή της πολιτείας, μία θέση την οποία μέχρι τώρα είχε ένας Ρεπουμπλικάνος, ο Τζ. Ντ. Βανς, ένας πρώην στρατιωτικός και συγγραφέας βιβλίου για την επιτυχία της λευκής μεσαίας τάξης. Απέναντί του ο Δημοκρατικός Τιμ Ράιαν, ένας νεοεισερχόμενος στην πολιτική σκηνή.
Στο Ουισκόνσιν, μια πολιτεία την οποία κέρδισε παρά λίγο ο Μπάιντεν το 2020, αφού εξέλεξε τον Τραμπ τον 2016, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρον Τζόνσον δίνει μάχη για να διατηρήσει την έδρα του απέναντι σε μια Δημοκρατική την οποία στηρίζει η αριστερά πτέρυγα του κόμματός της, τη νεαρή Μαντέλα Μπαρνς.
Πιθανές εκπλήξεις
Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση υπάρχουν και εκπλήξεις.
Εδώ και μερικές εβδομάδες οι πολιτικοί αναλυτές παρακολουθούν πολύ στενά μια μάχη στην Άιοβα, όπου ο 89χρονος Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ προσπαθεί να επανεκλεγεί έναντι του Δημοκρατικού Μάικ Φράνκεν. Το αποτέλεσμα της εκλογικής αυτής αναμέτρησης είναι ολοένα και πιο δύσκολο να προβλεφθεί.
Οι Ρεπουμπλικάνοι αντιμετωπίζουν επίσης με επιφυλακτικότητα την εκλογική αναμέτρηση στη Γιούτα, όπου ο γερουσιαστής Μάικ Λι βρίσκεται πολύ κοντά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, με τον ανεξάρτητο υποψήφιο Έβαν ΜακΜάλιν.
Ωστόσο εκτιμούν ότι θα κερδίσουν έδρες στο Ορεγκόν, το Νιού Χάμσαϊρ και την πολιτεία της Νέας Υόρκης, τρεις πολιτείες που συνήθως ψηφίζουν υπέρ των Δημοκρατικών.
Κρίνεται το πολιτικό μέλλον του Μπάιντεν και των Δημοκρατικών
Ο Τζο Μπάιντεν λέει ως εδώ πως θέλει να είναι ξανά υποψήφιος, αλλά η προοπτική δεν γοητεύει ακριβώς όλους τους Δημοκρατικούς, τόσο εξαιτίας της ηλικίας του —προσεχώς θα είναι 80 ετών— όσο και της χαμηλής δημοτικότητάς του. Το αποτέλεσμα των αυριανών εκλογών είναι άρα κρίσιμο και για το δικό του πολιτικό μέλλον.
Οι ενδιάμεσες εκλογές αποτελούν συχνά δημοψήφισμα για τον εκάστοτε πρόεδρο. Το ποσοστό δημοτικότητας του Μπάιντεν παραμένει κάτω από το 50% για περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos διαμορφώθηκε στο 40%. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι το 69% των Αμερικανών πιστεύει ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος δρόμο και μόλις το 18% δήλωσε ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο.
Η ιστορία είναι επίσης εναντίον των Δημοκρατικών. Το κόμμα εξουσίας χάνει συνήθως έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων στα μισά της τετραετούς θητείας ενός προέδρου.
Το 2006, ο Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικανοί του έφαγαν «ξύλο» στις ενδιάμεσες εκλογές. Το 2010, ο Ομπάμα αποκάλεσε την απώλεια 63 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων από το κόμμα του «συντριβή».
Το 2018, δύο χρόνια μετά την προεδρία του Τραμπ, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα παρέδωσε 41 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Και στις τρεις περιπτώσεις, ο έλεγχος της Βουλής των Αντιπροσώπων άλλαξε.
Φέτος οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να κερδίσουν μόνο πέντε έδρες για να έχουν την πλειοψηφία.
Σαν να προεξοφλούσαν την κατάληψη της εξουσίας από τους Ρεπουμπλικάνους, 31 Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται ή αναζητούν άλλα αξιώματα, οι περισσότεροι για το κόμμα από το 1992.
Οι Δημοκρατικοί έχουν δαπανήσει σχεδόν 320 εκατ. δολάρια σε τηλεοπτικές διαφημίσεις που επικεντρώνονται στα δικαιώματα των αμβλώσεων, ανέφεραν οι New York Times, ποσό που είναι 10 φορές μεγαλύτερο από αυτό που έχουν δαπανήσει σε διαφημίσεις για τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει ανεβάσει το κόστος των τροφίμων και της βενζίνης.
Όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η οικονομία παραμένει μεγαλύτερη ανησυχία για τους ψηφοφόρους, γεγονός που υποδηλώνει ότι η οργή για την απόφαση περί αμβλώσεων δεν θα είναι αρκετή για να σώσει τους Δημοκρατικούς.
- Τζιτζικώστας στο Open για κράτησή του από τουρκικές Αρχές: Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, έχουν κάνει την προβοκάτσια δεύτερη φύση τους
- Κόρινθος: 6χρονο αγόρι κινδυνεύει να χάσει την όρασή του - Αγώνας δρόμου για να συγκεντρωθούν χρήματα για την εγχείρηση
- Το Όργιο με τα Κάστανα: Τη βραδιά που ο πάπας και ιερείς έγιναν ένα με τις πόρνες και ξεφάντωσαν μέχρι το πρω
- Ψηφιακοί νομάδες: Αναδυόμενη χώρα η Ελλάδα - Μισθοί άνω των 3.500 ευρώ για τη βίζα
- Βρες το κίνητρο που χρειάζεσαι: 9 γυναίκες που γίνονται πηγή έμπνευσης διαχρονικά
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα