Κόσμος|07.11.2022 17:54

Τουρκία: Συντονισμένη προσπάθεια για αναγνώριση του ψευδοκράτους - Ανοιχτό το ενδεχόμενο «μπλόφας» ενόψει εκλογών

Μαρία Ζαχαράκη

Η δημοσιογράφος της τουρκικής οικονομικής εφημερίδας «Ντουνιά», Ζεϊνέπ Γκιουτζανλί, σε άρθρο της υποστηρίζει ότι η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να «υποχρεώσει» διάφορες χώρες μέσω πλαγίων οδών να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος, προκειμένου είτε να προκαλέσει ένα ραντεβού με τον Μπάιντεν αφενός, μιλώντας συνεχώς για Κύπρο και Αιγαίο, είτε αφετέρου να το προβάλλει ως άλλη μία ‘επιτυχία’ του ενόψει των εκλογών.

Σύμφωνα με την αρθρογράφο, «μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να άρει τα εμπάργκο.

Αυτή η έκκληση δεν έκανε πολύ θόρυβο στην αρχή. Ωστόσο, η διεθνής προσοχή στράφηκε στην Άγκυρα και τη Βόρεια Κύπρο όταν η έκκληση του Ερντογάν συνδυάστηκε με μια επικριτική επιστολή που έστειλε η τουρκοκυπριακή κυβέρνηση στον ΟΗΕ.  Η επιστολή περιείχε τελεσίγραφο. Η τουρκοκυπριακή κυβέρνηση δήλωσε ότι οι χώρες που στέλνουν στρατεύματα στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ θα πρέπει να υπογράψουν τη Συμφωνία για το Καθεστώς των Δυνάμεων (SOFA).

Οι σχετικές χώρες που υπογράφουν τη SOFA θα αναγνωρίσουν επίσημα την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Η επιστολή τόνιζε ότι η Βόρεια Κύπρος δεν θα αναγνώριζε τα ξένα στρατεύματα που αναπτύχθηκαν στο νησί υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ χωρίς αυτή τη συμφωνία και δεν θα τους επιτρεπόταν να υπηρετήσουν στις περιοχές που ελέγχονται από τους Τ/Κ. Επιπλέον, η Βόρεια Κύπρος έδωσε χρόνο στις χώρες να υπογράψουν τη συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους το αργότερο.

Σήμερα, ξένοι διπλωμάτες στην Άγκυρα προσπαθούν να καταλάβουν αν η κυβέρνηση του Κόμματος AK «μπλοφάρει» για τις επερχόμενες εκλογές ή αν αυτή είναι μια πολιτική που θα εφαρμόσουν πραγματικά, λέει η αρθρογράφος. Οι δηλώσεις της Ελλάδας δείχνουν ότι βλέπουν τα σχόλια της Άγκυρας για την Κύπρο ως «μπλόφα».

Νέα προσπάθεια Ερντογάν για συνάντηση με Μπάιντεν;

Ορισμένοι διπλωμάτες στην Άγκυρα λένε ότι οι κινήσεις που έκανε ο Ερντογάν με τη Βόρεια Κύπρο είναι μια νέα προσπάθεια να κανονιστεί μια συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του Ερντογάν είναι να δημιουργήσει μια ευκαιρία για μια συνάντηση με τον Μπάιντεν τον Νοέμβριο, κάνοντας δηλώσεις για την Κύπρο και το Αιγαίο και εκμεταλλευόμενος τον εποικοδομητικό και βασικό ρόλο που διαδραμάτισε στη συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΚύπροςΨευδοκράτοςειδήσεις τώρα