Ερευνητές έδεσαν κάμερες σε καρχαρίες για να χαρτογραφήσουν τα λιβάδια φανερόγαμων που υπάρχουν στο βυθό
NewsroomΜε τη βοήθεια καρχαριών-τίγρεων επιστήμονες ανακάλυψαν το μεγαλύτερο γνωστό οικοσύστημα φανερόγαμων στον κόσμο, έκτασης 92.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο βυθό της Καραϊβικής.
«Το εύρημα αυτό δείχνει πόσο απέχουμε από την ανακάλυψη των ωκεανών, όχι μόνο τα βάθη τους, αλλά ακόμη και τις ρηχές περιοχές τους», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της έκθεσης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας King Abdullah της Σαουδικής Αραβίας, Κάρλος Ντουάρτε.
Τα θαλάσσια λιβάδια δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς – οι εκτιμήσεις για τη συνολική τους έκταση κυμαίνονται από 160.000 τ.χ. έως 1,6 εκατ. τ.χ.
Η χαρτογράφησή τους είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς εκτάσεις σε βαθιά ή θολά νερά δεν μπορούν πάντα να εντοπιστούν από αεροπλάνα ή δορυφόρους, ενώ οι μικρότερες, μπορεί να είναι αραιές ή να μπερδεύονται και με άλλα θαλάσσια φυτά, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναγνώρισή τους.
Αυτό σημαίνει πως η ύπαρξή τους πρέπει να επιβεβαιωθεί με φυσική παρουσία επιστήμονα ή κάμερας. Ωστόσο, η αποστολή δυτών για την φωτογράφηση τεράστιων εκτάσεων στον πυθμένα του ωκεανού είναι δαπανηρή, δύσκολη από υλικοτεχνική άποψη και πολύ αργή.
Έτσι οι επιστήμονες αποφάσισαν να τοποθετήσουν κάμερες σε καρχαρίες-τίγρεις, που μπορούν να φτάσουν σε σημαντικά βάθη.
Τι είναι τα θαλάσσια φανερόγαμα
Τα φανερόγαμα είναι σημαντικά εκκολαπτήρια και τόποι διατροφής για πολλά θαλάσσια είδη, υποστηρίζουν την εμπορική αλιεία και παρέχουν προστασία από την παράκτια διάβρωση. Αποτελούν επίσης σημαντική πηγή «μπλε άνθρακα», παγιδεύοντας και αποθηκεύοντας τεράστιες ποσότητες άνθρακα στον πυθμένα της θάλασσας, γεγονός που τα καθιστά ζωτικής σημασίας εργαλείο και για τον μετριασμό της κλιματικής κρίσης.
Ωστόσο, απειλούνται από διάφορους παράγοντες, όπως τα πλοία και η ναυτιλία, η παράκτια ανάπτυξη και τα όλο και πιο έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα. Περίπου το 7% των θαλάσσιων φυτών εκτιμάται ότι χάνεται παγκοσμίως κάθε χρόνο. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χάσει το 90% των θαλάσσιων λιβαδιών του τους τελευταίους αιώνες.
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα