Συναγερμός για διαρροή του «πιο ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου» από αιολικό πάρκο: Τι είναι το εξαφθοριούχο θείο και γιατί είναι επικίνδυνο
NewsroomΤο «πιο ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου» στον κόσμο διέφυγε κατά τη διάρκεια εργασιών στο μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Σκωτίας, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να απομακρυνθούν, μεταδίδει η εφημερίδα Guardian.
Συναγερμός για τη διαρροή του εξαφθοριούχου θείου
Περισσότεροι από 80 εργαζόμενοι σε μια πλατφόρμα του έργου Seagreen, αξίας 3 δισεκατομμυρίων λιρών, το οποίο βρίσκεται 27 χιλιόμετρα ανοικτά της ακτογραμμής Angus της Σκωτίας στη Βόρεια Θάλασσα, αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε άλλη πλατφόρμα μετά τη διαφυγή εξαφθοριούχου θείου (SF6).
Οι ενεργειακές εταιρείες προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις για το SF6, το οποίο έχει απαγορευτεί στην Ευρώπη, εκτός από τη χρήση του στην ηλεκτροπαραγωγή, όπου χρησιμοποιείται ως μονωτικό αέριο στα μηχανήματα διακοπτών.
Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ το θεωρεί το πιο επιβλαβές αέριο του θερμοκηπίου και η National Grid το περιγράφει ως «ένα από τα πιο ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου που γνωρίζουμε». Μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα στον άνθρωπο αν εκτεθεί σε υψηλές συγκεντρώσεις και είναι επιβλαβές για το περιβάλλον.
Η Seagreen είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της SSE και της TotalEnergies, με την πλατφόρμα να διαχειρίζεται ο ειδικός εργολάβος Petrofac. Το έργο θα είναι το μεγαλύτερο στη Σκωτία και το βαθύτερο στον κόσμο υπεράκτιο αιολικό πάρκο σταθερού πυθμένα όταν ολοκληρωθεί και αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στα μέσα του 2023.
Δύο εργαζόμενοι έλεγχαν τον εξοπλισμό όταν ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος «σαν να αποσυνδέεται ένας σωλήνας αέρα». Οι εργαζόμενοι φώναξαν «διαρροή αερίου» και «εγκατάλειψη εξέδρας», σύμφωνα με την Energy Voice, η οποία μετέδωσε πρώτη την ιστορία.
Το περιστατικό συνέβη τον Ιούνιο και το έφερε στο φως της δημοσιότητας ο συνδικαλιστής της Jake Molloy. Ο Molloy δήλωσε στην Energy Voice ότι «το περιστατικό της Seagreen είναι ένα γεγονός που όντως αναφέρθηκε στα συνδικάτα από ανήσυχους εργαζόμενους».
«Αλλά πόσα δεν αναφέρονται, πώς αστυνομεύεται και ρυθμίζεται αυτό, ποιες είναι οι διαδικασίες αναφοράς; Πρέπει να γνωρίζουμε. Πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση».
Η Petrofac δήλωσε ότι μόνο 11 κιλά του μονωτικού αερίου εκλύθηκαν κατά το περιστατικό και ότι οι εργασίες ξεκίνησαν ξανά μετά από 12 ώρες μετά από τις συνήθεις διαδικασίες.
Εκπρόσωπος της Petrofac δήλωσε: «Η Petrofac δεν έχει καμία σχέση με το έργο: Τα συνήθη συστήματα και διαδικασίες ενεργοποιήθηκαν αμέσως και η πρόσβαση στο εργοτάξιο περιορίστηκε ως προληπτικό μέτρο. Παρόλο που ο όγκος του ισοδύναμου CO2 δεν πληρούσε το όριο αναφοράς, η Petrofac κατέγραψε και μοιράστηκε όλα τα διδάγματα με τους αρμόδιους φορείς, συμπεριλαμβανομένων της HSE (Health and Safety Executive) και της Marine Scotland».
Εκπρόσωπος της SSE, η οποία είναι υπεύθυνη για τη φάση κατασκευής, δήλωσε: «Κατά τη στιγμή της υπογραφής της σύμβασης για την προμήθεια των μετασχηματιστών που προορίζονται για το έργο Seagreen, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή, δεν υπήρχαν διαθέσιμες βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις χωρίς SF6, ικανές να λειτουργούν σε όλα τα απαιτούμενα επίπεδα τάσης, οι οποίες θα μπορούσαν να εξεταστούν για ανάπτυξη στο έργο».
- Χάος στην Κωνσταντινούπολη: Οι πρώτες στιγμές πανικού μετά τη μεγάλη έκρηξη
- Σαρωτικές αλλαγές στον ΚΟΚ: Ποιες παραβάσεις θα τιμωρούνται με δρακόντειες ποινές – Τι θα γίνει με τις πινακίδες
- Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας 2022: Οι καλύτερες στιγμές μέσα από εκπληκτικές φωτογραφίες
- Διπλό επίδομα έως 854 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα - Δικαιούχοι, προϋποθέσεις, παραδείγματα
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά