Κόσμος | 11.11.2022 15:52

Τουρκία και Αλγερία ιδρύουν κοινή εταιρεία εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου

Μαρία Ζαχαράκη

Ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία και η Αλγερία θα ιδρύσουν μια κοινή εταιρεία εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα δραστηριοποιείται στις χώρες της περιοχής, ιδιαίτερα στην Αλγερία.

«Μια άλλη θετική εξέλιξη είναι ότι καταλήξαμε σε συναίνεση για την ίδρυση μιας κοινής εταιρείας μεταξύ της Sonatrach, της εθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αλγερίας, και της Turkish Petroleum (TP) ώστε να εκτελούν από κοινού έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στις χώρες της περιοχής, ιδιαίτερα στην Αλγερία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού».

Ο Ντονμέζ, ο οποίος συμμετείχε στο 2ο συνέδριο Επενδυτών της Αλγερίας, που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της χώρας ως επίτιμος προσκεκλημένος, συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας και Μεταλλείων της Αλγερίας, Muhammed Arkab, με τον οποίο συζήτησαν νέα βήματα που μπορούν να γίνουν στον τομέα της ενέργειας και της εξόρυξης.

Ο Φατίχ Ντονμέζ σημείωσε ότι αυτός και ο Αλγερινός ομόλογός του αποφάσισαν να λάβουν μέτρα για να ενθαρρύνουν και να υποστηρίξουν το κοινό έργο τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών φορέα στον τομέα αυτό, τόσο στην Τουρκία όσο και στην Αλγερία.

Ο Πρόεδρος της Αλγερίας επιθυμεί την ενίσχυση της συνεργασίας Τουρκίας-Αλγερίας

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας έγινε δεκτός επίσης από τον πρόεδρο Abdulmecid Tebbun στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αλγερία. «Ενημερώσαμε τον κ. Tebbun για το έργο που έχουμε κάνει εδώ και 2 ημέρες. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το έργο που επιτελέστηκε και την πρόθεσή του να αυξήσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών».

Τονίζοντας ότι υπάρχει στενός διάλογος μεταξύ του προέδρου Tebbun και του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο Ντονμέζ πρόσθεσε: «Υπάρχουν κοινές συνέργειες, που πραγματοποιούνται όχι μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά και στον πολιτιστικό, τον πολιτικό τομέα, καθώς και σε πολλούς άλλους τομείς, ειδικά στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Θα συνεχίσουμε το έργο μας αδιάκοπα, σύμφωνα με το όραμα των δύο ηγετών».

Ο Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε ότι υπάρχουν περίπου 1.500 τουρκικές εταιρείες στην Αλγερία κι ότι ο όγκος του εμπορίου των 2 χωρών πιθανότατα θα φτάσει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑλγερίαπετρέλαιοΤουρκίαειδήσεις τώραφυσικό αέριο