Κόσμος|11.11.2022 22:21

«Σήμερα είναι ιστορική μέρα» λέει ο Ζελένσκι για την ανακατάληψη της Χερσώνας - Οι Ουκρανοί πανηγυρίζουν και οι Ρώσοι υποχωρούν

Newsroom

Τα στρατεύματα της Ουκρανίας που μπήκαν στην απελευθερωμένη πλέον πόλη της Χερσώνας την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο στρατός του Κιέβου, έγιναν δεκτά εν μέσω πανηγυρισμών από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι συγκλονισμένοι είδαν ξανά τη σημαία της πατρίδας τους να υψώνεται στα σημεία όπου πριν από λίγες ώρες έβλεπαν μόνο ρωσικά λάβαρα.

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες νίκες του Κιέβου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής ενώ αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος πριν από μόλις έναν μήνα κήρυξε την περιοχή της Χερσώνας μόνιμο τμήμα της ρωσικής επικράτειας.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα», δήλωσε από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μήνυμα που αναρτήθηκε στην εφαρμογή Telegram. «Επιστρέφουμε στη Χερσώνα. Από τώρα, οι υπερασπιστές μας βρίσκονται στις στους δρόμους που έχουν πρόσβαση στην πόλη. Όμως οι ειδικές μονάδες βρίσκονται ήδη στην πόλη».

Οι Ουκρανοί πανηγυρίζουν

Βίντεο που κοινοποιήθηκαν από Ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν σκηνές με πολίτες που είχαν υπομείνει σχεδόν εννέα μήνες κατοχής να πανηγυρίζουν για την άφιξη ενός αποσπάσματος ουκρανικών στρατευμάτων.

Άλλα βίντεο έδειχναν αυτοκίνητα που κινούνταν στο κέντρο της πόλης να κορνάρουν, ενώ οι άνθρωποι στα πεζοδρόμια φώναζαν «Δόξα στην Ουκρανία»! Σε ένα βίντεο απεικονίζονταν, Ουκρανοί στρατιώτες να περνούν αργά μπροστά από πλήθος συγκεντρωμένων, και ο κόσμος άπλωνε το χέρι του για να αγγίξει τους στρατιώτες μέσα από τα ανοιχτά παράθυρα. Στη νότια πόλη της Ουκρανίας, υπήρχε γενικότερα ένας αχαλίνωτος πανηγυρισμός και μια αίσθηση ανακούφισης. Το συναίσθημα αντηχεί σε ολόκληρη την αμυνόμενη χώρα.

Ώρες νωρίτερα, το Κρεμλίνο είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι η αποχώρηση των δυνάμεών του από τον ποταμό Ντνίπρο είχε ολοκληρωθεί, αν και οι κάτοικοι ανέφεραν ότι υπήρχαν ακόμη Ρώσοι στρατιώτες στην πόλη, ορισμένοι με πολιτικά ρούχα.

«Η Χερσώνα επιστρέφει υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας εισέρχονται στην πόλη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ουκρανική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών.

Ο στρατός προειδοποίησε αργότερα ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να πλήξει την πόλη από νέες θέσεις στην άλλη πλευρά του ποταμού. Μια σημαντική γέφυρα που συνδέει την πόλη Χερσώνα με την ανατολική όχθη ανατινάχθηκε σε μια τεράστια έκρηξη νωρίς την Παρασκευή, δήλωσαν κάτοικοι.

Η τρίτη μεγαλύτερη οπισθοχώρηση της Ρωσίας

Όπως αναφέρουν οι New York Times, απώλεια της Χερσώνας είναι η τρίτη μεγάλη οπισθοχώρηση της Ρωσίας στον πόλεμο, μετά την υποχώρηση από το Κίεβο, την περασμένη άνοιξη, και από την περιοχή του Χάρκοβο στα βορειοανατολικά τον Σεπτέμβριο. Η Χερσώνα ήταν η μόνη επαρχιακή πρωτεύουσα που είχε καταλάβει η Ρωσία από την εισβολή της τον Φεβρουάριο και αποτελούσε σημαντικό κρίκο στην προσπάθεια της Ρωσίας να ελέγξει τη νότια ακτογραμμή κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας.

Ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για το Κίεβο

Η ανάκτηση του ελέγχου της Χερσώνας ενισχύει το επιχείρημα της ουκρανικής κυβέρνησης ότι θα πρέπει να συνεχίσει τον πόλεμο και να μην παραδοθεί παρά την ασφυκτική πίεση διότι οι ρωσικές δυνάμεις ακόμα υποχωρούν. Αν και φαίνεται να έχει δεχθεί πιέσεις ακόμα και από τη Δύση για να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτή η ανάκτηση μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό επιχείρημα για να αρνηθεί.

Οι λίγοι κάτοικοι που παραμένουν στη Χερσώνα έχουν υπομείνει απαγόρευση κυκλοφορίας, ελλείψεις αγαθών, αντάρτικο πόλεμο και μια έντονη εκστρατεία που τους πίεζε να γίνουν Ρώσοι πολίτες και να αποδεχθούν την εκδοχή της Μόσχας για τον πολιτισμό και την ιστορία τους.

Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο φως

Ο εφιάλτης που έχουν βιώσει τους τελευταίους μήνες οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτός στο πλήρες του μέγεθος. Εδώ και μήνες, οι κάτοικοι διηγούνται ιστορίες για απαγωγές φίλων, παράνομη απέλαση παιδιών, βασανιστήρια και δολοφονίες συγγενών. Αποδείξεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν έρθει στην επιφάνεια όταν οι Ρώσοι αποσύρθηκαν από αλλού.

Οι δραματικές σκηνές στη Χερσώνα σημειώθηκαν λιγότερο από 48 ώρες αφότου ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα στην πόλη θα αποσυρθούν.

Η Ρωσία ακόμα θεωρεί τη Χερσώνα τμήμα της

Από την άλλη πλευρά η θεώρηση του Κρεμλίνου για τη Χερσώνα δεν δείχνει να έχει αλλάξει. Ακόμη και την ώρα που οι Ρώσοι στρατιώτες εγκατέλειπαν την πόλη, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι εξακολουθεί να θεωρεί τη Χερσώνα ως τμήμα της Ρωσίας.

«Πρόκειται για μια ρωσική περιοχή», δήλωσε ο Ντμίτρι Σ. Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, στους δημοσιογράφους την Παρασκευή. «Έχει καθοριστεί και οριστεί νομικά. Δεν μπορούν να υπάρξουν αλλαγές εδώ». Καθώς μιλούσε, Ουκρανοί στρατιώτες συνέχιζαν να κινούνται μέσα σε πόλεις και χωριά της περιοχής.

«Οι Ρώσοι εγκατέλειψαν όλα τα χωριά»

Ο Oleh Voitsehovsky, ο διοικητής μιας ουκρανικής μονάδας αναγνώρισης με drone, δήλωσε ότι δεν είχε δει ρωσικά στρατεύματα ή εξοπλισμό στη ζώνη του κατά μήκος του μετώπου λιγότερο από τέσσερα μίλια βόρεια της πόλης Kherson.

«Οι Ρώσοι εγκατέλειψαν όλα τα χωριά», είπε. «Κοιτάξαμε δεκάδες χωριά με τα drones μας και δεν είδαμε ούτε ένα αυτοκίνητο. Δεν βλέπουμε πώς φεύγουν. Υποχωρούν αθόρυβα, τη νύχτα».

Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν σημαντικές ζημιές μεγάλο φράγμα κοντά στη Χερσώνα

Μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη Χερσώνα εντοπίζονται σημαντικές ζημιές στο φράγμα Νόβα Κακόβκα στη νότια Ουκρανία. Σύμφωνα με το Skynews, οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης και γέφυρες καθώς αποσύρονταν από την πόλη.

Δορυφορικές εικόνες από σήμερα δείχνουν νέες σημαντικές ζημιές σε αρκετές γέφυρες, καθώς και στο τεράστιο φράγμα Nova Kakhova, στον απόηχο της υποχώρησης μέσω του ποταμού Dnipro. Σύμφωνα με την Maxar, η οποία παρείχε τις εικόνες, πολλά τμήματα της γέφυρας Antonovskiy κοντά στη Χερσώνα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Στο φράγμα Nova Kakhova, τμήματα του βόρειου τμήματος και των θυροφραγμάτων φαίνεται να έχουν καταστραφεί σκόπιμα.

Το φράγμα υπέστη επίσης ζημιές από βομβαρδισμό νωρίτερα αυτό το μήνα, με τη Ρωσία να κατηγορεί την Ουκρανία - παρά το γεγονός ότι δεν παρείχε κανένα στοιχείο για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό της.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει η μία την άλλη ότι σχεδιάζουν να σπάσουν το φράγμα με τη χρήση εκρηκτικών, μια κίνηση που θα πλημμύριζε μεγάλο μέρος της περιοχής κατάντη και πιθανότατα θα προκαλούσε μεγάλες καταστροφές γύρω από την πόλη Χερσώνα.

Βλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανίαπόλεμοςΒολοντιμίρ ΖελένσκιΡωσίαειδήσεις τώρα