Κόσμος | 12.11.2022 23:03

Δείτε χάρτη: Πώς αποτυπώνεται η υποχώρηση των Ρώσων από τη Χερσώνα – Νέες καταγγελίες Ζελένσκι

Newsroom

Ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν υποδομές ζωτικής σημασίας στη Χερσώνα πριν αποχωρήσουν από την νότια ουκρανική πόλη, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας ότι οι τοπικές αρχές άρχισαν να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα στην πόλη.

Επικοινωνίες, ύδρευση, θέρμανση, ηλεκτρισμό κατέστρεψαν οι Ρώσοι

Γεμάτοι χαρά κάτοικοι της πόλης καλωσόρισαν τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις που εισήλθαν χθες Παρασκευή στο κέντρο της Χερσώνας, αφού η Ρωσία αποχώρησε από την μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα της Ουκρανίας που είχε καταλάβει από την έναρξη του πολέμου.

«Πριν τραπούν σε φυγή από τη Χερσώνα, οι κατακτητές κατέστρεψαν όλες τις ζωτικής σημασίας υποδομές: επικοινωνίες, ύδρευση, θέρμανση, ηλεκτρισμό», είπε ο Ζελένσκι σε μια βιντεοσκοπημένη ομιλία. «(Οι Ρώσοι) παντού έχουν τον ίδιο στόχο: να ταπεινώνουν ανθρώπους όσο το δυνατόν περισσότερο. Αλλά θα αποκαταστήσουμε τα πάντα, πιστέψτε με», συνέχισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν πάρει τον έλεγχο περισσότερων από 60 οικισμών στην επαρχία της Χερσώνας. «Η αστυνομία έχει ξεκινήσει να λαμβάνει μέτρα σταθεροποίησης. Μέτρα σταθεροποίησης βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη στη Χερσώνα», συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν χάρτες που αποτυπώνουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο μέτωπο μετά την αντεπίθεση των Ουκρανικών δυνάμεων και την ανακατάληψη της Χερσώνας.

Οι χάρτες της ρωσικής υποχώρησης 

Οι χάρτες δείχνουν την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων σε σχέση με τα δεδομένα που είχαν δημιουργηθεί από τη ρωσική εισβολή στα τέλη Μαρτίου. Δείτε τον χάρτη για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων μέχρι τον Μάρτιο του 2022


Δείτε τον χάρτη με τα δεδομένα που έχουν δημιουργθεί τον Νοέμβριο μετά την αντεπίθεση των Ουκρανών

Δείτε πως αποτυπώνεται η υποχώρηση των Ρώσων στην περιοχή της Χερσώνας από τις 8 έως τις 11 Νοεμβρίου

Ευφορία παρά την καταστροφή

«Ούτε νερό, ούτε ρεύμα, ούτε Ίντερνετ, μόνο ευφορία». Αυτό έγραψε νωρίτερα σε άρθρο του, το CNN που μπήκε στην απελευθερωμένη Χερσώνα της Ουκρανίας, λίγα 24ωρα μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή και την είσοδο των ουκρανικών δυνάμεων. Η κάμερα  μία εορταστική ατμόσφαιρα, αλλά και μία σκληρή πραγματικότητα.

Δάκρυα χαράς

Από τον περασμένο Μάρτιο, όταν οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη της Χερσώνας, ο αέρας στην περιοχή έγινε αποπνιχτικός, βαρύς, «ξένος». Εδώ και ένα 24ωρο, τα πάντα άλλαξαν. Οι κάτοικοι της Χερσώνας δεν έχουν νερό να πλυθούν, παγώνουν στα σπίτια τους από την έλλειψη ενέργειας, δεν έχουν ίντερνετ για να επικοινωνούν με τον έξω κόσμο. Παρόλα αυτά, παρ' ότι δεν διαθέτουν ούτε τα βασικά που θεωρεί δεδομένα ο σύγχρονος κόσμος, ένα τεράστιο χαμόγελο και δάκρυα χαράς έχουν «καταλάβει» το πρόσωπό τους. Ο αέρας της ελευθερίας είναι πλέον δικός τους, η πόλη τους είναι πλέον δική τους και ο ρωσικός ζυγός δεν βαραίνει τις ψυχές τους. Χρειάζεται ωστόσο πολύς δρόμος, μέχρι να πουν «νικήσαμε».

Γιορτή 

Αλλά τώρα, ο κόσμος συρρέει στην κεντρική πλατεία της πρόσφατα απελευθερωμένης πόλης, τυλιγμένος με ουκρανικές σημαίες, τραγουδώντας και φωνάζοντας «Ελευθερία για την Ουκρανία». «Όλοι εδώ γιορτάζουν στην πλατεία εδώ. Οι άνθρωποι φορούν την ουκρανική σημαία, αγκαλιάζουν τους στρατιώτες, έχουν βγει για να δουν πώς είναι να έχεις ελευθερία», είπε η Κατερίνα, η οποία περιέγραψε την απελευθέρωση ως την «καλύτερη μέρα» της ζωής της, μετά από οκτώ μήνες υπό ρωσική κατοχή. «Η πόλη μας είναι ελεύθερη, ο δρόμος μου είναι ελεύθερος», είπε στο CNN.

«Αισθανόμαστε ελεύθεροι, δεν είμαστε σκλάβοι, είμαστε Ουκρανοί», είπε η Όλγα στο CNN. Όταν τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην αρχή του πολέμου, η πόλη προσπάθησε να αντισταθεί: άνθρωποι απομακρύνθηκαν, βασανίστηκαν, εξαφανίστηκαν, είπαν οι κάτοικοι. «Ήμασταν τρομοκρατημένοι από τον ρωσικό στρατό, τρομοκρατηθήκαμε από στρατιώτες που μπορεί να έρθουν ανά πάσα στιγμή στο σπίτι μας, στο σπίτι μας – απλώς μπορούσαν να ανοίξουν την πόρτα, σαν να μένουν εδώ και να κλέψουν, να απαγάγουν, να βασανίσουν», είπε η Όλγα.

Ένας άλλος ντόπιος κάτοικος με το όνομα Άντριου είπε ότι ήταν πολύ χαρούμενος που είδε Ουκρανούς στρατιώτες. «Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν εδώ. Απλώς δεν το γνωρίζουμε ακόμα». 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΒολοντιμίρ ΖελένσκιΟυκρανία