Κόσμος | 03.11.2018 10:04

Ο κόσμος αφήνει την Υεμένη να πεθάνει (infographic)

Έρη Πανσεληνά

Ο θάνατος της επτάχρονης Αμάλ Χουσάιν, του κοριτσιού που έγινε το σύμβολο του λιμού στην Υεμένη, «ράγισε» καρδιές σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο όσο γρήγορα πέτυχε η συγκλονιστική φωτογραφία της στους New York Times να δώσει δημοσιότητα σε μια ανθρωπιστική κρίση για την οποία κανείς δε μιλάει, υπάρχει ο κίνδυνος τόσο γρήγορα και να ξεχαστεί. 

Η φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου ήταν «αόρατη» στον κόσμο και πριν από τον τετραετή εμφύλιο πόλεμο που έχει βυθίσει τη χώρα στις ασθένειες, τον λιμό και την οικονομική καταστροφή. Ήταν ήδη η φτωχότερη στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή και η επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον το 2011 είχε προκαλέσει έκπληξη ως η πρώτη Αμερικανού ΥΠΕΞ στη χώρα για 20 χρόνια. Ο αιματηρός εμφύλιος που ξέσπασε το 2014 με την κατάληψη της Σαναά από τους Χούτι (υποστηρίζονται από το Ιράν) και κλιμακώθηκε με τις αεροπορικές επιδρομές της Σαουδικής Αραβίας το 2015 (υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση που ανέλαβε μετά την Αραβική Άνοιξη) δεν έβγαλε τη χώρα από την αφάνεια.

Όμως οι αριθμοί της χειρότερης ανθρωπιστικής κρίσης των τελευταίων 100 χρόνων είναι πλέον πολύ ηχηροί για να περνούν στα «ψιλά γράμματα». Πάνω από 22 εκατ. άνθρωποι, από συνολικό πληθυσμό 29 εκατομμυρίων, έχουν ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ 18 εκατ. δε γνωρίζουν πού θα βρουν το επόμενο γεύμα τους. Το 80% των παιδιών στην Υεμένη αντιμετωπίζουν απειλές για την υγεία και την επιβίωσή τους.

Αμάλ ΧουσάινΥεμένη