Κόσμος | 18.11.2022 05:45

Λιβυκή αντίδραση δια… αντιπροσώπου: Επίθεση από τα τουρκικά ΜΜΕ στον Νίκο Δένδια με αφορμή την «παγίδα» της Τρίπολης

Μαρία Ζαχαράκη

Η αντίδραση της Λιβύης την Πέμπτη απέναντι στην Αθήνα έφτασε δια αντιπροσώπου, και δη μέσω Τουρκίας. Ειδικότερα, συνέβη μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Τουρκίας, το «Αναντολού». Η Τρίπολη, όπως μάθαμε από το πρακτορείο, κάλεσε τον Έλληνα επιτετραμμένο στο υπουργείο Εξωτερικών στην Τρίπολη και αντίστοιχα η Λιβύη ανακάλεσε τον επιτετραμμένο της Λιβύης στην Αθήνα πίσω για διαβουλεύσεις. Η αντίδραση μέσω μιας τρίτης χώρας είναι κάτι που χαρακτηρίζεται πρωτοφανές.

Αντίδραση και μάλιστα έντονη και θορυβώδης, υπήρξε αμέσως και από τα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία μετέδωσαν την είδηση σχετικά γρήγορα και μάλιστα με το σχόλιο -προτού καλά καλά αποκτήσουν όλο το ρεπορτάζ- ότι «ο προκλητικός και θρασύς Νίκος Δένδιας προκάλεσε την κρίση με τη Λιβύη».

Μεγάλος θόρυβος στην Τουρκία

«Διπλωματική πρόκληση, διπλωματική αυθάδεια, διπλωματικό σκάνδαλο… Με υπογραφή Δένδια…», είναι μερικοί από τους τίτλους των ειδήσεων. Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε στην Τουρκία ήταν μεγάλος. Ο Τύπος βρήκε πρώτος ως υπερασπιστής της Λιβύης, επιβεβαιώνοντας ότι η Τρίπολη για την Άγκυρα λογίζεται κάτι σαν προτεκτοράτο της πλέον και την έχει θέσει υπό την προστασία της.

Η Άγκυρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναζητεί επειγόντως να βρει ισχυρούς συμμάχους στην περιοχή. Είναι όρος ζωτικός για εκείνη στην ανατολική Μεσόγειο πλέον. Έχοντας αλλάξει γλώσσα και ύφος, το προσπαθεί πλέον σοβαρά. Στο πλαίσιο αυτό ήταν και η πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό εντολοδόχο πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αν και ήταν πρωτοβουλία Νετανιάχου, ο Τούρκος πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία να επιχειρήσει ένα νέο άνοιγμα, παρά το εμπόδιο που λέγεται Νετανιάχου- στέλνοντας μήνυμα για νέα εποχή στις σχέσεις και για κοινά συμφέροντα.

Όπως άλλωστε το είπε κι ο ίδιος γυρνώντας από την Ινδονησία, «δεν υπάρχουν αιώνιες μνησικακίες, θυμός ή αγανάκτηση στην πολιτική. Όταν έρθει η ώρα, κάθεσαι, αξιολογείς και κάνεις μια επανεκτίμηση».

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΝίκος Δένδιαςελληνοτουρκικές σχέσειςΛιβύηειδήσεις τώρα