Κόσμος|19.11.2022 21:18

Σε συναγερμό η Γερμανία: Δυσοίωνη επίσημη εκτίμηση για γενικευμένα μπλακ άουτ μέσα στον χειμώνα

Newsroom

Σε συναγερμό φαίνεται ότι βρίσκονται οι κρατικές υπηρεσίες της Γερμανίας εξαιτίας της τεταμένης κατάστασης στον ενεργειακό εφοδιασμό. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας σε Καταστροφές (BBK) της χώρας εκτιμά ότι θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος στη Γερμανία μέσα στους επόμενους μήνες, οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν οποιοδήποτε επίπεδο.

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι θα υπάρξουν μπλακ άουτ μέσα τον χειμώνα», δήλωσε ο επικεφαλής της BBK Ραλφ Τίσλερ στην εφημερίδα Welt την Κυριακή. «Με αυτό εννοώ μια περιφερειακή και προσωρινή διακοπή της παροχής ρεύματος».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα αιτία για αυτά τα μπλακ άουτ δεν είναι μόνο οι ελλείψεις στην ενέργεια, αλλά θα μπορούσε να είναι και μία στοχευμένη, προσωρινή διακοπή λειτουργίας των δικτύων ενέργειας από τις εταιρείες που τα εκμεταλλεύονται. Οι εταιρείες αυτές θα μπορούσαν να θελήσουν να προστατεύσουν τα δίκτυα ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η συνολική παροχή.

«Ο κίνδυνος αυξάνεται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, επομένως υποθέτουμε ότι από εκεί και πέρα θα υπάρξουν διακοπές ηλεκτροδότησης για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Τίσλερ στη γερμανική εφημερίδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής της BBK επέκρινε το γεγονός ότι οι κρατικές υπηρεσίες δεν ήταν πάντα επαρκώς προετοιμασμένες για καταστάσεις κρίσης, όπως διακοπές ρεύματος. Ορισμένοι από τους δήμους και τις αρχές είναι «πραγματικά υποδειγματικοί», με ακριβή σχέδια και διασφαλίζοντας την παροχή ρεύματος μέσω γεννητριών έκτακτης ανάγκης επί τόπου. «Άλλοι βρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση, δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένοι. Είναι πολύ διαφορετικό », εξήγησε ο επικεφαλής της αρχής.

Όπως είπε ο ίδιος στο δικό του σπίτι έχει ήδη αποθηκεύσει νερό, όπως και πολλά κιβώτια με κονσέρβες, αρκετά για δέκα ημέρες.

Νέες συμφωνίες με τους καταναλωτές ενέργειας

Νέες συμφωνίες με τους μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας επιδιώκει να συνάψει η Γερμανία με σκοπό τη μείωση της χρήσης, σε περίπτωση διάθεσης με δελτίο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου.

Στη νότια Γερμανία, οι δύο μεγαλύτεροι φορείς εκμετάλλευσης δικτύου επιδιώκουν, μέσω των επαφών τους με τεράστιους κατασκευαστές, όπως η BASF SE, να μάθουν κατά πόσο, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο, μπορούν να μειώσουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως σημειώνει φορέας του κλάδου ήδη, το κράτος συνομιλεί με ορισμένες εταιρείες προκειμένου οι τελευταίες να συμφωνήσουν σε συμβόλαια που θα προβλέπουν τα black out για ορισμένες ώρες ενόψει του χειμώνα που πλησιάζει.

Περίπου το 15% της ενέργειας της Γερμανίας παράγεται από φυσικό αέριο – γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσε να προκύψει έλλειμμα καθώς, σε συνθήκες πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, είναι πιθανή η εξάντληση της κάλυψης της ζήτησης των νοικοκυριών για θέρμανση. Η χώρα, ωστόσο, δεν υπήρξε πρόθυμη να παραδεχτεί ότι μπορεί οι περικοπές να καταστούν απαραίτητες αυτό τον χειμώνα. Η γειτονική της Γαλλία, από την άλλη, έχει δηλώσει ότι, φέτος τον χειμώνα υπάρχει το ενδεχόμενο να χρειαστεί black out εκατοντάδων ωρών.

Οργανωμένες διακοπές σε συγκεκριμένες περιοχές

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, ο κίνδυνος για black out τον φετινό χειμώνα στη Γερμανία, είναι «πολύ ρεαλιστικός». Το σχέδιο της χώρας προβλέπει οργανωμένες διακοπές σε συγκεκριμένες περιοχές, ενώ επιτρέπει στις εταιρείες να προγραμματίσουν, εκ των προτέρων, τον σχεδιασμό τους. «Δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις ότι η ασφάλεια του εφοδιασμού ή η σταθερότητα του συστήματος διατρέχουν κίνδυνο», σημείωσε, εν αντιθέσει, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας.

Μιλώντας στο Bloomberg ο ειδικός σε θέματα ενέργειας στην Ένωση Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων, Sebastian Bolay, υπογράμμισε ότι «ο συντονισμός γίνεται τώρα διμερώς. Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος να δούμε black out τον χειμώνα είναι πολύ ρεαλιστικός».

Στη χώρα, ορισμένες περιοχές είναι περισσότερο προετοιμασμένες σε σχέση με άλλες. Οι νότιες πολιτείες της ομοσπονδιακής δημοκρατίας αντιμετωπίζουν υψηλότερους κινδύνους κατάρρευσης, οι οποίοι και οφείλονται στην χαμηλότερη δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ήδη, παρόμοιες προετοιμασίες για διακοπές στην παροχή ρεύματος τον ερχόμενο χειμώνα έχουν κάνει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αφού η Ρωσία, για αντίποινα στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, διέκοψε τις αποστολές φυσικού αερίου.

Δύο από τους μεγαλύτερους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, η Amprion GmbH και η Tennet TSO GmbH παραδέχτηκαν μέσω ανακοινώσεων ότι πράγματι διεξάγουν συνομιλίες με εταιρείες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

διακοπή ρεύματοςΓερμανίαρεύμαειδήσεις τώραΕνεργειακή κρίση