Κόσμος|22.11.2022 15:34

Χαμός στην Τουρκία με την χειραψία Ερντογάν - Σίσι: Συμφωνεί ο Μπαχτσελί - «Γλύφει εκεί που έφτυνε» λέει ο Κιλιτσντάρογλου

Μαρία Ζαχαράκη

Ο πρόεδρος του συμμετέχοντος στον κυβερνητικό συνασπισμό MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα σήμερα, «ευλόγησε» τη χειραψία Ερντογάν-Σίσι, δίνοντας παράλληλα και την «άδεια» στον Τούρκο πρόεδρο να συναντηθεί και με τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ Αλ Άσαντ.

«Η επαφή που είχε ο πρόεδρός μας με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι στο Κατάρ είναι μια σωστή επαφή. Κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να συνεχιστούν αυτές οι επαφές. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα πρέπει επίσης να ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας και με τον πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, και να διαμορφωθεί κοινή βούληση κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε, ενώ αφήνοντας αιχμές για την Ελλάδα, ο εθνικιστής εταίρος της κυβέρνησης είπε με νόημα: «Εάν δεν ξεκινήσουμε τις διμερείς συνομιλίες (με την Αίγυπτο), οι διαφθορείς (αυτοί που επιδιώκουν να χαλάσουν επαφές, σχέσεις κτλ.) θα επιδιώξουν να φέρουν την διχόνοια μεταξύ μας ολοένα και περισσότερο».

Κιλιτσντάρογλου: Διαψεύδεις τον ίδιο σου τον εαυτό Ερντογάν

Αντίθετα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μιλώντας εξίσου σήμερα στην κοινοβουλευτική του ομάδα στηλίτευσε την αμφίρροπη στάση του Τούρκου προέδρου στην εξωτερική πολιτική.

«Ο Ερντογάν είχε πει για τον Αιγύπτιο πρόεδρο ‘δεν αποδέχομαι τον Σίσι ως πρόεδρο’. Αν καθίσω στο τραπέζι του ΟΗΕ μαζί του, είναι σαν να διαψεύδω τον εαυτό μου. Εκεί που έφτυσε έγλειψε. Και τώρα του σφίγγεις το χέρι».

Μαχαιριά στο δίκαιο της συμμαχίας

Ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος ΜΗΡ αναφερόμενος στην νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι συνεχίζει να συνεργάζεται με τους Κούρδους αντάρτες κι αυτό αποτελεί «μαχαιριά στο δίκαιο της συμμαχίας».

«Μόλις μια μέρα πριν από την επιχείρηση ‘Γαμψό Ξίφος’, ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ παρευρέθηκε στη λεγόμενη τελετή αποφοίτησης των τρομοκρατών και δήλωσε περήφανος για τα λεγόμενα ‘επιτεύγματά’ τους. Αυτή η κίνηση είναι όχι μόνο σκανδαλώδης, αλλά μια νέα μαχαιριά στο δίκαιο της συμμαχίας».

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί κατηγόρησε παράλληλα την αντιπολίτευση της Τουρκίας ότι λειτουργεί ως «αιχμάλωτος-δορυφόρος» των ΗΠΑ

«Η συμμαχία-ντροπή (της αντιπολίτευσης) είναι ένας αιχμάλωτος δορυφόρος αυτής της εξωτερικής πολιτικής (των ΗΠΑ). Καθιστώντας την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG χερσαία δύναμη, ορίζοντας τους τρομοκράτες φύλακες στις πετρελαιοπηγές και διαθέτοντας μεγάλα ποσά από τον προϋπολογισμό της, οι ΗΠΑ έχουν ανοίξει ξεκάθαρα μέτωπο κατά της Τουρκίας», ανέφερε.

Η χειραψία Ερντογάν – Σίσι λέει «στοπ» στην Ελλάδα

Η πολιτική αρθρογραφία στην Τουρκία υποστηρίζει σύσσωμη πάντως ότι ο απώτερος σκοπός του Τούρκου προέδρου με την κίνηση που έκανε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου είναι να θέσει «φρένο» στην Ελλάδα στην ανατ. Μεσόγειο.

Σαμπάχ / Μπουρχανεντίν Ντουράν

«Ο Ερντογάν αφαίρεσε ένα συμβολικό εμπόδιο δίνοντας τα χέρια με τον Σίσι. Διαφορετικά, οι μυστικές υπηρεσίες και η διπλωματία θα αγωνίζονταν για καιρό, προκειμένου να προωθήσουν την ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας και Αιγύπτου.

Η Τουρκία πετυχαίνει τρία πράγματα με την τρέχουσα πολιτική της εξομάλυνσης. Πρώτον, ματαιώνει την προσπάθεια της Ελλάδας να ενώσει τα κράτη του Κόλπου και το Ισραήλ ενάντια στην Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο. Αυξάνει τον αριθμό όσων επιθυμούν να συνεργαστούν με την Άγκυρα (Ιταλία).

Δεύτερον, η Τουρκία κινητοποιεί την αμυντική της ικανότητα και την ενεργό διπλωματία της.

Τρίτον, συνδυάζοντας τη σκληρή της δύναμη (στρατιωτική παρουσία), που έχει ενεργοποιήσει τα τελευταία έξι χρόνια, με τη δύναμη της διπλωματίας, προβάλλει ένα νέο προφίλ. Με αυτόν τον τρόπο, η Τουρκία αποδεικνύει πώς οι μεσαίες δυνάμεις μπορούν να διαμορφώσουν ισχυρή διπλωματία», αναφέρει η Σαμπάχ σε άρθρο του Μπουρχανεντίν Ντουράν

Πόστα / Χακάν Τσελίκ

Με τίτλο «Ιλιγγιώδης αλλαγή στην τουρκική εξωτερική πολιτική» ο Χακάν Τσελίκ γράφει ότι

«η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας υφίσταται ιλιγγιώδεις εξελίξεις, ειδικά με τις γειτονικές χώρες στη Μέση Ανατολή. Πρώτον, είναι ανάγκη να απαλλαγούμε από την εικόνα της απομόνωσης. Δεύτερον, η επιθυμία να μειωθεί το οικονομικό, πολιτικό κόστος και το κόστος ασφάλειας από την επιδείνωση των σχέσεων. Τρίτον, η επιθυμία να πει ‘Σταμάτα!’ στην Ελλάδα, η οποία εκμεταλλεύεται την απομόνωση της Τουρκίας στην περιοχή για διάφορους λόγους. Η Άγκυρα θέλει να μπλοκάρει σε κάποιο βαθμό την Αθήνα, την οποία υποστηρίζουν πλήρως οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Βλέπω τον Ερντογάν να πηγαίνει στις επερχόμενες εκλογές με το μήνυμα ότι λύνουμε προβλήματα αυτή τη φορά και λαμβάνουμε υπόψη τις οικονομικές προοπτικές μιας περιόδου ύφεσης με τους γείτονες μας».

Καράρ / Ισμέτ Μπερκάν

Με τίτλο «Η χειραψία με τον Sisi δεν αποκαθιστά ό,τι χάθηκε» δημοσιεύεται άρθρο στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Καράρ», όπου υποστηρίζεται ότι «Η σημερινή βαθιά απομόνωση της Τουρκίας, από την οποία προσπαθεί να ξεφύγει, ξεκίνησε από την εξωφρενική αντίδραση στον Σίσι. Όπως δεν μπορείς να πλυθείς στο ίδιο νερό δύο φορές, η ζημιά των τελευταίων 9 ετών δεν μπορεί να τελειώσει με μια χειραψία. Tο πιο εντυπωσιακό είναι ίσως το αδιέξοδο στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Στο Αιγαίο, η Τουρκία, με πληθυσμό 84 εκατομμυρίων, έχει μείνει πίσω για πρώτη φορά σε στρατιωτικό επίπεδο από την Ελλάδα, με πληθυσμό 14 εκατομμυρίων. Σήμερα, η ελληνική πολεμική αεροπορία έχει ξεκάθαρη υπεροχή. Η Αμερική, στην οποία λέγαμε συχνά ‘θα σε διώξουμε’, άφησε τελικά δυσλειτουργική τη βάση του Ιντζιρλίκ και τη μετέφερε στην Ελλάδα. Σαν να μην έφτανε αυτό, δημιούργησε άλλη μια γιγάντια βάση στην Αλεξανδρούπολη, εμποδίζοντας την Τουρκία να απειλήσει την Ελλάδα από ξηρά. Με άλλα λόγια, δεν έχουμε πλέον καμία υπεροχή έναντι της Αθήνας στον αέρα, στη θάλασσα ή στη στεριά. Η χειραψία με τον Σίσι δεν θα φέρει πίσω ό,τι έχει χαθεί».

ΤουρκίαΚεμάλ ΚιλιτσντάρογλουΝτεβλέτ ΜπαχτσελίΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΑμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι