Κόσμος|23.11.2022 11:47

Βόμβες Τζόνσον για τις πρώτες δυτικές αντιδράσεις στη ρωσική εισβολή: Η Γερμανία ήλπιζε σε γρήγορη ήττα και η Γαλλία ήταν σε άρνηση

Newsroom

Βόμβες πυροδότησε ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ο οποίος αναφέρθηκε στις πρώτες αντιδράσεις των δυτικών όταν ανακοινώθηκε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ο  Τζόνσον υποστήριξε ότι η Γαλλία «ήταν σε άρνηση της πραγματικότητας» μέχρι να αρχίσει η εισβολή και κατηγόρησε την γερμανική κυβέρνηση ότι αρχικά προτιμούσε να εξελιχθεί ο πόλεμος σε μια γρήγορη  στρατιωτική ήττα της Ουκρανίας προκειμένου να αποφευχθεί μία μαζική και μακρά σύγκρουση.

Μιλώντας τη Δευτέρα στο συνεργαζόμενο με το CNN δίκτυο CNN Portugal σημείωσε ότι οι στάσεις των δυτικών χωρών άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό από τη στιγμή που η Μόσχα εξαπέλυσε την ολομέτωπη επίθεση στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Επέκρινε μάλιστα τρεις σημαντικότατες ευρωπαϊκές χώρες για αυτή τους τη στάση.

«Ήταν ένα τεράστιο σοκ ... μπορούσαμε να δούμε τις τακτικές ομάδες των ρωσικών ταγμάτων να συγκεντρώνονται, αλλά οι χώρες είχαν πολύ διαφορετικές προοπτικές», δήλωσε ο Τζόνσον και εν συνεχεία έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες: 

Τι υποστήριξε η Γερμανία

«Η γερμανική άποψη έλεγε ότι αν επρόκειτο να συμβεί (σ.σ. η εισβολή), κάτι που θα ήταν καταστροφικό, τότε θα ήταν καλύτερα να τελειώσει γρήγορα το όλο θέμα», υποστήριξε ο Τζόνσον, επικαλούμενος υποστηρίζοντας ότι το Βερολίνο είχε οικονομικά επιχειρήματα. «Δεν θα μπορούσα να το υποστηρίξω αυτό, πίστευα ότι ήταν ένας καταστροφικός τρόπος. Αλλά μπορώ να καταλάβω γιατί σκέφτηκαν και ένιωσαν έτσι», συνέχισε ο Τζόνσον. Η Γερμανία προσπάθησε γρήγορα να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια μετά την εισβολή της Μόσχας.

Η γαλλική στάση

Αναφορικά με τη γαλλική στάση ο Τζόνσον υποστήριξε ότι η Γαλλία ήταν σε άρνηση της προοπτικής μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση ότι αρχικά προτίμησε μια γρήγορη ουκρανική στρατιωτική ήττα έναντι μιας μακράς σύγκρουσης.

Έντονη κριτική στον Ντράγκι

Ο Τζόνσον επέκρινε επίσης την αρχική αντίδραση της Ιταλίας στην απειλή εισβολής. Είπε συγκεκριμένα ότι η κυβέρνησή της - τότε υπό την ηγεσία του Μάριο Ντράγκι - «κάποια στιγμή έλεγε απλώς ότι δεν θα ήταν σε θέση να υποστηρίξει τη θέση που παίρναμε», δεδομένης της «τεράστιας» εξάρτησής της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Το CNN επικοινώνησε με τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας. Το γραφείο του Ντράγκι αρνήθηκε να σχολιάσει.

Άλλαξαν γρήγορα στάση

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι μόλις η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της τον Φεβρουάριο, οι στάσεις σε όλη την Ευρώπη άλλαξαν γρήγορα.

«Αυτό που συνέβη ήταν ότι όλοι - Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, όλοι, ο (πρόεδρος των ΗΠΑ) Τζο Μπάιντεν - είδαν ότι δεν υπήρχε απλώς καμία επιλογή. Διότι δεν μπορούσες να διαπραγματευτείς με αυτόν τον τύπο (τον Πούτιν). Αυτό είναι το σημείο-κλειδί», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι "η ΕΕ τα πήγε περίφημα" στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία από τότε.

«Μετά από όλες τις ανησυχίες μου ... αποτίω φόρο τιμής στον τρόπο με τον οποίο ενήργησε η ΕΕ. Υπήρξαν ενωμένοι. Οι κυρώσεις ήταν σκληρές», συνέχισε ο Τζόνσον.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟυκρανίαΓαλλίαΜπόρις Τζόνσονειδήσεις τώρα