Κόσμος|27.11.2022 19:10

Το μυστικό του Καρόλου Ε’ κράτησε πέντε αιώνες: Ιστορικοί έσπασαν των κώδικα και αποκρυπτογράφησαν την επιστολή του

Newsroom

Ομάδα ερευνητών κατάφερε και έσπασε έναν κώδικα πέντε αιώνων που αποκαλύπτει μια φημολογούμενη γαλλική συνωμοσία για τη δολοφονία του αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και βασιλιά της Ισπανίας, Καρόλου Ε’.

Ο Κάρολος ήταν ένας από τους ισχυρότερους άνδρες του 16ου αιώνα, ηγεμονεύοντας μιας τεράστιας αυτοκρατορίας που καταλάμβανε μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής κατά τη διάρκεια μιας βασιλείας περίπου 40 ετών.

Η ομάδα του ερευνητικού εργαστηρίου Λόρια στην ανατολική Γαλλία χρειάστηκε έξι μήνες για να αποκρυπτογραφήσει την επιστολή που έγραψε το 1547 ο αυτοκράτορας στον πρεσβευτή του στη Γαλλία.

Κατά την ταραχώδη αυτή περίοδο σημειώθηκαν αλλεπάλληλοι πόλεμοι και εντάσεις μεταξύ της Ισπανίας και της Γαλλίας, που εκείνη την εποχή κυβερνούσε ο Φραγκίσκος Α΄, ο αναγεννησιακός ηγεμόνας που έφερε τον Λεονάρντο ντα Βίντσι από την Ιταλία, αναφέρει η Guardian.

Η επιστολή του Καρόλου Ε’ προς τον Ζαν ντε Σεντ Μορίς ήταν ξεχασμένη επί αιώνες στις συλλογές της βιβλιοθήκης Στανισλάς στο Νανσί.

Η Σεσίλ Πιερό, μια κρυπτογράφος από τη Λόρια, άκουσε για πρώτη φορά για την ύπαρξή της σε ένα δείπνο το 2019 και μετά από πολύ ψάξιμο την πήρε στα χέρια της το 2021.

Φέρει την υπογραφή του Καρόλου Ε’ και ήταν μυστηριώδης και ακατανόητη, δήλωσε σε δημοσιογράφους η ίδια.

Με επίπονη εργασία που υποστηρίχθηκε από την τεχνολογία, η Πιερό βρήκε «περίπου 120 ξεχωριστές οικογένειες» συμβόλων που χρησιμοποιούσε ο Κάρολος Ε΄.

«Ολόκληρες λέξεις είναι κρυπτογραφημένες με ένα μόνο σύμβολο» και ο αυτοκράτορας αντικαθιστούσε τα φωνήεντα που έρχονταν μετά τα σύμφωνα με σημάδια, είπε, μια έμπνευση που πιθανότατα προέρχεται από τα αραβικά.

Σε ένα άλλο εμπόδιο, χρησιμοποίησε επίσης σύμβολα που δεν σημαίνουν τίποτα για να παραπλανήσει κάθε αντίπαλο που προσπαθούσε να αποκρυπτογραφήσει το μήνυμα.

Η σημαντική ανακάλυψη ήρθε τον Ιούνιο, όταν η Πιερό κατάφερε να διακρίνει μια φράση στο γράμμα και η ομάδα στη συνέχεια έσπασε τον κώδικα με τη βοήθεια της ιστορικού Καμίλ Ντεσενκλό.

Μια άλλη επιστολή από τον Ζαν ντε Σεντ Μορίς, όπου ο παραλήπτης είχε μουτζουρώσει στο περιθώριο μια μορφή κώδικα μεταγραφής, βοήθησε.

Αναμένονται περισσότερες ανακαλύψεις

Η Ντεσενκλό δήλωσε ότι ήταν «σπάνιο ως ιστορικός να καταφέρεις να διαβάσεις μια επιστολή που κανείς δεν είχε καταφέρει να διαβάσει για πέντε αιώνες».

«Επιβεβαιώνει την κάπως υποβαθμισμένη σχέση το 1547 μεταξύ του Φραγκίσκου Α’ και του Καρόλου Ε’, οι οποίοι είχαν υπογράψει συνθήκη ειρήνης τρία χρόνια νωρίτερα», είπε.

«Οι σχέσεις εξακολουθούσαν να είναι τεταμένες μεταξύ των δύο, με διάφορες προσπάθειες να αποδυναμώσει ο ένας τον άλλον. Σε τέτοιο βαθμό που ένα ψήγμα πληροφοριών που αποκαλύφθηκε ήταν η φήμη για μια συνωμοσία δολοφονίας κατά του Καρόλου Ε΄ που λέγεται ότι εξυφαίνονταν στη Γαλλία», είπε η Ντεσενκλό.

Είπε ότι «δεν είχαν γίνει πολλά γνωστά» για την συνωμοσία, αλλά υπογράμμιζε τον «φόβο» του μονάρχη.

Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα να εντοπίσουν και άλλες επιστολές μεταξύ του αυτοκράτορα και του πρεσβευτή του «για να έχουν ένα στιγμιότυπο της στρατηγικής του Καρόλου Ε΄ στην Ευρώπη», είπε.

«Είναι πιθανό ότι θα κάνουμε πολλές ακόμη ανακαλύψεις τα επόμενα χρόνια», δήλωσε η ιστορικός.

δολοφονίαειδήσεις τώραΙσπανίαβασιλιάς