Κόσμος|25.11.2022 19:20

Πώς αποτιμούν τη χειραψία Ερντογάν - Σίσι τα τουρκικά ΜΜΕ: «Ο οδικός χάρτης με την Αίγυπτο»

Μαρία Ζαχαράκη

Η σύντομη χειραψία μεταξύ του Ερντογάν  και του Αιγύπτιου προέδρου Σίσι έσπασε ένα τεράστιο φράγμα μεταξύ των δύο χωρών και από εδώ και πέρα οι επαφές θα είναι πιο έντονες και γρήγορες, εκτιμά η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα «Χουριέτ».

Το πρώτο βήμα θα είναι μια επίσημη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Τσαβούσογλου και ο ομόλογός του της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, είχαν προηγουμένως διμερείς συνομιλίες στο περιθώριο ορισμένων διεθνών συναντήσεων. Ωστόσο, καμία από αυτές δεν ήταν επίσημες συναντήσεις. Τώρα αναμένεται να γίνει επίσημη συνάντηση των δύο υπουργών με αντιπροσωπείες.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο διορισμός των πρέσβεων. Οι δύο χώρες εκπροσωπούνται επί του παρόντος σε επίπεδο επιτετραμμένου στις πρωτεύουσες τους. Ο νέος πρέσβης θα παρουσιάσει τη διαπιστευτήρια επιστολή υπογεγραμμένη από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στον πρόεδρο Σίσι. Με αυτό το βήμα, θα ξεκινήσει η πλήρης εξομάλυνση.

Ένας άλλος στόχος είναι η αύξηση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών. Πηγές αναφέρουν ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών δεν έχει επηρεαστεί από την πολιτική ένταση μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου. Αυτός ο όγκος συναλλαγών θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο με την πλήρη ομαλοποίηση. Η εταιρεία Arcelik, μια από τις μεγαλύτερες μάρκες λευκών συσκευών της Τουρκίας, ετοιμάζεται για μια σημαντική επένδυση στην Αίγυπτο. Οι τουρκικές επενδύσεις φέρεται να έχουν δημιουργήσει 60.000 θέσεις εργασίας στην Αίγυπτο, η οποία βρίσκεται σε οικονομική κρίση.

Μετά την πλήρη εξομάλυνση, οι δύο χώρες σκοπεύουν να υπογράψουν και ενεργειακή συμφωνία, η οποία έχει ήδη επεξεργαστεί λεπτομερώς. Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι, εάν υπογραφεί συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας, η μόχλευση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο θα αποδυναμωθεί.

Το πιο προβληματικό ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών είναι η Λιβύη. Οι δύο χώρες, που υποστηρίζουν δύο διαφορετικές φατρίες στη Λιβύη και αναμένεται να συζητήσουν τη Λιβύη ως ξεχωριστό θέμα τις επόμενες ημέρες. Η Τουρκία αναμένει να διεξαχθούν εκλογές στη Λιβύη και στην Αίγυπτο για να σεβαστούν τα αποτελέσματα.

Πολιτική αρθρογραφία για προσέγγιση με Αίγυπτο

Ο αρθρογράφος Γιαβούζ Σελίμ Ντεμιράγ στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Τσαγ εκτιμά ότι «Η Αίγυπτος είναι πλέον το σημείο ισορροπίας στη Μεσόγειο... Εάν ενεργήσει μαζί με το Ισραήλ και την Ελλάδα, θα είναι το αφεντικό του αγωγού προς την Ευρώπη. Θα ελέγχει τη βαλβίδα του νέου αγωγού μέσω Κύπρου και μέσω των ελληνικών νησιών. Θα αναπτύξουν τις χώρες τους με εισόδημα τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Θα εμπιστευόταν ο Σίσι τον Ερντογάν; Θα άλλαζε η εξίσωση, εάν ο Σίσι μοιραζόταν στον διεθνή Τύπο τις ταυτότητες των 6 μελών που είχαν εντολή να τον δολοφονήσουν; Κατά πόσο μας εμπλέκουν οι ισχυρισμοί για τουρκικό ίχνος στην επίμαχη απόπειρα δολοφονίας;» αναρωτιέται ο Τούρκος αναλυτής.

Ο Μπουχαρεντίν Ντουράν στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ υποστηρίζει αντίστοιχα ότι «Η αποκατάσταση των διμερών σχέσεων με το Κάιρο μπορεί να πάρει χρόνο και μπορεί να μην λειτουργήσει τόσο γρήγορα όσο οι άλλες. Ο λόγος είναι το ασυμβίβαστο και ο ανταγωνισμός μεταξύ των πολιτικών Τουρκίας και Αιγύπτου για τη Λιβύη, την Αιθιοπία και την Αλγερία».

Στο ΝΑΤΟ το κλίμα μετατράπηκε υπέρ μας

Παράλληλα, η Χουριέτ αναφερόμενη στη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία διαπιστώνει ότι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη «ζούμε τις χρυσές μέρες μας με το ΝΑΤΟ. Παλιά δε μας χαιρετούσαν. Με τις επιχειρήσεις Αφρίν και Κλάδος Ελαίας μας δεχόμασταν προσβολές. Τώρα δεν είπαν λέξη».

Πρόταση ΗΠΑ για PYD/YPG

Παράλληλα, το πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Φλέικ, που συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ πρότεινε να υποχωρήσουν οι Κούρδοι της Συρίας 30 χλμ. μέσα στο έδαφος της Συρίας και να μην γίνει τουρκική χερσαία επιχείρηση.

Τουρκική σειρά περιπέτειας με σενάριο ελληνο-τουρκικού πολέμου

Ρεπορτάζ στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Milat αναφέρεται σε μια νέα σειρά περιπέτειας, που μεταδίδεται στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό ATV και προβλέπει ελληνο-τουρκικό πόλεμο. «Έμειναν μόνο ώρες για να αποφευχθεί ένας πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Ο Μοναχικός Λύκος Αλτάι και η ομάδα του καταστρώνουν ένα ριψοκίνδυνο σχέδιο που θα οδηγήσει σε ελληνο-τουρκικό πόλεμο», αναφέρεται στον τουρκικό τύπο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑίγυπτοςΣυρίαΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΤουρκίαΛιβύητουρκικά ΜΜΕΑνατολική ΜεσόγειοςΑμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι