Κόσμος|29.11.2022 11:38

Κορονοϊός: Γιατί η Κίνα έχει εμμονή με τα lockdown, ενώ υπάρχει αφθονία εμβολίων;

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo

Η στρατηγική μηδενικής ανοχής για τον κορονοϊό στην Κίνα έχει φτάσει τον κόσμο στα όριά του, μην αντέχοντας άλλα lockdown τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, κατέκλυσαν τις μεγάλες πόλεις ζητώντας ελευθερία και εκφράζοντας δημόσια την διαφωνία τους με τις τακτικές του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματους.

Αρχικά, η Κίνα κατάφερε να καταστείλει τον ιό, αλλά στη συνέχεια εμφανίστηκαν πιο μεταδοτικές παραλλαγές και τις τελευταίες εβδομάδες, τα κρούσματα καταγράφουν αριθμό ρεκόρ.

Εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας έχουν επικρίνει τις μεθόδους της Κίνας ως μη βιώσιμες. Με την αύξηση τόσο των κρουσμάτων όσο και της δημόσιας δυσαρέσκειας, γιατί η Κίνα εξακολουθεί να ακολουθεί τη στρατηγική αυτή;

Εμβόλια

Σχεδόν τρία χρόνια μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στη Γουχάν, οι αριθμοί των κρουσμάτων παραμένουν πολύ χαμηλότεροι από ό,τι στις περισσότερες χώρες.

Αυτό ωστόσο σημαίνει επίσης ότι ο πληθυσμός είχε πολύ μικρή έκθεση στον ιό και το ποσοστό εμβολιασμού παραμένει επίσης χαμηλότερο.

Η Κίνα αρνήθηκε να εισάγει διεθνή εμβόλια και χρησιμοποιεί μόνο εγχώρια αναπτυγμένα εμβόλια, τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικά από εκείνα που χρησιμοποιούνται ευρέως.

«Δυστυχώς, τα εμβόλια στην Κίνα δεν ήταν πολύ καλά», λέει ο δρ Πολ Χάντερ, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της ανατολικής Αγγλίας, προσθέτοντας ότι τα επίπεδα εμβολιασμού των πιο ευάλωτων ανθρώπων της χώρας είναι χαμηλά και μεγάλο μέρος της προστασίας που παρείχαν τα εμβόλια έχει πλέον εξασθενίσει σε όσους έχουν εμβολιαστεί εδώ και καιρό.

Πολλοί ειδικοί σε θέματα μολυσματικών ασθενειών λένε ότι η Κίνα θα πρέπει τώρα να εισάγει τα εμβόλια mRNA που παρασκευάζονται από την Pfizer/BioNTech και τη Moderna.

Ο σκεπτικισμός για τα εμβόλια και η κόπωση παίζουν επίσης ρόλο. Όπως γράφει στον Guardian, ο καθηγητής Ντέβι Σρίντχαρ, πρόεδρος της παγκόσμιας δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, σύμφωνα με αναφορές, μόνο το 40% των ατόμων άνω των 80 ετών έχει λάβει αναμνηστική δόση ενώ εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν ανεμβολίαστοι.

«Η Κίνα δεν προώθησε το εμβόλιο σε ομάδες ηλικιωμένων μέχρι τον Νοέμβριο του 2021, αλλά μέχρι να γίνει αυτό, είχε εξαπλωθεί ο σκεπτικισμός. Η χαμηλή αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων που δεν ήταν MRNA ανησυχούσε επίσης καθώς μελέτες έδειξαν ότι η προστασία εξασθενεί γρήγορα και δεν ήταν ανιχνεύσιμη μετά από έξι μήνες».

Υγειονομική περίθαλψη

Η Κίνα έχει αναφέρει πολύ λιγότερους θανάτους σε σύγκριση με άλλα μεγάλα κράτη και έχει από τους χαμηλότερους θανάτους ανά κάτοικο στον κόσμο, αλλά τελικά θα πρέπει να ανοίξει τα σύνορά της, ένα βήμα που αναπόφευκτα θα φέρει ένα κύμα ασθενειών, λέει ο Δρ Χάντερ.

Οι περιορισμοί θα πρέπει να αρθούν σταδιακά για να αποφευχθεί η πίεση στα νοσοκομεία ενώ άλλοι περιορισμοί, όπως η χρήση μάσκας, θα μπορούσαν να παραμείνουν σε ισχύ για να μειωθεί η εξάπλωση όσο το δυνατόν περισσότερο, λέει ο Δρ Χάντερ. «Το κύμα θα κορυφωθεί πολύ γρήγορα και θα εξασθενίσει επίσης γρήγορα», ανέφερε.

Η εταιρεία αναλύσεων για την υγεία Airfinity δημοσίευσε τη Δευτέρα προβλέψεις που εκτιμούν ότι έως και δύο εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν από θάνατο εάν η χώρα άρει την πολιτική της, δεδομένων των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού και της έλλειψης φυσικής ανοσίας.

Οι προετοιμασίες της Κίνας για τη ζωή μετά την πολιτική μηδενικής ανοχής έχουν επίσης τεθεί υπό αμφισβήτηση από αναλυτές. Ενώ πολλά έθνη χρησιμοποίησαν τον χρόνο που τους δόθηκε στο lockdown για να ενισχύσουν τις δομές υγείας και τις ΜΕΘ, η Κίνα εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με πολλά άλλα ασιατικά κράτη.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι Κίνα διαθέτει λιγότερες από πέντε κλίνες εντατικής θεραπείας ανά 100.000 κατοίκους, σε σύγκριση με σχεδόν 30 στην Ταϊβάν και περισσότερες από 10 στη Νότια Κορέα και την Ταϊλάνδη.

Ένα πρόσφατο άρθρο σχολιασμού που δημοσιεύθηκε στην κρατική εφημερίδα People's Daily της Κίνας ανέφερε ότι ένας φαρμακευτικός αναλυτής είπε ότι η πλήρης επαναλειτουργία θα μπορούσε να «απειλήσει το  σύστημα υγείας που σήμερα διαθέτει πολύ λιγότερες κλίνες ΜΕΘ από εκείνες άλλων ανεπτυγμένων χωρών».

Υπάρχει η γενική άποψη ότι οι παράγοντες αυτοί, σε συνδυασμό με την άνιση πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, θα είχαν πιθανότατα τεράστιο αριθμό θανάτων αν ο ιός διασκορπιστεί στα 1,4 δισεκατομμύρια πολιτών.

Τι έπεται;

Οι εμπειρογνώμονες σε θέματα παγκόσμιας υγείας πάντως συμφωνούν πως η πολιτική μηδενικής ανοχής δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη.

Αλλά μπροστά στην πρωτοφανή αντίθεση του κοινού, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι οι Αρχές είναι πρόθυμες να παρεκκλίνουν από την πορεία που ακολουθούν μέχρι σήμερα.

Ένα πρόσφατο κύριο άρθρο στην πρώτη σελίδα της κρατικής εφημερίδας της Κίνας, της Global Times, υποστήριξε ότι «σε σύγκριση με τα τελευταία δύο χρόνια, η Κίνα αντιμετωπίζει μια πολύ πιο σκληρή μάχη κατά του ιού».

Οι συντάκτες του άρθρου επικαλούνται έναν ανώνυμο εμπειρογνώμονα ο οποίος προειδοποιεί ότι οι Αρχές ενδέχεται να χρειαστεί να λάβουν «υπερβολικά μέτρα».

Ο πρώην εκδότης των Global Times, Hu Xijin, αναγνώρισε τις διαμαρτυρίες που λαμβάνουν χώρα και δήλωσε ότι «με τη χαλάρωση των μέτρων πρόληψης και ελέγχου της επιδημίας, το δημόσιο αίσθημα θα ηρεμήσει σύντομα».

«Οι περισσότεροι Κινέζοι δεν φοβούνται πλέον ότι θα μολυνθούν. Η Κίνα μπορεί να βγει από τη σκιά του Covid-19 νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν», αναφέρει.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εμβόλιο κορονοϊόςμέτρα κορονοϊόςΔιαδηλώσειςΚίναειδήσεις τώραΚορονοϊός